自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

Dwmn 發表於 16-11-12 12:31
我大佬一家剛搬屋, 搬屋後一個星期發生嘅意外, 多過係舊屋 4 年加埋第一日就細仔跌腫面, 第二日就 ...

屋企有野,要搬走

公爵府

有個朋友由於買二手居屋,由九龍搬去元朗,之後就出事。開始是朋友有cancer(及後叫好番)丶媽媽大病(忘記乜病),之後爸爸又大病,仲過埋身。雖然朋友冇講過乜,但我見全部都係搬了後陸續發生,之前係個個乜事都冇

wcpcelia    發表於 16-11-13 19:35

男爵府

我信,連某一區都有關。
分別住過同一區3間屋 (相隔好耐,中途有搬去他區),家人輪流病入院,老人家突然過身,電器新買都輪流壞,仲要衰到貼地。
但是中途搬去其他地區,又無事。

不過現在間屋D電器又輪流壞,家人睇醫生多咗,看來又要搬

公爵府

回覆樓主:

如果新樓 無人住過 一起好就住洗唔洗拜??

翡翠宮

點知間屋旺唔旺自己?

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 16-11-12 13:18
有冇燒陰契?

而家再問過佢,原來… 佢阿媽老點我地

佢話我地鄉下拜神唔係咁拜,淨係燒香同加生果就得。咩都無燒 但一開頭又認叻話佢會搞,又話有燒野

今晚又去多次急症室,無紅無瘀但大脾完全腫唒同痛,琴日急症室睇完今日再返去又係咁。真係黑到

wcpcelia    發表於 16-11-13 19:35

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Dwmn 發表於 16-11-12 22:14

而家再問過佢,原來… 佢阿媽老點我地 :n ...
其實,我覺得間屋幾勁,講真的,就咁做正常儀式,唔知搞唔搞得掂,搬似乎係上策,冇理由啲嘢接二連三。

為安全計,諗諗搬吧!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你應該聽過,有D人住咗某間屋後,就算發咗都唔會賣。

我信有!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 16-11-12 22:21
其實,我覺得間屋幾勁,講真的,就咁做正常儀式,唔知搞唔搞得掂,搬似乎係上策,冇理由啲嘢接二連三。:swe ...

最衰係無得搬,間屋剛剛先買,要搬起碼要一年先可以搬 所以先睇下有無人有咩好方法。哩兩日facetime 佢兩公婆嘅樣都好似灰灰黑黑咁,我又唔好意思出聲。

舊個間屋我老豆飛過去親自幫佢搞 (我地全家無其他人識),住 4 年但每年升職加人工又有偏財。不過我哥同我老豆炒大鑊,我老豆死都唔肯去幫佢 所以我先上來問問

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:難道真係有「屋夾人」哩回事

我以前唔信,但而家好信喇。
之前搬過一間屋,一般入去就有左。
買啲魚仔養,都生到成個魚缸都係魚仔。
連買株水草點綴吓,都送左隻蝸牛bb痴左係條水草度,點知又生左十幾粒蝸牛仔,搞到成個缸都痴住啲蝸牛。
到我臨搬前都有左第2胎。
當時入伙之前有個朋友幫吓手睇風水,佢都話間屋勁旺丁,真係俾佢講中左。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Dwmn 發表於 16-11-12 22:39
最衰係無得搬,間屋剛剛先買,要搬起碼要一年先可以搬 所以先睇下有無人有咩好方法。哩兩日fac ...
但而家發生哩啲事,如果你爸對哩方面有認識,你勸下你爸放低成見,幫幫佢哋吧,你話埋俾你爸聽佢哋面都見灰黑了,聽到咁,你爸冇理由唔擔心的,同埋哩啲事可大可小,一搬入去咁快就發生咁多事,好明顯,間屋本身有啲物體好唔鈡意新住客,仲要好惡,我覺得唔只係唔夾間屋咁簡單! 我只怕就算燒陰契都未必擺得平咋!

翡翠宮

lovelycats1 發表於 16-11-12 22:46
我以前唔信,但而家好信喇。
之前搬過一間屋,一般入去就有左。
買啲魚仔養,都生到成個魚缸都係魚仔。

聽落好搞笑呀

琥珀宮

Hotpot-baby 發表於 16-11-12 12:34
有無拜四角?

其實民間拜四角係令裝修工程順利,減少室內意外啫。我每次入住新屋都冇拜四角,但會搵師傅睇風水。

大宅

好邪

子爵府

長知識

琥珀宮

Dwmn 發表於 16-11-12 12:56
有呀, 今次佢外母拜. 上次我老豆飛過去幫佢搞, 今次我老豆無就比佢外母拜.
我老豆問佢點拜同咩日子時辰, 之 ...

唔一定要拜四角,我住2處新居都冇拜四角,不過有搵人睇風水。屋內屋外環境擺設對人有氣場影響,好科學㗎。

wcpcelia    發表於 16-11-13 19:36

男爵府

我信的, 我上次租屋, 一入伙, 個廳就突然熄了兩盞燈。 跟著, 住了不久, 我老公沖沖下涼, 個廁所燈又突發爆燈膽(我當時不在家), 突然成個廁所黑晒,同埋我個年住, d 運氣也唔好, 明明本身同d 同事關係和工作不錯, 但搬到這兒後, d 人緣很差, 和同級d 同事關係好薑,最後, 趁租金加租, 即刻揾地方搬。

大宅

回覆:難道真係有「屋夾人」哩回事

男爵府

D人話睇樓果陣帶bb或者狗去,睇佢地有無唔好既反應

funfunfunzz    發表於 16-11-14 13:25

水晶宮

我信架!住得好地地真係吾好諗搬,寧願買多間屋都吾好賣左佢。

首頁
12345...8

尾頁

跳至