婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我一定會同埋姐姐 / 小朋友返外家
理得佢地鐘唔鐘意
2房住11個人, SHORT SHORT 地

男爵府

Pink_girl 發表於 16-6-7 10:15
間屋你有無份?如果有,我會同老公講唔想佢地過黎,老公都要尊重我意見,最多sponsor 下佢地出去租屋既錢( ...

間屋我有名!不過錢係老公出,老公負責屋企所有開支,我只負責小朋友洗費!但老公話無所謂!我都無計,我自己唯有反娘家住!我已同佢講左我會帶埋bb工人一起去娘家住!老公話:阿爸(老爺)吾中意我帶埋小朋友,只可我同工人!我話住吾到呀!

男爵府

hanbb 發表於 16-6-7 08:09
其實你有工人姐姐,點解仲要卜一放孩子去99家?

同老公講,唔想6299年紀大,瞓梳化,你帶孩子和工人,一係 ...

小朋友在奶奶附近讀,我話叫姐姐去接放學,佢地吾放心,怕要搭車過馬路 !所以今年阿女派小學,阿女又係派反去奶奶附近(emoji)(emoji)

子爵府

引用:Quote:micling+發表於+16-6-7+03:56+11個人

原帖由 queenie3y 於 16-06-07 發表
老公好歡迎(emoji)(emoji)(emoji)
咁你同老公講
請姐姐簽合約時照顧你一家(三口定4口)
佢哋搬來變一家十口
違反雇傭合約

男爵府

愛貓人 發表於 16-6-7 13:08
保險100%比叔仔, 對叔仔好過對老婆仔女---絕不能接受! 難道叔仔如手足, 老婆仔女如衣服, 早知老公甘樣, 寧 ...

本來吾知既,但因我地都係同一個agent,有次我問我老公個plan既內容,無意中比我發現左,當時我有兩個小朋友都好細!我老公完全1個%都無填我地,我嬲到喊呀!雖然佢細佬係長期病患者,但每個月有政府資助,我係百無呀!佢有咩事我地點算?我一個女人點照顧到小朋友生活洗費?果次我嬲左好耐佢先肯去轉反比我地!但如果我無發現,我就吾知自己原來個地位係甘低!(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

引用:Quote:愛貓人+發表於+16-6-7+13:08+保險100

原帖由 queenie3y 於 16-06-07 發表
本來吾知既,但因我地都係同一個agent,有次我問我老公個plan既內容,無意中比我發現左,當時我有兩個小朋 ...
你老公保險寫俾佢細佬
如果你都有買保險你都寫返俾你老細

翡翠宮

佢哋太過關心你哋喇,每晚都影D相俾佢睇,你哋湯水充足

伯爵府

回覆:一句\'你有鬼煲湯咩!\'觸發左我的怒火!

11個人迫埋一齊住2房單位???痴線,你預朝早同夜晚放工爭廁所爭到暈,佢地幾個真係訓地下?,我驚訓唔到一晚,老人家或者是但一個頂唔順話要訓床,到時你讓比佢訓定叫你姐姐讓?你唔驚你姐姐突然要照顧咁多人,玩野唔做?

老實講,你c6 堅持要比咁多人住兩個月,你拒絕唔到就帶埋bb 工人番娘家算,呢兩個月話之佢地邊個嗌救命,亦唔需要睇人面色。
淨係諗到朝朝排隊去廁所,放工輪住沖涼都想死

方方媽媽    發表於 16-6-7 14:50

水晶宮

queenie3y 發表於 16-6-7 13:10
叔仔係低收入人士!排緊公屋!

低收入都可以租地方,入d細d仲有2000一間房,木屋,冇理由迫埋去你家,咁大個人都要解決架

男爵府

我的育兒心得勳章

queenie3y 發表於 16-6-7 13:17
間屋我有名!不過錢係老公出,老公負責屋企所有開支,我只負責小朋友洗費!但老公話無所謂!我都無計,我 ...

得罪講句,你先生有病嗎?到佢父親大人 鍾唔鍾意?佢地搬過來㒓又無問你鍾唔鍾意?成棚人係到,佢又有無問你鍾唔鍾意?

男爵府

如果你先生有能力, 就出錢比佢地租月租酒店啦!

水晶宮

queenie3y 發表於 16-6-7 13:33
本來吾知既,但因我地都係同一個agent,有次我問我老公個plan既內容,無意中比我發現左,當時我有兩個小朋 ...
久唔久check下好喎.咪等佢靜雞雞又轉返比細佬.
其實,買多一份得唔得.咁就大家都有保障.
你個份,就大額既,細佬果份,就細額既,咁得唔得?

水晶宮

間屋我有名!不過錢係老公出,老公負責屋企所有開支,我只負責小朋友洗費!但老公話無所謂!我都無計,我 ...
擺明要仔唔要"拿"
11個人,點住?
BB點都要跟媽媽架啦!

子爵府

開心吸收勳章

有錢裝修, 仲要整兩個月
但期間冇錢出去短租暫住

大宅

回覆樓主:

咩叫唔鍾意
你個跟人你,我個仔跟我啦
老實講,人善被人欺
人地鍾意十幾人一齊住佢地既事,做咩要屈就我啲仔女
比著我係通知佢,唔係問準呀
小朋友大,姐姐帶都得啦,如果唔係你放工又要撲去湊,攰死人咩,請工人黎做咩?

都係嗰假,企硬啲
無理既,我啋佢都有味

不過最後真係要感嘆一句: 要嫁潮州人要諗過

男爵府

你老公都低能嘅
咩叫阿爸唔鍾意你帶住尐細路過去呀
你夠唔鍾意佢老豆老母一家鏟哂過嚟住啦
又唔見佢咁聽老婆話?

男爵府

方方媽媽 發表於 16-6-7 14:52
久唔久check下好喎.咪等佢靜雞雞又轉返比細佬.
其實,買多一份得唔得.咁就大家都有保障.
你個份,就大額既,細 ...
我份保險都係一半阿媽一半老公, 因為我覺得老公有能力將個仔撫養成人, 而阿媽需要有錢徬身.

子爵府

回覆:一句\'你有鬼煲湯咩!\'觸發左我的怒火!

你自己一家連工人6人? + 6299 + 叔仔一家4人 = 12人? 要否加埋姑仔? 一間🏠住成隊軍隊,不敢想像😨

大宅

帶埋工人姐姐同小朋友齊齊返外家住. 62唔鍾意個孫唔係到住, 樓主夠唔鍾意6299+叔仔一家去你到住啦! 樓主帶工人姐姐同小朋友齊齊返外家住都已經係一人讓一步.
另外, 樓主2公婆各自付擔家裡的開支啫, 無欠樓主C6架, 所以層樓2公婆名, 2公婆都可以話事好正常.
至於保險方便, 建議樓主要諗下計同個agent講將份保險既受益人轉成irrevocable, 等樓主C6無得轉比其他人.

大宅

睇到嚟呢度覺得樓主C6好過分, 自己既保險竟然可以無1%有老婆仔女份, 比著我會好心淡, 我同C6買保險前後都有商量過, 婚前只有自己父母, 婚後父母一半, 對方一半, 有小朋友後對方100%, 呢係係對小朋友同對方既保障, 我哋都相信對方會好好照顧對方既父母

首頁

尾頁

跳至