自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nanananana 發表於 19-3-9 21:03
好多都是分父母/阿爺那種的⋯

係,好多都係以分父母/阿爺既。

我記得老公另有朋友就係以19XX(佢地講過我唔記得)前落黎,所以佢都有得分,但係分唔係多,佢都KEEP住做野。

分地又係,有D話出左鄉下既都無得分,有D出左鄉下只要响中國住就有得分,有D就話去左香港呀、外國呀就無得分。

有個朋友鄉下係出左外國、去左香港無得分,於是朋友就返鄉下嘈,祖地大家有份,香港回歸左祖國,既然離鄉响

中國住有得分,咁點解佢無得分,香港唔係屬中國既咩?嘈到不得了。但朋友話最後都係無得分。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

my005 發表於 19-3-9 21:12
係,好多都係以分父母/阿爺既。

我記得老公另有朋友就係以19XX(佢地講過我唔記得)前落黎,所以佢都有得分 ...

之前幫家人請律師,律師講的⋯大部分珠三角的村現在基本都是,不加新戶口,以前那些,有登記一直係大陸,沒有轉戶口(即係農村戶口)先可以,如果轉了城市戶口,或者移民去其他地方,都不能分股份⋯但爺爺/父母那種老一輩的,基本都是屬於永久的,可以keep record,後代一直分

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nanananana 發表於 19-3-9 21:16
之前幫家人請律師,律師講的⋯大部分珠三角的村現在基本都是,不加新戶口,以前那些,有登記一直係大陸, ...

原來係咁。

咁可能朋友都係祖輩既股份喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

my005 發表於 19-3-9 21:24
原來係咁。

我之前請的律師經常都幫人處理這些問題,佢話現在這些都好透明,村有紀錄的,唔係好似以前咁黑暗,係村那裡登記了,留電話,分紅直接銀行轉帳的!

所以不需要覺得煩或者唔識人無辦法⋯

瑪瑙宮

nanananana 發表於 19-3-9 21:28
我之前請的律師經常都幫人處理這些問題,佢話現在這些都好透明,村有紀錄的,唔係好似以前咁黑暗,係村那 ...

係呀,朋友都話直接落簿仔架。

不過,好似朋友同佢大哥承繼左佢媽嗰份股之後,個簿仔係keep响佢大哥度,我朋友話佢大哥有時唔肯攞簿仔出黎對數,

都會嘈一大輪架。

咁請問嗰個簿仔可唔可以分開佢,等佢地一人一份呢?

男爵府

nanananana 發表於 19-3-9 21:16
之前幫家人請律師,律師講的⋯大部分珠三角的村現在基本都是,不加新戶口,以前那些,有登記一直係大陸, ...

就係两老的股份,仔嘅就話啲外嫁女無資格分,外嫁女就要求平分

子爵府

HaTsang 發表於 19-3-9 21:34
就係两老的股份,仔嘅就話啲外嫁女無資格分,外嫁女就要求平分

如果老人家沒有立遺囑,可以穩律師的⋯

子爵府

my005 發表於 19-3-9 21:33
係呀,朋友都話直接落簿仔架。

不過,好似朋友同佢大哥承繼左佢媽嗰份股之後,個簿仔係keep响佢大哥度, ...

薄仔係村裡面的,不是個人的⋯
直接去村那裡check,好多村都直接過數的

wcpcelia    發表於 19-3-10 09:39

大宅

各處鄉村各處例
每條村嘅章程標準都唔一樣
以前呢D股份一年都係分幾千蚊
去咗香港或外國生活嘅深圳人都唔稀罕
近年少致3-4萬,多致十幾廿萬。
D香港親戚年紀開始大或退休,時間多咗
就回鄉認祖歸宗,想分番一份。
跟住家族就會為咗錢而反目

禁止訪問

瑪瑙宮

nanananana 發表於 19-3-9 21:46
薄仔係村裡面的,不是個人的⋯
直接去村那裡check,好多村都直接過數的

等我問清楚佢地先,我都係聽d唔聽d咁,只聽到佢地曾為呢筆錢嘈,話不清不楚咁,照計,若村委係分開畀佢地,佢地應唔會嘈架,真難明。(其實村長係佢地既堂哥)

點都好,thx。

子爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-9 21:50
各處鄉村各處例

以前大陸鄉下邊值錢?!
現在村有錢咯,咪個個都想分翻份咯

律師話近年見唔少啦⋯⋯

大宅

回覆樓主:

我C6廣州有間祖屋,佢阿嫲話分一層俾C6
但就話一家人唔駛轉名,到時叫伯父俾我C6
點知阿嫲、伯父、我老爺相繼仙遊。
而家鄉下收地,D祖屋俾伯父個大陸妾侍全部接收曬。

男爵府

nanananana 發表於 19-3-9 21:54
以前大陸鄉下邊值錢?!
現在村有錢咯,咪個個都想分翻份咯

如果係两老嘅股份,請律師都無用,仔話事,佢哋仲會話最衰係律師,係度搞搞震……

男爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-9 22:18
我C6廣州有間祖屋,佢阿嫲話分一層俾C6
但就話一家人唔駛轉名,到時叫伯父俾我C6
點知阿嫲、伯父、我老爺相 ...

無立遺囑更加無得搞

男爵府

CHANYINTING 發表於 19-3-9 21:50
深圳唔係好鍾意認屎認屁話自己唔排外架咩?

仲咩唔同深圳班外省打工仔一齊分錢 ?? 唔係大家都係中國人咩 ?

嘥氣啦,佢哋根本睇唔起外來打工仔

子爵府

HaTsang 發表於 19-3-9 23:18
如果係两老嘅股份,請律師都無用,仔話事,佢哋仲會話最衰係律師,係度搞搞震……
...

如果兩老在生,肯定根據佢哋的意願啦⋯⋯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

二小姐 發表於 19-3-9 19:13
其實係點我都唔係好明,我都係聽內地朋友講
明d唔明d,好似只係戶籍在深圳的本地人先有
...

其實這是國策全國各地發展,當地居民因遷拆/發展都有得分~

就是那地方,一條村作為一間公司, 把資產賺到的錢每月/每年同村民分享~

上次去鄭州旅行, 導遊小姐指著博物館門口個清潔阿姨,話佢因遷拆她分到有五層樓,佢老公四圍去旅行,佢就得閒過頭 ,拿最低工資做過清潔工~

男爵府

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-9 21:50
各處鄉村各處例

講真,香港嘅大多數都唔會返去爭,都係喺大陸生活先爭到你死我活,上一輩多數好多兄弟姊妹,分曬都唔夠響香港生活一個月

大宅

nanananana 發表於 19-3-9 20:09
去咗香港那些大部分都無得分
每條村制度唔同,9x年代前去系冇,之後的永世也有

首頁

尾頁

跳至