自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

jacobkit 發表於 19-6-19 07:37
我有25分的係一間標榜愉快學習的小學,在校網內排名第4,頭三間都是谷校

想請教各位小朋友讀愉快學校,會 ...

睇書睇書and睇書

公爵府

Kittymummy 發表於 19-6-19 10:27
曾經堅持什麼愉快學習,話咩教育已死既親戚,竟然去到小六升中選校時,中學排位最後都係地區名校,出名死谷 ...

唔明
小朋友,特别男仔
比較慢D,小學時揀happy school

家長、小朋友壓力都少D

高小,小孩叻左,名次比較前

揀返谷校,好正常吖

小朋友happy 多六年喎,好過六歲開始谷

Cost effective d la?

水晶宮

Joball 發表於 19-6-19 15:21
唔明
小朋友,特别男仔
比較慢D,小學時揀happy school

我係講我親戚,係好極端性格既人,成日嘈&反果批,又話唔鍾意香港填鴨式咁咁咁。最後小學選擇左2-3線小學,只係我估唔到中學選擇地區出名band 1 姐(出名狂谷). 佢仲話預左比個仔狂補習

同埋個分別係,每間小學派band 1 % 可以差好遠。有d 50% 派band 1 中學,有d 只有10% only.

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

有25分入讀先,頭一、二年開心適應小學,如果名列前矛咪試吓叩門入謮Band One谷校囉,Band One學校都會有學生、家長適應唔到轉校,每年都有d位比插班生㗎!

公爵府

Kittymummy 發表於 19-6-19 15:25

我係講我親戚,係好極端性格既人,成日嘈&反果批,又話 ...

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

brindlewin 發表於 19-6-19 13:17
即係你係舊生,一定程度上你了解母校敎學方式,就算年代遠,返舊生會都可以收風喎。
我覺得最可靠係你去了 ...

係,我有點衰無join舊生會,我以前讀果時呢間係區內的谷校,一年3測4考,但之後收生差咗,之後轉咗個來自直資的校長(佢以前果間都係愉快學習),慢慢間學校好咗,變咗活動教學同著重睇書,也有自己教材但程度係中等深的。我收到風今年如果係乙二都未必收,而且收生一年比一年多人選擇

所以都矛盾,如果俾小朋友報乙一係谷校,驚乙二就會失落呢間。
小朋友係好正常的小朋友,資質正常,喜歡玩,但又會聽話坐定一陣,所有嘢都好平均

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我頭先睇過升學情況,上屆升英中人數約係1/4多少少,咁係好,正常定好差?

子爵府

IloveJJ 發表於 19-6-19 14:50

咁間小學有幾多人入B1學校?你又覺得入B1學校緊唔緊要呢?

1/4左右,入到梗好,入唔到都想去間校風好的學校

子爵府

回覆樓主:

愉快學習唔等於成績差。
入到band1中唔等於DSE考得好。

侯爵府

jacobkit 發表於 19-6-19 17:46
我頭先睇過升學情況,上屆升英中人數約係1/4多少少,咁係好,正常定好差?
...

區內第四、乙二未必入到但升中得1/4多d ? 那區?一般乙二未必入到既學校都屬二線到、升英中起碼1/3 吧。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 19-6-19 15:25

我係講我親戚,係好極端性格既人,成日嘈&反果批,又話 ...

我朋友個老婆
當年佢個女考小一, 大家吹水時佢話都好多同學考我女果間.......然後加多句「hey, 不過都係試下嘅啫,到真係要揀始終都無咩人揀,都係揀傳統架啦」
我無出聲,心唸你有無顧下我感受

幾年後,佢兩個傳統都攪唔掂,避走外國

有時講野唔駛去到咁盡嘅!

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 18:16
我朋友個老婆
當年佢個女考小一, 大家吹水時佢話都好多同學考我女果間.......然後加多句「hey, 不過都係 ...

岩,佢地講野就係咁儘. 好多時向現實低頭呢點我明,但自打咀巴囉

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

環保接龍勳章

jacobkit 發表於 19-6-19 17:48
1/4左右,入到梗好,入唔到都想去間校風好的學校

25%算係少, 基本係33.3%升band 1中

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

馬爾太 發表於 19-6-19 17:59
愉快學習唔等於成績差。
入到band1中唔等於DSE考得好。

考DSE好唔代表大學讀得掂。大學畢業咗都要睇找唔找到好工。

所以人生真係長期工程。 小學就開始戰鬥都真係幾累。

其實好睇個人配合邊種學校。

水晶宮

jacobkit 發表於 19-6-19 17:46
...

唔係好,首先你小朋友資質好嗎?

如果資質好,cc旦旦選間2缐小學,冇乜要求地入任何一間band1中學,已經滿足就去happy school.

但如果想入高層次少少的英中,除非好lucky抽入,否則面對現實吧

goldpiglet    發表於 19-6-19 19:00

禁止訪問

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

愉快=唔谷
谷就一定唔愉快
觀念上已經錯得好緊要

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jollyma 發表於 19-6-19 19:34
愉快=唔谷
谷就一定唔愉快
觀念上已經錯得好緊要

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jacobkit 發表於 19-6-19 07:37
我有25分的係一間標榜愉快學習的小學,在校網內排名第4,頭三間都是谷校

想請教各位小朋友讀愉快學校,會 ...

去校網research下那小學的升中派位,幾多% 去band 1 及 2, 如差不多三份一正常. 有些校的網將band 2A加入band 1報,自己查下,是全级用英文教而是精英班才用英文就是band 1.

現在好難估計你小朋友呈分時的成績水平,如該校有三份一 入band 1 可以接受。如冇三份一咁多,即系你自己或補習要谷。針冇兩頭利。

但如真不是band 1料,谷到入左都未必追得上,到中二要叩門入band 2A 亦未必有位。

首頁

尾頁

跳至