夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

tabbymom 發表於 18-1-26 16:12
佢凈係識話個工人好,因為個工人係佢揾左個幾月先揾到返黎既,而我目前睇到既佢都叫做跟指示做野(除左玩手 ...

咁的確係已經好好喇, 不過, 你本身已經挑剔要求高自我, 因為个女變到好執著好緊張, 眼裏果支針變木樑, 其實目前个家 RUN 得唔錯, 尼度好多 jm 比到好意見, 不如你有咩上黎問左先, 好過你一意孤行行左你諗的方法但唔 WORK .

大宅

mini1204 發表於 18-1-26 20:17
我嗰位係外國人
前任,現任都係
人既缺點佢地都有
係既,佢哋都係人啫,所以自己寫個標題時都覺得好笑,但自己身邊d friend 又無另一半係外國人,無人分享經驗,所以我上黎請敎大家。其實我都諗住管工人d細節野自己處理算啦,近排大家既話題都係圍繞著工人,自己都覺得好煩。因為上個工人第一次請,完全無經驗,攪到自己情緒受到好大影響,所以今個我特別緊張,希望個頭開得好d,之後相處各方面都會順利d

大宅

tabbymom 發表於 18-1-26 16:12
佢凈係識話個工人好,因為個工人係佢揾左個幾月先揾到返黎既,而我目前睇到既佢都叫做跟指示做野(除左玩手 ...

做足晒基本野己好好, 人無完美

大宅

aztecs 發表於 18-1-27 09:26
我明白,正如返新工都會特別alert d. 哩個工人跟我指示做野,同 so far 照顧個女 ok 我都好滿意,只不過想 之後一路keep 到 performance 啫。唔知哩方面大家有何高見?

伯爵府

2024年龍年勳章

tabbymom 發表於 18-1-25 16:45
其實哩個係巧立名目,我都會出果舊錢比佢,但我想以此提醒佢要keep住performance 啫 ...

咁keep唔到或做錯嘢你又照俾,咁搞咁多嘢做咩呢?

伯爵府

2024年龍年勳章

tabbymom 發表於 18-1-25 17:41
我都feel到佢古惑,唉,鬼叫老公唔生性,佢擔得起頭家,我就唔駛今日咁既款,仲有兩年,點忍?????我真 ...

所以點bonus都無用,請錯人炒咗佢啦。

子爵府

回覆 tabbymom 的帖子

我執正招牌來在此分享心得,因為我丈夫都係外國人,雖則不是英國人,但也是從英國獨立出來的美國人。

我不怕HEA底。
我家是
老婆揾$揹起成個家, 老公係家庭主男同湊細路。有無擂同?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1722683&fromuid=175121

在僱傭方面,我們的文化也有云:「用人不疑;疑人不用」。「養兵千日,用在一時」。
在教養孩童方面,乃是父母的權益。所以你有權要工人按照你的意思來教育。我丈夫,連女兒看甚麼他都要先preview 過,filter 過,審核過後才給她們看。「女傭自把自為畀女睇YouTube」,我丈夫炒硬佢啦。所以,連我家父母來免費照顧小朋友都唔合我丈夫的要求,但又炒唔到外父母喔。咁咪要我來炒LOR。我地結果買開一個單位來搬走我父母。咁先家有寧日,丈夫係家中老世。佢既教方大曬既。
後來,我丈夫要請個看護來家中 照顧 女兒 平安,做埋家務。聘用過程,全由我丈夫包辦,(我採取不聞,不問對策)。看護第一次上工,剛巧丈夫不在,我就開門見山同看護講明,她的老闆不是我,係我丈夫。一切以他為準。她討好我冇用,要討好他才算。你點洗個碗都要按他的意思做。結果,個看護都係做得唔合佢要求,於是他自己終止了看護服務,因為那看護已經是全區最好的公司送來的。
而家係我父母話我外籍丈夫 control freak.
至於對工人(看護 同 園丁)待遇,我丈夫的確待人不薄。他也持有「用人不疑;疑人不用」的僱傭之道。請房地產經紀,貸款經紀,企屋公司等,佢都炒過好幾個。我任佢。
出去食飯,佢畀貼士不吝惜。佢話侍應生搵錢辛苦,既然是常客,畀貼士多D,下次服務會好D。我由佢。通常佢話一,我唔會話二。But I put my foot down on something that is really important to me. He knows when that time come and he gives in to me.

