跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

回覆 gogogo~ 的帖子

冇問介片未,但問識講乜野,我仔未肯講野!

男爵府

Bigwhite 發表於 15-10-28 22:18
回覆 gogogo~ 的帖子

冇問介片未,但問識講乜野,我仔未肯講野!
你仔幾多個月大?唔通我女22個月佢expect已介片,可能就咁衰咗

男爵府

綜合埋教育王國果邊嘅post,in咗明雅N班嘅,包括自己或朋友有以下feedback:
電話通知收咗: 1個 (國際班×1,主流班×0)
電話問轉唔轉PM: 4個 (主流班×4)
無收到任何通知: 2個 (報主流AM)

複式洋房

報主流am 未有通知,平常心,如想讀國際呢間只當後備,讀國際一定出去讀英藝安基司,語境好好多

複式洋房

引用:報主流am+未有通知,平常心,如想讀國際呢

原帖由 bbjusforfun 於 15-10-29 發表
報主流am 未有通知,平常心,如想讀國際呢間只當後備,讀國際一定出去讀英藝安基司,語境好好多 ...
我報國際班,已經有英藝上午offer,而家明雅下午,仲考慮緊。但我見明雅都有外籍老師喎,語境會不會差太遠?個人喜歡明雅多d,但又唔想下午,唔知點好 🙇

大宅

回覆:24/10/2015 in咗明雅主流N班

請問係咪報名果時已經選好報國際定主流架?定係in之面問家長?
唉,我仔出年先5月先夠22個月喎!機會咪好微?

複式洋房

回覆 RandV 的帖子

我認為明雅完全同果兩間無得比,明雅主力賣點係重主流,國際班資源相對少,net人數得幾個,英藝 net 超多,除左上堂時間,落堂小休吹水活動去廁所扭計都好多機會聽到英文,呢d語境明雅難做到。另外,除非你k1有轉校準備,否則pm要上返am又要同人地爭過,因為進取少少既家長最遲k2會進補d活動,pm時間進補既同學仔都係名幼am, 呢個學習環境又要諗埋,而且pm進補唔會影響返學精神,你有英藝am target國際的話,一定英藝啦

複式洋房

chungmei1207 發表於 15-10-29 11:08
請問係咪報名果時已經選好報國際定主流架?定係in之面問家長?
唉,我仔出年先5月先夠22個月喎!機會咪好微 ...

明雅夠20個月就安排in, 之後一星期就有通知, 即係一收夠就應該就無得再in, 細仔機會好微, 但下午國際可能有機 (因為想讀國際都選安基司同英藝多)

複式洋房

我都好擔心明雅唔收上午主流, 起我聽返黎的消息係:
* 星期二有收電話通知會係問轉下午主流
* 星期三有收電話通知會係問轉下午國際
暫時未有媽媽朋友收到電話通知有上午主流/國際offer.
信箱未收到信件通知

男爵府

RandV 發表於 15-10-29 11:02
我報國際班,已經有英藝上午offer,而家明雅下午,仲考慮緊。但我見明雅都有外籍老師喎,語境會不會差太遠 ...
有英藝AM good吖。你覺得兩間有咩好/唔好嘅地方。
我都想報英藝做後備,不過咁遲先報,應只得pm

大宅

引用:Quote:原帖由 bbjusforfun 於 15-10-29 發

原帖由 RandV 於 15-10-29 發表
我報國際班,已經有英藝上午offer,而家明雅下午,仲考慮緊。但我見明雅都有外籍老師喎,語境會不會差太遠 ...
你明雅下午offer係國際定主流?
k1諗唔諗住讀返明雅?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+RandV+於+15-10-29+發表我報

原帖由 seaweedseaweed 於 15-10-29 發表
你明雅下午offer係國際定主流?
k1諗唔諗住讀返明雅?
明雅下午offer國際,K1想讀寶兒。N班俾佢適應下返學同浸下英文,所以揀國際班。

複式洋房

RandV 發表於 15-10-29 11:02

如果你K班唔係諗住直上讀返明雅, 只係想N班俾小朋友適應返學同習慣英文就選英藝好似適合D.

複式洋房

gogogo~ 發表於 15-10-29 13:35
有英藝AM good吖。你覺得兩間有咩好/唔好嘅地方。
我都想報英藝做後備,不過咁遲先報,應只得pm
...

如果你係大B, 英藝多數會收AM, 因為我朋友個囡2月B, 果日IN時完全無反應, 咩都無做過, 但最後都有AM OFFER.
同埋問返其他媽媽谷, 基本上大過4月B都全部有AM OFFER.

複式洋房

回覆:24/10/2015 in咗明雅主流N班

我報左名但未in,囡囡8月b,聽到大家咁講,細b好大機會in到都只得下午offer

男爵府

varitronix 發表於 15-10-29 14:45
如果你係大B, 英藝多數會收AM, 因為我朋友個囡2月B, 果日IN時完全無反應, 咩都無做過, ;但最後都有AM OFFER ...
如果我12月大B依家先去報係咪多數AM無望?如果我純粹想佢N班打吓英文底而選英藝,K會搵學券讀戇居嗎?

複式洋房

gogogo~ 發表於 15-10-29 16:10
如果我12月大B依家先去報係咪多數AM無望?如果我純粹想佢N班打吓英文底而選英藝,K會搵學券讀戇居嗎?
...
熱門有學券幼稚園面試仲難

大宅

引用:Quote:RandV 發表於 15-10-29 11:02 我報國

原帖由 varitronix 於 15-10-29 發表
如果你K班唔係諗住直上讀返明雅, 只係想N班俾小朋友適應返學同習慣英文就選英藝好似適合D. ...
agree

如果k1都係揀冇學券既, 咁n揀上午班offer啦,
另外寶兒係教得深既, n讀英藝打好個底先都好

複式洋房

YogisMaMa 發表於 15-10-29 15:56
我報左名但未in,囡囡8月b,聽到大家咁講,細b好大機會in到都只得下午offer

...

如果細b都好大機會無上午班, 因為上星期in完的都有好多問轉下午肯唔肯, 咁即係上午都已經收夠了.

複式洋房

gogogo~ 發表於 15-10-29 16:10
...

宜家聽好多媽媽收到am offer都考慮緊要唔要, 因為佢地要下年5月先知係讀主流定國際, 所以我相信有部分媽媽會放棄個offer.
我都係想k搵間有學卷, 所以先咁想n可以入到明雅, 咁之後直升機會大好多, 當然現實如果明雅無offer, 都要搵間讀住先, 到k時再in過law

首頁
12345...10

尾頁

跳至