自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大力大力 發表於 19-4-9 18:12
是否心智成熟及思想成熟是另一回事,當然要懂得怎樣照顧及教導孩子~

冇錯……所以不要衹看生育年齡……還要全面衡量

大宅

我覺得30後生比較好。自己玩夠,又心智成熟,有經濟能力。

侯爵府

回覆樓主:

有得揀梗係唔好咁遲生, 35 已經是高齡產婦, 年紀越大成功機率也越低, 有心有力有$生就早少少, 心理成熟已經可以了

我自己27結婚, 分別是28、30、32生, 一共三個

我覺得體力還可以吧, 30後 開始容易攰, 如果可以會早多兩年結婚早啲生

大宅

我25歲第一胎,28歲第二胎,自己都已經覺得差好多,無論係生時力氣或生後捱夜情況都大不如前。第二胎時,有個姑娘語重心長同我講,雖然呢句說話好老土,但有仔真係要趁嫩生,各方面都會少好多問題。所以有能力既,盡早生。

珍珠宮

回覆樓主:

有錢就越早越好25至30啦
太後生又未玩夠
身邊又無乜人有小朋友
會覺得自己好慘

水晶宮

大力大力 發表於 19-4-9 18:13
同意~

除非富二代~

你話突然間大力仔同你講你要做爺爺,唔嚇死?!

emmilai1308    發表於 19-4-10 10:44
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

中醫理論話女人21--28生仔較好,但我中意你提既時間

大宅

emmilai1308 發表於 19-4-9 17:34
理性討論 如題
我明白 當然有好多因素影響咩時間生小朋友
但有得揀係咪應該30前就好生? 假 ...

我28歲生小朋友,今年31歲,小朋友3歲,非常好動,照顧時都覺得有點力不從心

水晶宮

理性討論 如題

呢啲好個人㗎喎。。。

我第一胎出世時我就三十四,生第二胎時三十六。兩胎我都唔避就差唔多即中而且陀得好輕鬆,喺街被三唔識七嘅人問我點解行動唔似陀緊b。順產生冇問題,第二日就行得走得,生完冇肥過而且復原得好快,坐月落街行。

我三十頭仲享受緊拍拖/二人世界,去旅行(唔好同我講生咗都去得,根本兩回事)。嗰時根本完全唔想生仔,亦難以想像自己會生仔湊仔。 我身邊好多同學都係三十歲後先生,有啲第一胎仲遲過我。

男爵府

個人覺得女人25-30,男人40前

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bmuimami 發表於 19-4-9 18:32
你話突然間大力仔同你講你要做爺爺,唔嚇死?!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

grapefruit1212 發表於 19-4-9 18:16
我覺得30後生比較好。自己玩夠,又心智成熟,有經濟能力。

認同
我36 先生小朋友,結婚多年都無所出。
不過有得從頭選擇,我會30 出頭生

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

現金社會,我覺得32-38歲生bb比較適合。

男爵府

回覆樓主:

30歲前好生了!如果唔係只會後悔遲生。

男爵府

回覆樓主:

大學畢業就真係28至32. 22歲畢業考下試,學下工作新事物都25歲,結埋婚去下旅行,再懷孕(假設不是同時進行), 都27,28啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

理性討論 如題

唔計經濟, 男人女人都係 30歲前生會好d.

有得選擇的話, 35歲後至生係老.

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

計生理,28歲前生最理想
不過而家個社會,未必好多人條件上ready好2x歲生
個人覺得26-32生都算理想

翡翠宮

牛年勳章

我30生,都覺得遲左少少,早三四年會好d。
但都要睇經濟基礎,我發現讀名校既小朋友,年輕父母既比例較少。
如果有打算多d資源培育得好d,就等經濟基礎穩健d先生。

伯爵府

男人生育並無生理時鐘規範
我相信唔多男人會擔心自己40以上先有下一代
女人就會常常諗年紀越大卵子會老化
而且男人年紀再大搵個後生啲個老婆
就唔存在年紀大生身體復原嘅問題

水晶宮

回覆樓主:

30歲前生晒兩件最好

首頁

尾頁

跳至