自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ava@yu 發表於 20-3-18 11:28
的確係同婆婆比較親密,嫲嫲反而無咩特別記憶煮過什麼菜式

我嫲果時好就我地,小朋友時候少機會食公仔麵,每年暑假去亞嫲度佢必定預備幾箱出前一丁,我堂哥負責淥俾我地食
我婆婆知道打電話去話我嫲嫲唔啱 兩個老人家各有各寵孫模式

大宅

回覆樓主:

我爸爸既蒸牛肉餅,我好想整,但整唔出,細個問佢點整,佢話呢味叫怪味牛肉,學唔到

佢已經過身15年,細個唔識爸爸既嚴肅係佢放傳統放不下身段,但佢每次煮飯都係照顧我既口味,永遠有湯飲

爸爸,你在天家好嗎?

子爵府

chitchitmum 發表於 20-3-18 15:06
我爸爸既蒸牛肉餅,我好想整,但整唔出,細個問佢點整,佢話呢味叫怪味牛肉,學唔到

佢已經過身15年,細個 ...

我小時候吃到好吃的,問爸爸怎樣煮,他只會話你講我就煮,唔駛學的。
係有一年,爸爸遇上交通意外,出院後要被迫留家休息,突然有日佢好想食節瓜煮鯇魚,所以點咗我去街市買,回來他就教我點洗點切,點煎點煮,果餐飯我一路煮一路驚,老豆最尾係食哂我就鬆一口氣。
依家我成日諗如果爸爸仲在生佢會喜歡我煮的東西嗎?我媽成日話你老豆一定好高興,你讀書時期,在學校家政拎d蛋糕曲奇餅佢已經好開心,依家煮一桌子飯餸點會唔開心。所以依家每次拜我老豆,我總愛煮好多野去拜佢,我知佢食唔到但希望佢感受到。

大宅

芝芝 發表於 20-3-18 15:17
我小時候吃到好吃的,問爸爸怎樣煮,他只會話你講我就煮,唔駛學的。
係有一年,爸爸遇上交通意外,出院後 ...

我爸爸係性格好硬淨嚴肅既人,細時行船養屋企,我媽媽係事業狂,佢地關係好差,但我爸爸對食好有要求,佢呢味怪味牛肉餅係我感受佢真係care我,佢落足心機煮,我次次食三碗飯,佢會微笑,個種父女之間既感情我好記得

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

芝芝 發表於 20-3-17 20:19
識我嘅朋友都會話羨慕我老公同仔餐餐都食得豐富,但事實係,當我煮大餐俾佢地,通常都只回應,哦 ...

燶邊蛋加豉油,係我既童年回憶。

細時,我媽攪盡腦汁整d又有營養又平既家常菜比我地,每晚,都必會有一碟「燶邊蛋」加餸,因為佢認為雞蛋係又有營養又平。
d蛋汁加豉油撈飯,簡直係人間極品。

男爵府

爸爸的味道係客家炆豬肉,可惜已經食唔到

子爵府

tester5 發表於 20-3-18 15:29
燶邊蛋加豉油,係我既童年回憶。

細時,我媽攪盡腦汁整d又有營養又平既家常菜比我地,每晚,都必 ...

所以我仔會為燶邊蛋發狂。
就係父母果點心令到我地長大都會念念不忘

子爵府

cc0202 發表於 20-3-18 15:30
爸爸的味道係客家炆豬肉,可惜已經食唔到

我相信佢地都會好開心,子女都長大了還記得自己所做的

珍珠宮

畀面勳章

我媽煮的紫蘇炒田螺超好味。一道椰子煲雞征服咗我家的男朋友。
我嫲嫲的白糕和白糖糕系最好食嘅。可惜嫲嫲走了幾年,我們都唔識整。

男爵府

借問聲,煎蛋是否煎完先滴d醬油係面頭就ok?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

芝芝 發表於 20-3-18 15:32
所以我仔會為燶邊蛋發狂。
就係父母果點心令到我地長大都會念念不忘
...

你仔懂得欣賞美食。

宜家我老公,唔會比我對仔女食太陽蛋,一定要全熟蛋。

有時我自己食,佢地會覺得好驚訝媽媽食生蛋,我叫佢地試下,佢地會話話:唔食,隻蛋都未熟。

大宅

掛住媽媽的蕃茄炒蛋和餃子

男爵府

好懷念細個阿媽煮西芹炒田雞,慈菇炆豬腩。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

仔仔好乖,識感恩

子爵府

green_flower 發表於 20-3-18 15:37
借問聲,煎蛋是否煎完先滴d醬油係面頭就ok?

係呀!同埋煎完蛋的油好香的,我仔成日求我俾d佢加埋豉油去撈飯食

子爵府

維仔媽媽 發表於 20-3-18 15:36
我媽煮的紫蘇炒田螺超好味。一道椰子煲雞征服咗我家的男朋友。
我嫲嫲的白糕和白糖糕系最好食嘅。可惜嫲嫲 ...

炒田螺我未試呀!你地都好幸福試過好多美味

子爵府

aeneas2011 發表於 20-3-18 18:24
好懷念細個阿媽煮西芹炒田雞,慈菇炆豬腩。

其實我到依家都唔太敢煮田雞,細時成日俾亞姨嚇劏咗嘅放一日仲會郁,攪到我害咗

伯爵府

芝芝 發表於 20-3-18 15:17
係有一年,爸爸遇上交通意外,出院後 ...

睇到好眼濕濕

首頁

尾頁

跳至