自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我有講過佢聽架,佢自己又唔記得跟住自己亂作,享佢心中自己3歲(正確),爸爸媽媽16歲,婆婆4歲

男爵府

引用:我有講過佢聽架,佢自己又唔記得跟住自己亂

原帖由 lovelyBBmic 於 15-08-09 發表
我有講過佢聽架,佢自己又唔記得跟住自己亂作,享佢心中自己3歲(正確),爸爸媽媽16歲,婆婆4歲:holdyrmout ...
點解婆婆會4歲?

子爵府

回覆:自己小朋友問妳幾多歲,妳會如實照講?

有講,不過有次我女搭巴士大大聲問,媽咪你係唔係2X歲

男爵府

我小朋友四歲半, 我有兩款答案,都答過佢

係街問嗰時,答佢媽咪好老喇。
係屋企問時,如實作答,然後同佢講呢個係秘密,唔好周圍同人講呀。

333s    發表於 15-8-9 10:20

珍珠宮

畀面勳章

會呀,當老到一定年紀嘅時候

年齡就冇咩野好秘密╮(╯▽╰)╭

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我會講。仲會講俾佢地知媽媽越來越老,你地要乖,吾好激媽媽。。。

333s    發表於 15-8-9 10:20

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

照講,佢響其他人爆響口又點,扮後生既話我驚俾人你我殘得快咪仲衰。

伯爵府

引用:各位 JM 妳哋會點回答?如實回照答,怕小朋

原帖由 enjoyeveryday 於 15-08-09 發表
各位 JM 妳哋會點回答?如實回照答,怕小朋友會和其他人爆響口嗎?

...
我會講
我唔介意人地知我幾歲
都唔介意將來阿仔爆響口
而家講起年齡呢個話題我都會同人講我就嚟35啦

我記得我細個阿媽係唔講嘅
一時話18,一時話22,一時又年年25
我對阿媽嘅年齡概念好模糊
不過到我中學阿媽有講自己幾月幾日生日
我就記住年年都會同佢慶祝(曾經阿媽係唔領情覺得我送嘅野好cheap幾傷我心)
不過依然唔知阿媽幾歲,邊年出生
係曾經有次阿媽有比身份證我睇過就知,
但阿媽又話係假嘅(好似話大陸落嚟攞身份證個出生日子係作嘅)
後來阿媽有講過一次真實年份,
但我聽完又唔太記得個年份係真實定假果個,
真係疑幻似真
所以到而家我都係好模糊唔太記得阿媽究竟幾歲,
阿媽守年齡秘密係守得好成功嘅

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

照講, 我無所謂, 就算同事朋友問我幾歲, 我都會照講, 人人都會老㗎啦, 有乜好介意

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我照講仲講埋生肖、 星座, 人前人後掛係口唇邊講我幾多歲, 又話我老啦搭車要讓座比我坐佢大姐姐(9歲)企下就得

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 enjoyeveryday 於 15-08-09 發表
各位 JM 妳哋會點回答?如實回照答,怕小朋友會和其他人爆響口嗎?

...
我有講,我40頭,但我樣係唔似,有一次,佢同補習亞sir講開做特首,亞sir話要40歲幾上,佢話亞sir 28歲,佢叫亞sir估下媽咪幾歲,亞sir話34,亞仔話差唔多啦

公爵府

...
唔會,唔想全班同學仔和家長都知我幾歲

子爵府

引用:各位+JM+妳哋會點回答?如實回照答,怕小朋

...
年年25歲

瑪瑙宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我冇講,自己都唔細。如果廿幾三十梗係唔怕講啦

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

點解已為人母思想都可以咁幼稚

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Potato001 發表於 15-8-9 08:23
會話俾佢聽真實歲數,但呢個係秘密,唔可以同人講
佢會問點解係秘物囉.....

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

仔就 4 歲,佢問我叫佢估,佢話媽媽 10 歲

我無呃佢,只係無特別去 correct 佢

到佢有一日發現無可能時我會照實答,我又無乜所謂

子爵府

大d先講,佢而家乜都會同人講

首頁
12345...8

尾頁

跳至