自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

uhtcl2006 發表於 16-10-31 00:01
坦白講, 成日咁出街食都吾係辦法架喎, 始終有味精, 你又有左, 食得多街外野都唔係咁好啦.....
不如暫時請個 ...

我老公睇錢緊 唔想比錢人做家務 佢比家用我就要我全包

珍珠宮

stkyo 發表於 16-10-30 23:25
我性格比較硬,個陣我每日放工仆到去買送返屋企煮飯,個女個陣又細,叫佢幫手睇又唔睇,成日好似個大爺咁坐 ...

我俾人彈完就唔再煮。後來環境差咗就冇請工人,除咗煮(返娘家食),屋企所有家務都係我做(我要返工),教仔女功課又係我。帶去興趣班又係我,有關學校嘅嘢又係我。

我鍾意整潔,但有人成日做大爺都算(我知佢身體長期不適),但最低限度好手尾啲,唔好制造更多嘢要人跟手執。 最後仲要俾人話。

wcpcelia    發表於 16-10-31 09:24

瑪瑙宮

大廚勳章

stkyo 發表於 16-10-30 23:25
我性格比較硬,個陣我每日放工仆到去買送返屋企煮飯,個女個陣又細,叫佢幫手睇又唔睇,成日好似個大爺咁坐 ...

利害wor, 維持到15年咁關係但又不離婚?認真的,我估我做不到。。等同佢搭住。。陌路咁。。專登不煮佢飯

happywindy    發表於 16-10-31 01:24
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kicochunchun 發表於 16-10-31 00:05
我大肚時都無精神時間煮飯....好在老公無乜意見~
btw, 你唔係話你有返工咩, 咁請個鐘點都係有限數啫, 你咪自己比囉, 唔係連你自己私人貼錢請鐘點佢都要有意見呀 ?

男爵府

我硬頸,我會帶埋隻狗返娘家渡假,佢再比說話我聽,我會叫99自己湊返佢個仔!

別墅

kicochunchun 發表於 16-10-31 00:05

你老公算自私,我老公都差唔多,自己唔想做,成日點人做,有能力請工人姐姐又唔比請,最憎呢d人,但冇辦法,結婚前唔知,咁唯有自己讓步,唔忍讓,就分開

水晶宮

回覆樓主:

陰公豬,多d溝通叫佢幫輕吓家務,生左後咪仲忙到時點搞

從生活細節簡化,一係買部洗碗機,一係用紙碟,紙碗別說不環保,心理同身體健康緊要d,一係買2隻超大的碟食碟頭飯,飯後只需洗2隻碟同快子,總之最後唔駛點洗碗,5分鐘可以走出廚房嗰隻

晚飯簡單化,蒸同焗為主,用電飯煲做菜同時又煲飯,例如蒸水旦,蒸排骨,蒸肉餅等,焗爐焗鱼,蝦,雞,牛,羊,豬,除你選擇仲可加配菜夠營養的

想飲湯,買多個多功能電飯飯煲,用電飯煲煲湯,糖水,蒸包,忟肉都得,

總之唔駛開明火一按鈕出去等半個鐘全部就食得

家務,請鐘點

珍珠宮

預左唔返黎才會執野返娘家。若只為鬥氣, 不會咁做... 因這不是籌碼。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

回覆:有無jm 試過嬲c6 執曬啲野返娘家?

身邊有朋友結婚冇耐試過,之後又好返,但有耐又走過,最後離婚收埸

男爵府

回覆樓主:

岩岩有左係會好攰,情緒亦都唔好,身邊有無朋友大過肚??人地講可能好過自己講,睇下有無改善
如果係我一定係請工人,如果佢俾個份家用係要我做工人,一係你俾夠我依家一個月人工,如果無唔該佢唔好咁多嗲

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

seaheart88 發表於 16-10-31 00:09
利害wor, 維持到15年咁關係但又不離婚?認真的,我估我做不到。。等同佢搭住。。陌路咁。。專登不煮佢飯:q ...
如果你每日用心用力去煮飯而不討好,你會繼續煮?仲會好開心咁煮?我就真係做唔出,如果咁都仍然繼續煮就真係”利害”
我煮飯比我女食,佢都會識講一聲thank you!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:kicochunchun+發表於+16-10-30+22:41

原帖由 stkyo 於 16-10-30 發表
15年
佢冇叫你煮埋佢嗰份?

男爵府

好媽媽勳章

你話比2個選擇佢
1.我煮你洗碗,你洗衫佢拖地
2.請鐘點或工人
你c6 應該由細到大比99照顧周到,
如果以上2樣咁都唔肯,叫佢返99家住繼續嘆世界,你唔係工人唔係佢阿媽,一個家大家都需要有份去付出

大宅

同老公傾下,剛有左係好累的,有時舉手都會扯到個肚痛,多啲同佢解釋下,等佢了解現時你的感受,大家忍讓下
有左唔好咁勞氣呀,做家務呢啲請個鐘點幫下手啦,食飯就煮得簡單啲,焗/蒸肉+炒菜就算啦

侯爵府

clairebbb 發表於 16-10-30 22:48
你老公大男人,唔做家務又懶!但都冇話解決唔到,eg. 花少少錢請鐘點。煮飯可以簡單d,熟食外賣+菜+ 滾湯
...

出街食飯都有說話聽啦,仲話請鐘點。最好喺屋企食但老婆大肚又唔幫手。不如送佢老公去愛協啦

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

李豆豆 發表於 16-10-31 01:38
15年
佢冇叫你煮埋佢嗰份?
無!佢有時會煮,有需要我會叫佢煮埋我同個女個份,不過我地食飯時間唔同,多數我地都分開煮,我就煮埋比個女
以前工作忙,放工又要去買送又要煮,佢又唔幫手湊女,做家務,又嫌3嫌4,唯一既辦法就係唔好煮飯,等我有時間湊女同做家務,個陣壓力好大,仲攪到我有情緒病

公爵府

回覆樓主:

試過,但唔係因為生活小磨折,係有人死性不改中意賭錢,走過一次。後尾都同佢捱,叫做捱過左頭,再到佢屋企人苛索,佢份家用形同虛設,日日為錢嗌交,好攰。好彩佢肯上梁山,日日做足十五個鐘,儲到啲錢塞到我把口,唔係我實要佢走。宜家成日比人鬧我狠心,想做死佢個仔/細佬,我當聽唔到,當年我比人拍完心口打背席時嘔晒啲私己幫佢填數又有邊個幫過我,個個月用自己份糧撑起頭家時又有邊個體諒過我,反正只係捱兩年,我為佢付出十年,佢為我為頭家付出兩年,唔係唔得麻?

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實可以請鐘點幫手,不過你老公系5抵爭
我為貓狂

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kicochunchun 發表於 16-10-31 00:04
其實我都唔係煮九大鬼
可能初期 我一放工就好似熄左制咁
我煮到果兩日都盡量煮的
住果度買餸唔方便,咁返工果度得嗎?不過你大住個肚又唔好成日走黎走去

大宅

無。
我試過同佢講,唔想同佢嘈,叫佢執野走。佢激嬲我,點解要自己走?

首頁

尾頁

跳至