懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

cherron416 發表於 19-6-21 16:45

邊有咁多BB 嘢講。

我終於明白點解佢會咁了!
有媽媽搵到佢以前喺Baby Kingdom開Post,
原來佢同佢老公關係一般,佢老公有好多嘢都呃住佢,仲有同EX聯絡⋯⋯
唔怪得佢成日得罪咁多媽媽,原來佢唔抵得人地幸福

大宅

Y_A_N 發表於 19-6-21 17:04
原來佢同佢老公關係一般,佢老公有好 ...

可憐人必有可恨之處

男爵府

Y_A_N 發表於 19-6-21 17:04
原來佢同佢老公關係一般,佢老公有好 ...

大人黎啦!仲做埋人阿媽
自己唔like 咪避

大宅

我第二胎都係1月生啊,果陣join過第一胎12月既gp都係好多是非,又日日好多msg追唔切,所以都無再join過媽媽gp啦。

別墅

我暫時沒有入whatsapp group
多謝樓主提醒

洋房

回覆 cherron416 的帖子

👉🏽👈我覺得你好中立,其實我第一次同佢接觸有講過佢唔可以阻止其他人發言,要尊重別人發言權.....之後我懷疑佢對我懷恨在心係唔同既谷我既發言幾中立都話我挑釁佢😅我覺得佢咁易嬲,雖然我係覺得自己好無辜,但都寧願退曬有佢既谷,驚刺激到佢,我都擔心情緒太波動影響到佢,雖然唔識佢,如果佢有咩事,我都唔想見到

洋房

回覆 talk.something 的帖子

其實呢個人大家都唔識,佢講咩都影響唔到我不過大家入谷求開心,識個朋友仔,打開生活圈子多一d
我都仲有一個谷大家日日講野好開心
唔係個個谷都有呢d人既~

男爵府

王四月 發表於 19-6-22 22:46

👉🏽👈我覺得你好中立,其實我第一次同佢接觸有講過佢唔可 ...

我無接觸過佢。
不過我都入過好多group, 都試過不快而退。
無他嘅,道不同不相為謀。啱傾就傾多D,唔啱咀形咪靜D,一個group 閒閒地幾十人,就算全部friend 底都唔擔保個個傾得多。
我教自己小朋友: 「你可以表達、甚至可以表示唔認同,但一定一定要「尊重」人意見,始終大家生活環境唔同。」
做左人媽媽,基本上唔會咁易受D 雞毛蒜皮事影響,除非話題reach my bottom line 或者牽涉家人子女。否則得過且過

洋房

呢件事都令我覺得將來教小朋友如何尊重別人係好重要~家下世代是非對錯好難分辨,身教真係好重要
就算人地講既野唔岩自己聽,當聽唔到睇唔到就算,唔可以阻止人發言
我覺得你真係好睇得開同有好好既觀念

洋房

真心覺得你既教育方針好正確👍🏻好令人佩服

男爵府

王四月 發表於 19-6-22 23:04

呢件事都令我覺得將來教小朋友如何尊重別人係好重要~家下世代是非對錯好難分辨, ...

尊重,無論作為動詞定形容詞都非常重要。
有時好多不必要爭吵都源於雙方唔尊重別人意見⋯⋯

男爵府

王四月 發表於 19-6-22 23:05

真心覺得你既教育方針好正確👍🏻好令人佩服 ...

謝謝你
我小朋友升中三啦,所以想佢明白事理多D

男爵府

傻人周圍有,小心

複式洋房

cherron416 發表於 19-6-22 22:59
我無接觸過佢。
不過我都入過好多group, 都試過不快而退。
無他嘅,道不同不相為謀。啱傾就傾多D,唔啱咀 ...

嗰件真係「極品」嚟,乜都關佢事,有佢講冇人講,永遠都只有佢得罪人,而且佢心胸好狹窄,用癲雞嚟形容就最適合

洋房

所以我覺得將來我既小朋友最重要學尊重同有同理心,成就成績都係次要
如果佢可以學到和而不同就最好好😊

洋房

你小朋友已經中3,cherron 應該落左唔少心力已經係青少年,會唔會有唔捨得佢長大既感覺?不過小朋友長大左都要放手讓佢自己找自己既道路

大宅

Y_A_N 發表於 19-6-20 02:32
最近有幾個2020年1月媽媽谷都遇到同一個心理唔平衡嘅媽媽,意見不合就不斷說話單打人、攻擊人,Chur住人唔 ...

Hello ,我地都係1月group , 不過係19年1月。
分享下小小,你地可以加人時要求下出示b照相呀,懷孕證明,相呀果d .
我地試過有唔係大肚媽媽走進來。又試過有男人進來。佢地進來無講野唔活躍發言就一直留係谷。所以都幾中期先發現佢地。有一個直情變態到生左係group報喜,跟住又走去爸爸group話自己老婆生左,要點照顧老婆阿媽報答。跟手我地有人發現133打過去係男人來既。

男爵府

王四月 發表於 19-6-23 07:54

你小朋友已經中3,cherron 應該落左唔少心力已經係青少年,會唔會有唔捨得佢長大 ...

都會唔捨得嘅,不過女仔都會仲會嗲媽媽。
升中的確同小學分別好大,只係半年都唔同哂,你入去昵到少年個page 就知一二
有的人會用「鬼上身」、「放棄」形容子女
我本身係單親,上年再婚,之後懷孕2 次,所以再浦BK 同入媽媽group,可惜2 胎都有問題keep唔到。

男爵府

Y_A_N 發表於 19-6-23 03:46
嗰件真係「極品」嚟,乜都關佢事,有佢講冇人講,永遠都只有佢得罪人,而且佢心胸好狹窄,用癲雞嚟形容就 ...

唉!
對住呢D真係避之則吉,前排呢到我都遇到個,不過就” 溫和版”

男爵府

王四月 發表於 19-6-23 07:50

所以我覺得將來我既小朋友最重要學尊重同有同理心,成就成績都係次要

教小朋友無標準說法,就算係算家意見都只可以參考。
不過觀察、身教、平常心、高EQ 就肯定咩年齡都用得著。想鬧仔女前,問下自己其實係想教好佢地定自己有情緒而發脾氣,因為發脾氣真係無用。寧願叫佢入房、大家分開冷靜再話佢好過

首頁

尾頁

跳至