自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

vanchoibb 發表於 15-7-14 14:50
不是屋苑呀。只有兩座,但現在未收樓,要8月初,如果收樓之後這樣做可行嗎?謝謝

...
一兩幢的管理員勢單力薄,他們應該不敢關大制!

子爵府

最近都好多呢D POST, 你SEARCH吓應該會有好多JM既意見.

男爵府

回覆:急!樓上漏水問題

樓上漏水,我試過樓上態度惡劣、管業處懶理。最後係自行揾公証行証明樓層中的裂縫屬樓上維修範圍,再打官司win左樓上賠。
不過,之後佢係咪有認真維修打針,至今冇人知,冇再漏當冇事。但幾年過後,另一位置又同一情況出現……

大宅

15週年勳章

引用:樓上漏水,我試過樓上態度惡劣、管業處懶理

原帖由 misseleve 於 15-07-14 發表
樓上漏水,我試過樓上態度惡劣、管業處懶理。最後係自行揾公証行証明樓層中的裂縫屬樓上維修範圍,再打官司 ...
整個過程多久?

男爵府

引用:Quote:原帖由 misseleve 於 15-07-14 發表

原帖由 vanchoibb 於 15-07-14 發表
整個過程多久?
玩左兩年有多。不過時間花費主要係早期被管業處耍左一輪。
管業處你當佢地係第三者見証人角色,我現在另一忽漏水是嚴重左就call佢地黎影相keep record,叫佢親手摸下係濕唔濕。
我個到嚴重過你好多……

大宅

15週年勳章

引用:Quote:原帖由+vanchoibb+於+15-07-14+發表

原帖由 misseleve 於 15-07-14 發表
玩左兩年有多。不過時間花費主要係早期被管業處耍左一輪。
管業處你當佢地係第三者見証人角色,我現在另一 ...
謝謝你,原來咁長時間,我們8月初收樓應該都未可以做裝修,都唔知點算

男爵府

引用:Quote:原帖由 misseleve 於 15-07-14 發表

原帖由 vanchoibb 於 15-07-14 發表
謝謝你,原來咁長時間,我們8月初收樓應該都未可以做裝修,都唔知點算

...
跟樓上andrewmami程序搞下先。
之前的經驗係,水管問題只係另你快d知,實際上係有裂縫,d水才會漏到你見到。如果樓上只係fix水管,一定會再漏。
我依個位就係例子,我等完一個月,佢又濕返。所以我剷都廢事。

禁止訪問

引用:各位jm,家人第一次買樓,剛去驗樓發現客廳

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 vanchoibb 於 15-07-14 發表

男爵府

原帖由 catu9071 於 15-07-15 發表
想問你知唔知點解會有裂縫?fix完水管應該無水漏,但點解仲會有水經裂縫滲落去?

...
Sorry講得唔清楚誤導左。
我個case1.漏水位是樓上露台跟室內的接位。
case2.是樓上爆水管,整左後又再漏。
裂縫跟樓宇質素、樓齡有關。我其實係想提下,如果只係爆水管整好應該問題不大,但如果當中有裂縫、樓上hea整,以後樓上條水管滲水滴水都永遠關你事

首頁

尾頁

跳至