自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我覺得可能唐唐仲係小朋友,體型唔細,需要運動,但家居滿足唔到佢,所以就周圍攪
教狗係需要耐性,包括toilet train、唔咬野,唔係擺度自己就會識呀。唐唔唐都無可能

aaa_m    發表於 18-10-9 09:19

子爵府

aaa_m 發表於 18-10-8 16:40
但愛協好似個名聲唔太好成日人道毀滅小動物,不過點都好,多謝你的意見我試下報名先
...

SAA 好好,唔會將動物人道毀滅

wcpcelia    發表於 18-10-9 13:59

男爵府

fa_chan 發表於 18-10-8 22:15
SAA 好好,唔會將動物人道毀滅

Thz!!想問多句有無話如果去領養時有無話最好選一些最先入SAA的毛孩? 我怕始終有一日係佢地會先對一些待得太耐的狗狗不利, 我睇過有段片係日本會送小動物入房之後抽乾空氣用窒息方法將佢地送上彩虹橋

仲有想問一下領養要有咩準備? 我打算先做義工 or 暫養 or 等朋友旅行時幫手睇住幾日去試下自己適唔適合做一個稱職的狗主先作決定, 不過都想問左先

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-8 21:59
我覺得可能唐唐仲係小朋友,體型唔細,需要運動,但家居滿足唔到佢,所以就周圍攪
教狗係需要耐性,包括toi ...

的確係, 佢地係小朋友要比愛心同耐性, 當然準狗主梗係想佢本身就識去廁所做簡單training就可以融入家中
上網都睇到有些群組係待領養但唔係愛協, 想知多少少其實佢地係點運作同有無訓練協助領養者?

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-8 21:59
教狗係需要耐性,包括toi ...

正確! 人都唔可以唔頑皮坐定定! 何況係新來的狗狗?

男爵府

首先真心好多謝你考慮領養!
你朋友狗仔曵可能係walk得唔夠,或者屋企長時間無人係到佢悶咪搵野玩,由其2歲狗仲細係貪玩,大大下會定啲,同埋搵dog trainer教都可以改善到

aaa_m    發表於 18-10-9 09:50

男爵府

siuballball 發表於 18-10-9 09:31
首先真心好多謝你考慮領養!
你朋友狗仔曵可能係walk得唔夠,或者屋企長時間無人係到佢悶咪搵野玩,由其2歲 ...

多謝JM正能量及幫推!

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

monitress_iris 發表於 18-10-8 17:44
你太多誤解了。教狗同教小朋友一樣,要時間心機耐性,你對佢地好,佢地會回報返你。會不會唔識教?會不會 ...
清理便便已有可能中
唔一定要食

但一般下中咗就有抗體
只有未中過弓形蟲之下
咁岩係懷孕尤其初期第一次中弓形蟲
就有可能有畸胎

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

lingfu 發表於 18-10-9 10:00
清理便便已有可能中
唔一定要食

,咁想問下係咪得貓先有定狗狗都有? 雖然我依家唔係懷孕狀態但都想知多少少
好怕成為前一頁果位JM口中嘅不負責任狗主

子爵府

aaa_m 發表於 18-10-9 10:06
吓,咁想問下係咪得貓先有定狗狗都有? 雖然我依家唔係懷孕狀態但都想知多少少
好怕成為前一頁果位JM ...
貓係天然宿主
所以貓多
但其實弓形蟲感染唔罕見
簡單如食咗未煮熟既肉類已經可能有
普通人症狀又似感冒,唔會做成大病
所以已有過都唔奇
同埋個人覺得有咗唔好去鏟屎俾C6鏟已經可以解決大部分問題

aaa_m    發表於 18-10-9 10:21

子爵府

回覆樓主:

唔係
反而試過好聽話,明顯train過
所以自己唔識就帶去訓練

複式洋房

vivamo517 發表於 18-10-8 17:11
有套戲好啱樓主你睇不過11號先上畫

https://www.youtube.com/watch?v=3xb4q8g_a8o

入到嚟估唔到有提呢套冷門戲
本身都打算同小朋友入場睇, 近排檔期之中較為合家歡好過之前成日提的詭修女

複式洋房

anyuser18 發表於 18-10-9 10:13
唔係
反而試過好聽過,明顯train過
所以自己唔識就帶去訓練

係呀市面上有不少dog trainer不過佢地的收費同質素都不一
要搵個同狗仔夾的trainer真係唔容易, 建議樓主同佢朋友最簡單就係入唔同fb群組了解多d收費水平同意見

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lingfu 發表於 18-10-9 10:13
貓係天然宿主
所以貓多
但其實弓形蟲感染唔罕見

有獸醫話,其實香港環境,貓唔多出街,唔會獵食,已經少左好多食生肉嘅機會,所以患弓型蟲嘅機會唔多,唔駛太擔心
大肚就當然搵老公剷屎啦

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-9 10:35
有獸醫話,其實香港環境,貓唔多出街,唔會獵食,已經少左好多食生肉嘅機會,所以患弓型蟲嘅機會唔多,唔 ...

計我話唔大肚都應該要男人去做,除非佢返工時間唔係屋企姐

子爵府

aaa_m 發表於 18-10-9 10:38
計我話唔大肚都應該要男人去做,除非佢返工時間唔係屋企姐
如果係女人要養又要男人做..
男人要硬食既野又多一樣

複式洋房

唔好介意我潑冷水講多句: 如果好彩的話狗狗領養時仲年輕無病無痛就平平安安,你都要預定佢除左糧食玩具開支外,最大開支就係睇獸醫,可能講緊每次都4位數字同唔保證唔係長期病患
仲有狗狗唔係人唔識得講自己有咩唔舒服,所以狗主即使返梗工都好有可能要請假去,而家講到打風返遲少少僱主都有說話聽,所以....

最後最後講多一樣,就係全家人要有共識,如果其中一個長輩怕小動物或者唔願意係你唔得閒果時幫手仲冷言冷語既話你都唔好受, 因為我表妹果家人就係咁:
即使佢爸爸媽媽唔鍾意隻貓但表妹照顧開無位入佢,但我表妹結婚搬左出去住果棟樓唔比養小動物, 隻貓擺係外家佢只係放假返去睇佢,搞到大家好多爭執

男爵府

xpxp2013 發表於 18-10-9 10:48
唔好介意我潑冷水講多句: 如果好彩的話狗狗領養時仲年輕無病無痛就平平安安,你都要預定佢除左糧食玩具開支 ...

多謝你咁有心的回覆其實我都預左有經常性開支有考慮過負擔得起先作出promise
至於僱主方面我估真係好難避免,始終友善又有人情味的老闆真係唔多,題外話近年來唔知係咪100毛興起叫老板做 "腦細",都明白而家經濟環境麻麻地老闆上司mean起上來果時可以好衰好無情~~~
但我估如果拿AL去同毛孩睇醫生應該問題都不大, 印象中好似有獸醫會做24小時診所的,最多比多少少錢去如果真係工作上就唔到的話

水晶宮

回覆樓主

唔係,領養嘅被遺棄過,有心理陰影
我個隻好乖,乖到令人心痛

男爵府

豬仔嘜 發表於 18-10-9 11:08
唔係,領養嘅被遺棄過,有心理陰影
我個隻好乖,乖到令人心痛

可唔可以分享多少少? 即係會成日發抖好驚好無安全感好痴主人?

首頁
12345...6

尾頁

跳至