自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

可否講講分體同窗口應該用咩原則選擇呢﹖
屋企要換冷氣,而家用緊分體,覺得洗機麻煩,而且好貴,想用返窗口,係咪會好嘈﹖大家點睇﹖

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 somedo 於 09-4-16 09:51 發表
可否講講分體同窗口應該用咩原則選擇呢﹖
屋企要換冷氣,而家用緊分體,覺得洗機麻煩,而且好貴,想用返窗口,係咪會好嘈﹖大家點睇﹖
窗口式電費貴d又嘈d
我反面想轉分體式

男爵府

窗口機較嘈,打風時,如風吹正冷氣機位置,d風會帶雨水由冷氣機吹入,好似落雨

分體比較寧靜,又慳電,但安裝貴,我家的分體機用了10年,想換機。

水晶宮

好媽媽勳章

講留左....如果個房有西斜,要揀返高小小匹數,如果唔係都唔夠涼o架.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-4-16 09:12 發表

以前D機部部都好COME用架,但呢幾年既冷氣機連廠商自己都同客講,預每部機頂多用三四年就要換新機...所以都唔會預佢會come用...我以前未換冷氣前,D冷氣機分分鐘用十幾年都唔壞(係嘈D啫)...依家D機既質素係唔太好.

...

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

原帖由 patpat234 於 09-4-16 10:14 發表
講留左....如果個房有西斜,要揀返高小小匹數,如果唔係都唔夠涼o架.

無錯~~~就好似我屋企廳嗰部咁,因為西斜,日頭開廳冷氣係唔涼架~出暖風

男爵府

我以前用樂聲, 因覺得佢夠靜, 但用咗東芝, 原來重靜過佢...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-4-16 10:21 發表

無錯~~~就好似我屋企廳嗰部咁,因為西斜,日頭開廳冷氣係唔涼架~出暖風
咁係咪用分體好好多呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Ros 於 09-4-16 10:12 發表
窗口機較嘈,打風時,如風吹正冷氣機位置,d風會帶雨水由冷氣機吹入,好似落雨

分體比較寧靜,又慳電,但安裝貴,我家的分體機用了10年,想換機。 ...

咁又係...以前用窗口機...打風 & 冬天 時的風係咁係個冷氣度吹返入嚟...

別墅

仲諗住忍到小小嘈,或者貴小小買部靜d既,可以用窗口,原來仲有入風同晒電既問題。

若果單從經濟角度比較,分體買機貴,但電費平,窗口機就平,但電費貴,最終埋單邊樣慳d呢﹖ Ros,我諗而家買既機都冇咩可能用到10年。而家雖然科技先進,但質料,好多野都唔及以前,全部都幾年貨仔

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Ros 於 09-4-16 10:12 發表

分體比較寧靜,又慳電,但安裝貴,我家的分體機用了10年,想換機。 ...
係呀係呀
上次黑雨D窗邊漏水
原來係窗口式冷氣漏入屋

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實裝機好緊要架...我有朋友以前係總代理維修部做過文員...佢話有D客部窗口機嘈 & 漏水,可以係個裝機無拆避震膠同部機裝得唔夠斜...至於分體機,可以因為裝得唔好引致漏水 & 漏雪種,如果係咁樣漏雪種令到機頭燒咗,原廠係唔會賠返個機頭比客架,仲試過有裝機將個散熱調轉黎裝,令到散熱不良,部機好快停,好彩發現得早,無燒機頭...個friend話個D通常係裝修出身,見裝機好簡單又去做...其實唔夠專業...等佢哋D師傅成日要跟手尾...又要同客解釋一輪唔賠既原因....

男爵府

買電器看彩數,之前買部日立窗口機在書房,用約3-4年報銷,卒之換樂聲。

客廳入伙時裝日立,因打風時入風同雨,所以換分體,朋友提議換大金,話夠凍,用了10年,真係好夠凍,不用較到低溫,又慳電,而家要換機都不會考慮其他牌子,我弟弟前年新屋入伙也買了4部大金。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

同我一樣咁情況

原帖由 Ros 於 09-4-15 13:12 發表
大約6、7年前屋企書房用日立小涼伴,當時話兩邊出風,一D唔凍,用久了又係成日Da Da聲,後尾換咗樂聲窗口機

水晶宮

好媽媽勳章

真係好睇你自己要求.....

如果我住私人樓自置物業,為左可以襯返間屋,我會用分體,因為真係外型靚d,又凍又靜.

不過我依家住公屋,所以我用返 cheap 野....豐x牌
用得幾年唔凍咪換,仲免左洗機換雪種o既麻煩...

其實如果有窗台,一般安裝都唔會出現好大問題..

原帖由 somedo 於 09-4-16 10:46 發表
仲諗住忍到小小嘈,或者貴小小買部靜d既,可以用窗口,原來仲有入風同晒電既問題。

若果單從經濟角度比較,分體買機貴,但電費平,窗口機就平,但電費貴,最終埋單邊樣慳d呢﹖ Ros,我諗而家買既機都冇咩可能用到10 ...

水晶宮

好媽媽勳章

人地都話明左涼右爽....都冇話會凍

原帖由 1928mickey 於 09-4-16 11:03 發表

同我一樣咁情況 引用:
原帖由 Ros 於 09-4-15 13:12 發表
大約6、7年前屋企書房用日立小涼伴,當時話兩邊出風,一D唔凍,用久了又係成日Da Da聲,後尾換咗樂聲窗口機

男爵府

一d都唔爽,唔通買咗個"盒型風扇"?

原帖由 patpat234 於 09-4-16 11:12 發表

別墅

原帖由 patpat234 於 09-4-16 11:10 發表
真係好睇你自己要求.....

如果我住私人樓自置物業,為左可以襯返間屋,我會用分體,因為真係外型靚d,又凍又靜.

不過我依家住公屋,所以我用返 cheap 野....豐x牌
用得幾年唔凍咪換,仲免左洗機換雪種o既麻煩...

其實如 ...

我係私人樓,有窗台,分體/窗口都有位,係差在我想裝咩啫。請問大金要幾錢﹖分體黎講都係讚佢,但我要裝4部 ,之話想孤寒裝窗口。

別墅

原帖由 patpat234 於 09-4-16 11:12 發表

我舊屋用小涼伴,又夠凍bor,靜都ok,係落雨時滴滴答答,可能真係一批批。

大宅

回覆 # 的文章

希望各位,再繼續比多D意見

我覺得這裏真係係度用心討論各款冷氣機,
唔似家事百科過邊好似賣緊廣告.

多謝各位媽咪的親身分享 !:-P :-P

男爵府

我住藍田,多數在家附近兩間電器鋪問價,e家忙到飯食,明日我會打電話問價,再post 上嚟。

首頁

尾頁

跳至