自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆:有少年子女的你,仔女唔跟你出去聚會,你點睇?

每個年青人性格脾性都唔同,我自己兩個仔女(14,16yrs)跟我什麼聚會都去,亦有朋友的子女五、六年級已不肯參與家長朋友或親戚的聚會

靚太唔易做!!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做節食飯一定去,無特別要求仔女去,但由細到大習慣左,無唔願意,如果閒日飲茶果D就隨得佢地,自己朋友聚會就唔會預佢地喇。

珍珠宮

自己都少年過,我覺得無得逼。。反而弄巧成拙。。。順奇自然會好啲!
至於人地講乜,我唔多理,好似我好中意簡單,好享受自己一個人,但遍遍有啲人話我係孤獨無人理~唔識諗。。
理得佢咩~最緊要我開心,又唔駛好似其他人咁 一言一行都要就尼就去~

男爵府

仔大仔世界,邊理得咁多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

新年或做節仔女應當要出席,一年只是幾次而以。

其次我的親姐妹家庭聚會,除非特別事,仔女亦應盡量出席。如已是高中以上,聖誕除夕這類佳節正日,年青人想必希望與朋輩一齊玩吧,我認為可以例外。

這問題最近亦有親戚提起,我兒子還小,但我會從小教佢,孝道也是好的品德。我兒是獨子,我為了他多點活動多點小朋友同玩,也會盡可能與其他家長朋友打好關系,聯絡聚會。到他長大了,偶然陪陪媽媽出席媽媽朋友聚會係盡孝既表現。親戚間之往來是因家庭和諧相親相愛,因仔女長大有自己既圈子而放棄大家庭這種關系似乎說不過去。

"你快樂所以我快樂"除了是父母對仔女既愛,調轉亦是一樣吧!

琥珀宮

其實睇性格啦,同埋父母自細點灌輸

wcpcelia    發表於 15-12-29 12:32

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

以前我父母都從未迫過我,所以我都唔會迫我嘅小朋友

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

親人一定要去,朋友不需要去。

伯爵府

我編好過時過節家人聚餐,希望齊人食飯,尊重家庭和懂分輕重!

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chocolatebean 發表於 15-12-28 21:21
子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友,親戚們聚會,仔女已經不表興趣,會選擇地去。

我有親戚,朋友 ...

我個仔17, 女13...我唔會強迫佢地去,佢地有返咁大個有自己想法…大仔通常唔會跟去,但個女有時都會跟我去…
佢地唔去我唔會唔開心,但去就會開心D

琥珀宮

畀面勳章

我由細到大同女講想佢出席所有活動,尤其是星期日,因為家庭日,佢而家有時初初唔想去但我問多兩次佢都會去,可能俾我落左降

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我仔17歲,基本上大時大節,我仔從來無試過開口話唔去,我見人地約佢中秋吖、聖誕吖出去,佢都會話:「Family day呀,一係飯後得唔得?」我無明文規定過佢必須要去,正如我老公都成日去我外家飯局,好自然要參與架喇,可能我地男女家關係好好,亞仔又唔介意出席喎。

natjosejim    發表於 15-12-29 09:27

子爵府

畀面勳章

有d節日應該係同朋友過,e.g. 聖誕,除夕
有d係要同家人過,e.g.新年,做節

我男友單身長輩唔通氣,約情人節食家族飯,咁唔通男友唔去又係佢父母既失敗?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁要睇家庭係唔係習慣成家行動一至啦,有d家庭好常一大家族聚會架,變成習慣,但有d家庭,父母兩個都對其他家人冷冷淡淡架,做家長架,都唔多願同家人來往架,仔女好自然都唔多鍾意見人架,就算迫到佢地去,去到咪又各自玩手機,十問九唔答.

什至成個聚會黑口黑面,不耐煩咁,比著我都唔想佢地出席啦.
<br><br>

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

親友聚會。睇下邊位啦

唔去都無所謂...
佢鍾意同朋友出都無問題

子爵府

男家親人一定吾去,因女(15歲)
話佢地吾尊重我好憎佢地吾想見佢.
我朋友的,有BB,飲食一定跟我去,因有得玩有得食,平常都多跟我們出街因為食好喲

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我從來唔會強迫我女(16歲)一定要跟我去任何聚會,我覺得佢想去會自然去,唔想去,你迫佢去,佢去到只會玩手機

我覺得就算係親人,佢都會有唔想見到既人(我自己都係),但係上次我話送婆婆機(我媽),我女都要跟埋黎囉!仲要係朝早7點鐘出發

所以有聚會我會問佢去唔去,佢唔去我亦唔會迫佢

我亦唔覺得子女跟住出席父母聚會係成功

大宅

chocolatebean 發表於 15-12-28 21:21
子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友,親戚們聚會,仔女已經不表興趣,會選擇地去。

我有親戚,朋友 ...

我到今時今日,親人聚會我都和父母/老爺奶奶出席,仔女亦自然會都出席。

朋友聚會如果大家約好都埋帶仔女,我仔女都會去。
(女:19 ,仔:16 )

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友

原帖由 chocolatebean 於 15-12-28 發表

子女已是中學生,呢D聖誕,除夕佳節,朋友,親戚們 ...
話你嘅親朋戚友,係咪次次都帶齊全家人出席,講真有d敍會係女人敍會,老公都唔帶啦,細路仲更加悶。試過一枱大人,一枱細路,年齡由7-15歲,人人一部機,我2個冇機,就睇人打。咁又有乜意思?

子爵府

我教仔成唔成功唔係靠d唔關事嘅大媽去評論

首頁
12345...6

尾頁

跳至