自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yee79 發表於 20-4-17 00:35
係香港中銀開會方便啲 係中銀存款機入人仔 朝早入 即日存入大陸戶口 如果係大陸開戶口 存錢要返大陸先入到 ...

請問香港atm可以係咪可入落 陸戶口?
thx thx

大宅

virjoyhaha 發表於 20-4-17 01:10
請問香港atm可以係咪可入落 陸戶口?
thx thx

係 香港中銀存款機可存人仔落自己戶口 跟住用中銀app 做滙款 零手續費 到時開左戶職員會教你點用架 再教你綁埋去支付寶同微信

大宅

yee79 發表於 20-4-17 01:31
係 香港中銀存款機可存人仔落自己戶口 跟住用中銀app 做滙款 零手續費 到時開左戶職員會教你點用架 再教你 ...

五該曬! 我以為直接存落大6 個戶口

大宅

回覆樓主:

第1:先去電訊公司營業廳申請電話卡,大陸唔係所有賣電話卡點都做到實名,所以自己上佢網搵佢門市營業廳(很重要)...叫佢開通埋漫遊sms, 咁就可隨時收到有關銀行戶口sms
第2:去銀行搵職員教你點用機申請...呢度注意,間間銀行要求唔同,即使同一間工商,佢都可以分行A同B要求唔同,有d賤d會逼你話最少要入幾千存款,有d又會要你地址證明,擺明玩野...不過我做完唔同research, 前年係華強北工商行就0存款,亦唔使地址證明,只要回鄉證同大陸已實名電話ok

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我都要返大陸申請手提電話
再去大陸中銀改登記號碼
睇下可唔可以約埋一齊做
還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

sueyee 發表於 20-4-16 20:19
商業城即係羅湖?

係呀。。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mandy952 發表於 20-4-16 20:00
但中銀真係最好,因為每個地鉄站都有atm
而家深圳搭地鐵要認証, 因為疫情關係政府要知所有搭過地鐵的人的行程, 第日上去唔知使唔使, 因為我用乘車碼, 所以就無留意搭公交是否要認証。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kayikayi293 發表於 20-4-17 01:52
第1:先去電訊公司營業廳申請電話卡,大陸唔係所有賣電話卡點都做到實名,所以自己上佢網搵佢門市營業廳( ...

1. 營業廳已沒有平價PLAN , 要開日租卡恐怕要在關口的艇仔買卡了, 一樣會幫你做埋所有實名, 但手續費貴, 一年多前同朋友做過, 要100元手續費。
2.其實開戶口都係因為要用, 唔使介意要入幾多錢開戶, 啲錢始終在你名下, 入多少少唔係問題啦費事成日要上大陸入錢, 我玩淘寶, 京東都係用大陸戶口啲比錢, 最緊要申請埋網上銀行, 方便Check 數之餘, 網上買野都多一個途徑。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

andyman 發表於 20-4-17 08:16
1. 營業廳已沒有平價PLAN , 要開日租卡恐怕要在關口的艇仔買卡了, 一樣會幫你做埋所有實名, 但手續費貴, ...

直接在大陸開戶如人在香港唔須要番大陸至入到錢, 在找換店換就可去到大陸銀行戶口, 有時我叫啲frd 微信轉給我用, 我payme或轉數快港紙給他, 點會一定要親自上大陸入錢咁痳煩。

翡翠宮

manman333 發表於 20-4-17 08:21
直接在大陸開戶如人在香港唔須要番大陸至入到錢, 在找換店換就可去到大陸銀行戶口, 有時我叫啲frd 微信轉 ...
找換店要手續費呀, 網上問得的人都未必有途徑搵朋友入數, 如果有朋友熟知行程都不用上網問啦

男爵府

回覆樓主:

找換店一搬過2千不用手續費, 要收一搬是20-30蚊。

琥珀宮

manman333 發表於 20-4-17 08:21
直接在大陸開戶如人在香港唔須要番大陸至入到錢, 在找換店換就可去到大陸銀行戶口, 有時我叫啲frd 微信轉 ...

而家香港中銀免手續費快匯返大陸銀行,但只限同名戶口,同埋要係香港轉做人仔先
香港中銀過大陸中銀,0手續費,試過幾千左右

大宅

andyman 發表於 20-4-17 08:16
1. 營業廳已沒有平價PLAN , 要開日租卡恐怕要在關口的艇仔買卡了, 一樣會幫你做埋所有實名, 但手續費貴, ...

係冇日租卡,上年陪人上去聯通整要申請99蚊既慢慢每月扣,但點計都係最平

大宅

回覆樓主:

或者另一方法就係香港買日租卡再上去實名,我當初係咁做

水晶宮

sueyee 發表於 20-4-16 19:36
而家疫情唔會返深圳住,趁呢個時候同大家偷下師,點樣係深圳銀行開戶口?
係咪要有大陸電話號碼先可以去銀 ...

中國工商銀行唔駛有大陸住址,但要有大陸實名電話號碼,唔記得呢間有冇最低限額,同埋唔係間間工商都係同一樣要求

珍珠宮

sueyee 發表於 20-4-16 20:25
唔係要深圳地址嗎?我無呀

我在香港中銀開戶,唔洗大陸地址

珍珠宮

mandy952 發表於 20-4-17 09:09

而家香港中銀免手續費快匯返大陸銀行,但只限同名戶口,同 ...

請問係咪要電腦版中銀先可過錢?手機apps版唔得?同埋要喺邊個位㩒入去?唔該晒

別墅

manman333 發表於 20-4-16 19:40
要開一個大陸号電話卡, 實名登記的一種, 因為在開戶時須要有驗證碼確實, 中銀要深圳地址, 我們開工行, 建 ...

香港中銀可開大陸戶口, 不過危機是比大陸果邊kept 埋你香港銀行資料。

在大陸開戶口 , 預左所有資料通天, 我在大陸開完戶口後, 間不足就會有廣告電話問我買唔買樓( 連我姓乜都知)

珍珠宮

andyman 發表於 20-4-17 08:39
找換店要手續費呀, 網上問得的人都未必有途徑搵朋友入數, 如果有朋友熟知行程都不用上網問啦
...

係呀我都搵唔到人入數比我,之後我搵到一間找換店可以免手續費,入咗錢後就爆疫情,完全未用過

象牙宮

egono 發表於 20-4-16 20:12
你用邊間電訊公司?

依家好多電訊公司都有提供大陸號碼,方便你開戶口。。我本身用 one2free , 佢有提供 ...

電訊公司提供大陸號碼, 20元/月。 是不是能用于淘宝???
thx

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至