自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

時代唔同咗,以前係叫你體諒父母搵食辛苦,宜家係叫你體諒子女青春期呀反叛時
如果要講初心,咁係父母責任,無人叫你生仔咩都係父母錯
唉…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

唔好鬧佢,正正經經同佢傾,講出你做人父母既感受,唔好諗住佢咁大個點會唔知吖係唔做遮,人有時心理係會"炸唔知", 事實從媽媽把口講出黎係有效果架

你要話比佢知父母堅持仔女比家用唔係因為父母冇錢貪錢,因為都只不過係一,二千蚊,屋企唔會因一,二千蚊營運唔到,但為人父母要教曉仔女負責任,唔想你成為不負責任既"男人", 我地都好想你婚姻美滿,好多野係習慣,你呢刻習慣張自身責任視而不見,遲d 到你自己組織家庭會突然間有返責任感咩?女仔拍吓拖開心吓可能唔太揀擇,但講到談婚論嫁就唔會揀你❨講既時候唔好踐踏佢❩ . 你唔鍾意讀書揀出黎做野我地明白唔迫你,可能你一開始未搵到理想工作我都明白,唔係人人咁好彩一做就做到理想既工,媽媽年青時都轉過幾份工,你轉工我唔會干涉你,但你既然揀左唔讀書就要做長工,你啱啱出黎做野都想花費吓,玩多d , 咁啦,到你滿18歲你先開始比$1500 /$2000 家用,如果你係父母都唔會培養個仔做啃老族啦,你覺得合唔合理?呢個係我既睇法,咁你又講吓自己既睇法或做法,你大個仔喇,我當你係大人,大家講道理遮,有商有量。

珍珠宮

樓主,你用有書吳讀去形容佢,咁佢本身成績點嫁

伯爵府

bluetulip 發表於 18-11-23 05:40
針唔吉到肉唔知痛,趕個仔出去就預左佢真係唔會返轉頭,有幾多父母承受到個結果?明白係氣頂,但教育唔係 ...

系,我媽咪系呢D人,仔呀仔,命呀命,成40歲人都仲系入不呼支,家用比下又5比....,仲要養埋老婆....然又婆媳不和,仲要睇新抱面色,5敢趕新抱走,因為怕個仔跟埋走.....一世人比個仔食住.....都算,仲要受外人氣....

伯爵府

針唔吉到肉唔知痛,趕個仔出去就預左佢真係唔會返轉頭,有幾多父母承受到個結果?明白係氣頂,但教育唔係 ...

係!同意!大家未必幫到樓主,當係比個平台舒口氣啦

侯爵府

sman 發表於 18-11-23 02:50
對住個仔,問題沒完沒了,可能我唔識做人亞媽,16,17歲,有書唔讀,話要出黎做野,點傾都唔肯,好,肯做野 ...

明白你呀,做人父母甚艱難,我D仔咁細都激到我生蝦咁跳啦

侯爵府

littlefunpig 發表於 18-11-23 05:15
你咁林善,俾我都唔彩你!放響least priority ,有就俾無咪聽你哦兩句,佢都唔顧親情孝順

我有個親戚又係 ...

你講就易

男爵府

回覆樓主:

多謝各位意見,係我自己睇唔開,昨晚又失眠了,以上有jm叫我用強硬手法,但我知我一叫佢走,走左要番轉頭就難,又有jm提議其他方法,其實我乜都試過,攤盤數俾佢睇,收佢千零蚊只係幫補,寫過信,wts過,講俾佢知我既感受,冷淡過,鬧過,倾過,好一排,又係咁,我地不嬲關係唔算差,同埋我都唔會冇啦啦俾$佢,以前佢洗大左,唔夠$返工,問我借,佢一定要還,如果借$去街,我一定唔借,我亦同佢講唔返工,我會俾你食,俾你住,畢竟你未夠18歲,但想要其他,sorry,幫你唔到,但無論我點講點教,到頭黎得個吉,我釋懷唔到啫
今朝佢起身,有say sorry,佢話昨晚太攰,所以咁喎

翡翠宮

回覆樓主:

大宅

sman 發表於 18-11-23 14:36
多謝各位意見,係我自己睇唔開,昨晚又失眠了,以上有jm叫我用強硬手法,但我知我一叫佢走,走左要番轉頭就 ...

jm,睇呢個情況,其實我覺你個仔都係乖仔。 只不過16,17歲,未找到方向,而且自覺能力不足。

佢用錢同女朋友去玩,可能佢覺得,錢使得開心,起碼女朋友會同佢講,好開心你同我去玩,佢覺得自己有存在感。

我覺得比d責任感佢。 我覺得,吾好趕佢走,佢本性不差,而且你地關係ok,趕佢出去,無左個仔。 你同佢分析下,男仔要有責任感,對女仔,佢要有經濟先比到幸福人。 另外,如佢真係失戀就洗下佢腦。

同佢講,女朋友需要佢,屋企都需要佢。
每個月佢比家用個日,你就加靚餸,食飯時同佢講,我恨食好耐啦,好開心。等佢覺得自己對呢個家其實有貢獻。

大宅

sman 發表於 18-11-23 14:36
多謝各位意見,係我自己睇唔開,昨晚又失眠了,以上有jm叫我用強硬手法,但我知我一叫佢走,走左要番轉頭就 ...

仲有jm, 分析下叫佢學門手藝,政府而家好多免費課程, 實有樣啱佢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-11-23 12:26
唔好鬧佢,正正經經同佢傾,講出你做人父母既感受,唔好諗住佢咁大個點會唔知吖係唔做遮,人有時心理係會" ...

對個青春期少年長編大論? 希望你成功

唔好話10零歲青年,我見咁大篇野都飛曬佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

咁你有咩高見? 除左講之外?

我相信樓主已經同個仔講到口水乾

忍個仔? 由佢?

翡翠宮

TAKTAKB 發表於 18-11-23 12:36
系,我媽咪系呢D人,仔呀仔,命呀命,成40歲人都仲系入不呼支,家用比下又5比....,仲要養埋老婆....然又婆媳不 ...

怕個仔咪最後俾個仔食住,做埋個(emoji)老族

正宗既慈母多敗兒

水晶宮

littlefunpig 發表於 18-11-23 16:27
咁你有咩高見? 除左講之外?

我相信樓主已經同個仔講到口水乾

你唔洗質咁多問號過黎,我都係邊做邊學,所以我無乜高見,但至少我唔認同教唔掂就趕個細路出街係上策

珍珠宮

真係好難頂

珍珠宮

咁快俾2,3千女友過生日,將來成家仲記唔記得你?

子爵府

叫佢搬出去啦又唔怕佢大肚生件拎返黎

水晶宮

靚媽媽 發表於 18-11-23 16:09
jm,睇呢個情況,其實我覺你個仔都係乖仔。 只不過16,17歲,未找到方向,而且自覺能力不足。

佢用錢同女 ...

x 2。趕佢走唔係辦法,分分鐘無咗個仔。又或者學壞,到時黄賭毒,一定返黎搵你。

好好傾、好好講。佢搵咁少都有比家用,唔算好無良心。保住大家關係,好好教。

珍珠宮

個女仔都無腦, 識埋d咁既男仔

首頁
12345...6

尾頁

跳至