大宅

BK Milk勳章

tabbymom 發表於 18-1-26 11:36
我當然明白哩點,所以就算話salary include food allowance,我都比佢照食我地d食物。但依家佢係拎手機同 ...

如果個工人影響得你咁緊要,又或是你覺得影響埋你女的健康,其實換人囉

琥珀宮

tabbymom 發表於 18-1-26 16:19
錢哩方面係老公同佢deal, 我亦都唔會出爾反爾,但現在實際情況唔同,food allowance 根本應用唔到,所以我 ...

既然錢哩方面係老公同佢deal,一早講咗係咁多,一向係你老公直接出糧比佢,你就唔好再攪咁多野,你既要求,係男人都覺得你煩!

管工人工作湊女,你直接deal with 工人比instructions 要佢跟,做得唔好就話佢,根本唔洗involve 你老公

男爵府

tabbymom 發表於 18-1-25 16:45
其實哩個係巧立名目,我都會出果舊錢比佢,但我想以此提醒佢要keep住performance 啫 ...

我以請了30年工人經驗跟你講,一定唔work 。

男爵府

tabbymom 發表於 18-1-26 16:19
錢哩方面係老公同佢deal, 我亦都唔會出爾反爾,但現在實際情況唔同,food allowance 根本應用唔到,所以我 ...

Allowance ... bonus.... 我都睇到頭暈

大宅

ndw 發表於 18-1-27 11:38
回覆 tabbymom 的帖子

我執正招牌來在此分享心得,因為我丈夫都係外國人,雖則不是英國人,但也是從英國獨 ...
hello,女人咩起頭家揮手區~wave~wave~ 終於有個同道中人。不過你咩起兩頭家更加犀利。我在地鐵睇你的post睇到眼濕濕!如果我老公辭工留家全職湊女我反而放心,因為佢真係攪掂到照顧個女加清潔煮飯!佢續哩份contract 之前我多次講過我唔介意佢唔做湊女。但我又用錯方法,佢就完contract 之前我係咁send jobsdb 的post比佢,因為我覺得佢可以bargain 到更好的人工及待遇,同埋更想佢返份更近屋企既工。即係一係唔做湊女,一係轉工。工作方面,真係香港人同外國人既分別,因為我真係可以返工之餘再四周留意有無更適合自己既工,工作上我係進取式而佢係好穩定既人,佢喺英國咁耐以來都無轉過工。佢當然係覺得我痴線啦係咁send jobadb 比佢,攪到佢好大壓力,但係我覺得哩個係大家生活上可以作出轉變既最好時機,但佢話佢唔想轉,我當然即刻shut up 啦。但我最最最嬲既就係佢話當知道我有左時,佢有比option 我做ftm. 佢真係太天真,依家香港地,萬零兩萬蚊既收入點可以維持一個家?所以其實我係無選擇地做working mom的。加上我地想在香港儲多兩年錢之後就跟佢返英國,到時阿女開始讀幼稚園及大小小,我會易湊d。因為我自己本身都真係好論盡既人,已經成日比老公話我無common sense 去湊女,每次比佢話我d湊女方式有問題我都好frustrate. 其實我老公都好顧家(尤其睇到其他人的post, 好多男人真係好不濟),會負責工人每月人工同買罐奶粉,屋企如新添傢俬電器佢都會負責。但全家每月供樓,燈油火蠟,飲食,阿女的尿片、衫用具、玩具、書都係我負責既,果種無形既壓力真係好重。不過我真係非常感恩女女自出生以來都無咩大病痛(touchwood)!! 照顧兒女係一世的牽掛及責任,更何況是天生身體出現問題的子女,我非常非常之配服你同你老公為個家既付出!!
女兒敎育上,我都會跟老公的,因為最緊要父母既方向一致,但我地兩公婆每日早出晚歸,我都是把握放工返來的幾小時去同女女交流。

哈,我我老公又係對外人濶佬,我晤介意你濶佬,但都要睇個人能力先,我係好實際既人,亦都唔介意挨,因為我從跟我老公一起那刻已預左係要挨既,鬼叫自己要愛情唔要面包。

大宅

你老公起碼會跟請人、document 等各種煩複工序野,但我老公就口講要咁咁咁,如買電器、屋企有咩壊搵人整又係我,因為佢唔識中文,冇計啦。
如果我老公都識果斷去炒(工)人就好囉,上果個返左5個月工就話要返菲,我地都比佢去,最弊佢唔知玩野定乜d日期改完就改,最慘影響到我工作!如果我冇左份工係咪好大穫?!當時我係想即炒但我老公又話我唔好攪咁多野仲天真到走去機場接機,之後好多各種野個工人露出真本性我老公先如夢初醒知佢有問題,炒哩個工人仲係佢既決定。但佢一路都唔信我講,話返係我唔聽人講,唉,好委屈⋯⋯

