時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

引用:新聞講做功課做到一點,係吾係做功課架?中

原帖由 man6838 於 15-11-30 發表
新聞講做功課做到一點,係吾係做功課架?中間時段,可能又興趣班,又補習!

...
我女初小九点未完成功課,我都要佢瞓覺,一点未做完功課,家長自己都要檢討下。

大宅

引用:Quote:原帖由+ChloeMa+於+15-11-30+發表下

原帖由 leng1999 於 15-11-30 發表
咁不如取消讀書
直情工都唔好返啦!返咗工之後, 我都冇時間玩。

不喜勿插!

珊瑚宮

引用:Quote:影月紅+發表於+15-11-30+06:59+1)+

原帖由 tester5 於 15-11-30 發表
出黎發聲的一批,應該都好肯定會係2,可能現在有TSA都已經係2。
唔出黎的總有一群選1,亦有人會選2。
TSA唔係呢幾年嘅事,佢地若可以pinpoint到TSA係令佢地仔女失去活動時間嘅元兇,不如講下每天多少份量涉及TSA,又佔多少課餘中多少時間,咁先有得客觀比較。
假定佢地原先係1或2,都冇根據;倘莽測若取消後佢地怎用時間更是無稽之談。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

leng1999 發表於 15-11-30 07:54
咁不如取消讀書
好喎, 夠直接, 唔洗做功課, 默書, 測驗, 考試

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 林嬌嬌 的帖子

我都有咁諗﹗唔重覆考試又考試,相信大家都好d。

水晶宮

好媽媽勳章

引用:1) 依然繼續比大量練習, 試題, 學術班,

原帖由 影月紅 於 15-11-30 發表
1) 依然繼續比大量練習, 試題, 學術班, 補習班等小朋友?

取消與否我都係2

rosaki    發表於 15-11-30 09:31
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

算吧啦, 香港已死, 我哋嘅下一代真係要自求多福!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:不如入大學又計分,世襲算喇!

原帖由 cattz288 於 15-11-30 發表
不如入大學又計分,世襲算喇!
咦... 都好提議喎. 咁我對仔女有望讀大學.

男爵府

BK Milk勳章

回覆:如果取消左TSA , 噤家長

點解bk jm 咁無同情心,取消左TSA 如果家長都要操,咁主動權都係家長度,佢操佢既事啫,與人無尤。依家小朋友係齊齊被迫喎,接連有校長表示受壓,試題刁鑽,咁情況下家長爭取取消有不合理嗎?

利申,小朋友讀緊龍校pn有排未洗考TSA, 第時都會直升上去,學校係出名活動教學同少功課

lilian_2010    發表於 15-11-30 11:38

男爵府

回覆 SandyKL 的帖子

我寧願好似之前咁有會考同al

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wonderlulu 發表於 15-11-30 09:13
TSA唔係呢幾年嘅事,佢地若可以pinpoint到TSA係令佢地仔女失去活動時間嘅元兇,不如講下每天多少份量涉及TS ...

我真係只係估下,但應該唔會估錯,因為每種做法必有擁護者,或多或少吧了。你也啱,莽測冇意思。
我對這個課題冇咩意見,反而噚日聽立會,有小朋友話見海報提倡每天要有一小時運動,但自己每天不可能做到。
我同意我初小的女兒冇可能做到,但如果佢可以在學校完成功課,就可能做到。
另有校長話:教育局就TSA向學校加壓。
我好想了解下是什壓力,因為我一直以為應該冇壓力。

男爵府

BK Milk勳章

引用:回覆 SandyKL 的帖子我寧願好似之前咁有會

原帖由 joanne_ma 於 15-11-30 發表
回覆 SandyKL 的帖子

我寧願好似之前咁有會考同al
我都想要返學能測驗

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-11-30 發表不

原帖由 pooh仔 於 15-11-30 發表
咦... 都好提議喎. 咁我對仔女有望讀大學.
世襲好呀到時我兩個仔hea讀都有得讀HKU

男爵府

小三TSA只是開始, 明年選垃圾會, 就會是中學派位壓力大, 全部直派. 然後4年後就DSE壓力大, 入大學全民大抽獎.

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:1) 依然繼續比大量練習, 試題, 學術班,

原帖由 影月紅 於 15-11-30 發表
1) 依然繼續比大量練習, 試題, 學術班, 補習班等小朋友?

而家佢地話自己孩子自己救,發動小學生12月罷課3日喎

大宅

bb2 發表於 15-11-30 07:09
肯定,某d家長係接受唔到小朋友閒著冇野做
當然怪獸家長要做找新戰場, 禾同意小朋友多時間出街玩.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

patpat234 發表於 15-11-30 09:16
取消與否我都係2
我都盡量係2,但功課多,小孩子又早訓,我好辛苦才擠到少少時間比小朋友睇卡通片,每日運動真係冇日可能。

珍珠宮

ChloeMa 發表於 15-11-30 07:25
下一步梗係爭取取消DSE ,DSE壓力大過TSA, 一試定生死,直頭係萬惡之首。
哦哦,咁之後就要用抽籤黎決定邊個可以讀大學

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

woodpecker 發表於 15-11-30 09:44
而家佢地話自己孩子自己救,發動小學生12月罷課3日喎
咪睇下幾多人會罷課囉罷課要記錄喺成績表上, 到時家長唔好走去請事假病假, 話自己係罷課就得

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

man6838 發表於 15-11-30 07:37
新聞講做功課做到一點,係吾係做功課架?中間時段,可能又興趣班,又補習!

...
小一至小三,真係有乜可能多功課做到咁呀

我女話,做到十一點果D,多數都係等家長放工先開工

首頁
12345...8

尾頁

跳至