自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

細路仔幾時開竅未知架
你咁快就判佢唔得??

用戶要求終止服務

真心覺得不是人人適合做ftm
我以前有位教師同事,辭職幫小朋友溫書
小朋友本身成績唔好,一年後加埋情緒問題
結果兩個齊齊見精神科,
俾醫生叫佢:不如你返番工啦....

大宅

讀書只是一生一部份
讀唔成唔代表人生完結
今日連續2個16歲男學生跳樓
如果讀書讀到了結生命,so sad

珍珠宮

katychan221 發表於 19-3-15 11:28
上年暑假見呀仔成績唔係咁好,諗住可能都係佢第一年上小學未習慣姐,見學校比多次機會佢,比佢升班,所以今 ...

好老實,中小學無需要天分,只需要能專注學習,培養學習習慣態度重於一切。

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 19-3-15 12:09
真心覺得不是人人適合做ftm
我以前有位教師同事,辭職幫小朋友溫書
小朋友本身成績唔好,一年後加埋情緒問 ...

認同。
無拿拿仲要揹上“犧牲咁多幫你.......”多沉重!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小一未知架,等上中學啦就會知喇。

touch wood,就算讀書唔成,咪揾種技能學囉。

我見我朋友個女 dse得幾分,佢去左學建築計料咁上下既,一路讀書一路又有得實習,都幾好咁呀。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

good_pig 發表於 19-3-15 11:51
有咁嘅阿媽,真正人生已完

認同

男爵府

回覆樓主:

你作為父母都咁諗佢,佢嘅人生已經完。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我仔都係中游份子, 我點努力谷佢, 佢都唔多入腦咁。
不過退一步想, 希望有一天佢"叮"一聲, 知道D野係要記, 不斷去記, 先長久。而家佢仲未覺得讀書重要, 要力爭上游先多選擇權。
目前, 希望佢身心健康快樂就好了。沒有特別迫或者比說話佢聽。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

2018復活節勳章

sasa0208 發表於 19-3-15 11:38
你都咁諗,佢咪完囉

係, 做亞媽真係千其唔可以咁諗.

公爵府

依個世上大把高分低能,出嚟做嘢就見真彰。
工作上,有命水好過有能力,識(得做)人又好過識字。
我見過有幾個男人,細個讀唔成書(有個衰到讀到中三),出嚟做嘢先走番去讀書,依家個個都做外資大公司經理級以上。
最重要唔好學壞學懶就得。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我初初時都有咁既諗法
比我老公鬧死
佢話呀女人生唔會因為讀唔到書而玩完
如果會玩完絕對係因為我咁既思想而迫死個女

我而家好放鬆 佢去補習 交齊功課 合格就算
我地反而發現佢畫畫有點天份 而家比佢學畫畫
反而成績有上漲到

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

小朋友仍細

已刪除用户

象牙宮

回覆樓主:

下,咁細個就話無天份,可能其他野會有成就呢!

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

每個地方都需要唔同既人去做唔同既事。讀到書有讀到書既路,無書緣亦有無書緣既路。讀到書既亦唔見得一定比較過得比較好,反而好睇性格。

個人樂觀,開朗,第時出黎揾食反而吃香。再加上可以留意佢有無專長,重點發展,增加佢自信更好。

我明白,做父母一定想子女讀到書。佢始終仲細,未定既。我細佬,初小幾年試過考尾幾,越大越叻,升傳統名中,考唔到級5內佢直頭唔收貨。唔係因為佢俾自己壓力,而係因為佢覺得d野唔深。(重點係佢唔需要日讀夜讀)

所以呢男仔好難講,一開竅,嚇親你!唔好咁快灰心,亦唔好谷佢。反而重點要佢明曬d野,唔明既野唔好累積。平時得閒,逐少咁俾d補充佢做。(唔好多,佢會好反感,怕讀書)。

唔好咁緊張,現在所有野都未知的。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

katychan221 發表於 19-3-15 11:28
上年暑假見呀仔成績唔係咁好,諗住可能都係佢第一年上小學未習慣姐,見學校比多次機會佢,比佢升班,所以今 ...

你咁樣諗你個仔嘅?讀書成績好將來只可以肯定佢可以餓唔死自己
讀書唔叻唔代表佢冇將來架傻瓜
好多做生意嘅人都係讀書唔叻嘅人
佢哋一樣搵到錢

公爵府

回覆樓主:

你千其唔好將呢d咁狹窄既思想灌輸比個仔呀,否則,佢既人生真係完啦!

hcd    發表於 19-3-15 13:26

首頁
12345...7

尾頁

跳至