大宅

chillimom 發表於 18-1-27 20:58
我以請了30年工人經驗跟你講,一定唔work 。
請問點可以好好地管教工人?因為其實我都要返工,唔可以下下咁mon得咁實

大宅

木土土 發表於 18-1-27 19:19
既然錢哩方面係老公同佢deal,一早講咗係咁多,一向係你老公直接出糧比佢,你就唔好再攪咁多野,你既要求, ...

我自己都覺得咁好煩,所以唔攪咁多野,唯有晤合心意既就見一次話一次,最緊要個女ok 就得!只不過個工人唔係我老公想像得咁好,佢話個工人d grammar 得,會教個女講正d英文。我覺得好好笑,你作為老豆本身就係講英文,個女點會唔講得好。反之,一路觀察以來個工人咪又係同一般打仔一樣,打份工啫,味又係返工時間係咁睇手機,由我個女自己玩,佢攪到日常基本生活野我已經好開心。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

同你分享下
我老公係英國人,英國大。
我都係外國出世,香港讀IS再响外國讀書工作。我就同外國人hang out多,結果我們三姊妹都係返香港工作但同外國人結婚。
我同老公思想好似,喜好飲食興趣都好似,但結婚後,我就發現,佢會覺得我想得太多,我覺得要好好plan 的,他就覺得不用,乜都睇下點先
例如小朋友學校,要一早睇嘛,唯有兩個人再慢慢compromise ...
有時候覺得他好有個性,對我和小朋友好好,花好多時間,好好心機照顧小朋友又對我好多surprise ...但我都要不斷調節心態。
他已有改變,俾我姐夫好,我姊話姐夫非常極度在乎privacy ,到了一個程度,我姐有時覺無安全感,但他對姐是好好的,姐夫話全部女人都想得太多。

大宅

aztecs 發表於 18-1-27 09:26
如果係 basic salary 而佢做足基本野我會十分滿意,但我老公比$5500(肯定會比人話做壞規矩,但我阻止唔到),而且依家仲要包埋食,條數唔係咁計囉。請一個 fresh grad.都係market price 既最低工資啦,依家哩個價比著你會唔會要求高d呢?

大宅

Ashleycorina 發表於 18-1-28 04:43
同你分享下
我老公係英國人,英國大。
我都係外國出世,香港讀IS再响外國讀書工作。我就同外國人hang out多 ...
多謝你分享,我老公又係d唔鐘意plan 咁多既人黎,佢超級活在當下架,話花時間plan左d野都會變,咁不如enjoy the present

大宅

木土土 發表於 18-1-27 19:19
既然錢哩方面係老公同佢deal,一早講咗係咁多,一向係你老公直接出糧比佢,你就唔好再攪咁多野,你既要求, ...

我依家一定唔會煩我老公啦,所以唯有自己看緊d,但我有責任話佢知個工人工作的真實情況,唔係到時有咩又話我唔講佢知

子爵府

tabbymom 發表於 18-1-28 04:23
你老公起碼會跟請人、document 等各種煩複工序野,但我老公就口講要咁咁咁,如買電器、屋企有咩壊搵人整又 ...

既然兩年後有共同目標跟老公番英國定居,那就好又兩年,唔好有兩年,總有一日會挨過去的。有D 事衡量下你同老公可否動用到資源改變現狀,如果可以,資源要幾多,值唔值得?一炒人,一請人都要用資源的。你我又不是FTM使工人,坐等閒冇嘢做好多資源搵來搞的情況,搞搞下,兩年就過去了。
我就係咁一HEA畀曬丈夫管教D女就轉眼HEA 到現在我大女都14歲了。她與人應對,思想似足她爹。但又冇她爹咁成熟有知識喔,所以甚難同我共住。最近這星期,二女 平安 入了醫院,我同大女,細女都感冒,於是我丈夫和我要兵分兩路,他在醫院照顧平安,我留家照顧兩個女。我因對得大女時間太多anxiety attack 都出埋來。同丈夫反應,佢同我一樣好平心地面對這相處難同住更難的事實,我丈夫亦反應我知當我人在屋企時,佢同兩個女既壓力都好大。佢認為,我最好就長期不在家。

首頁
12345...7

尾頁

跳至