自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

amazing 發表於 20-10-3 17:47
講得啱,不過質疑嗰啲人睇唔到、聽唔到、諗唔到、更估唔到。
人哋不斷檢測點解唔可以清0呢?
...

有病果班發燒仲返工, 無病徵果班就覺得自己唔會中, 周圍惹人, 咪死得囉!
放下自在

禁止訪問

侯爵府

littlesister 發表於 20-10-3 17:15
點解呢?願聞其詳

我覺得係流動性嘅問題,武漢最嚴重時佢地封城連屋苑都封,每個星期每家只可以派一個人出去買補給,香港做唔做得到停哂所有經濟活動先
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

回覆樓主:

其實靠全民自律去檢測根本無用,政府根本要強制全民檢測先有用! 只能說無能政府!700幾萬人,總有自私唔自律的人,大陸係強制的,香港都應該要強制,唔好講咩有人反對政府好難做,人係生物係死,睇政府夠唔夠智慧啫!明顯呢個政府癈到一個點! 全民都要驗,一係政府免費,一係自己去私家驗! 唔驗嘅人捉到要罰錢等等,人,係要法律去管治,香港,實在濫用自由二字!

子爵府

bleeblee 發表於 20-10-3 16:29
你真的相信咁都可以清零,技術上跟本不可能。

願聞其詳

子爵府

lovececing 發表於 20-10-3 19:01
我覺得係流動性嘅問題,武漢最嚴重時佢地封城連屋苑都封,每個星期每家只可以派一個人出去買補給,香港做 ...

如果係幾日內檢曬,係可以大大減低「流動性」嘅影響。

水晶宮

sunnymama2 發表於 20-10-3 16:27
鬼叫個政府唔強制咩!

x2...無能政府,靠人去自律?妄想!中央比左個咁好機會比香港幫香港,林鄭只是做下樣應酬下咁 永遠做一半唔做一半!原本之前香港已經清0好多日,就是癈政府居然中門大開比船員機組人員免檢疫,漏洞多多! 我哋市民點努力都白費,又是被政府冼一鑊

男爵府

香港政府高官AO出身,慣咗做天之驕子,慣性睇低大陸、澳門。
今次抗疫點都唔肯抄大陸、澳門哥套,搞到唔湯唔水咁。

人境人士可以家居隔離,已經造成一定風險。好似第三波初期就係有個美國返來傳染俾屋企人,屋企人再傳出去。

大陸澳門一律對外國返來嘅人安排指定酒店隔離,仲要用者自付。
只有香港咁慷慨,包部分返港人士住一晚酒店,又包埋家居隔離者膳食。

大陸澳門抗疫咁成功,又唔肯學習,一直固步自封。唔知到2021可以零確診未。

大宅

我覺得係流動性嘅問題,武漢最嚴重時佢地封城連屋苑都封,每個星期每家只可以派一個人出去買補給,香港做 ...

香港對標武漢沒有必要,美國英國印度等如果確實想控制住,可以參考武漢。而且當時武漢摸著石頭過河,一定有很多不周全的地方,現在復盤就看到很多改進空間。

香港只需要對標北京,大連,雲南,廣州之前小規模爆發時的措施就可以。真正封鎖的時間很短,除了北京新發地流動性太大,拖得稍久(比香港也快得多),其他幾個都是全民檢測後很快清零

侯爵府

amazing 發表於 20-10-3 14:47
咪係囉,日日要求政府通關有乜用?旅遊業界係咪應該唔好同政府傾,去同全香港唔肯接受檢測嘅市民傾啦。根 ...

講得啱

侯爵府

emilylam 發表於 20-10-3 19:04
其實靠全民自律去檢測根本無用,政府根本要強制全民檢測先有用! 只能說無能政府!700幾萬人,總有自私唔自 ...
如果真系甘做當然會邁向0確診啦。
但係D黃屎,政棍,歪理人又話冇豉油啦!牠們話要愛香港所以就努力攪殘香港!
kckammy

水晶宮

kckammy 發表於 20-10-3 19:26
如果真系甘做當然會邁向0確診啦。
但係D黃屎,政棍,歪理人又話冇豉油啦!牠們話要愛香港所以就努力攪殘香 ...

香港政府太無能 香港需要一個強政府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Kc天長地久 發表於 20-10-3 15:31
係呀,本身自己安排好2019開始,放慢腳步,到處遊歷,雖説「消失的2020」,但一切發生嘅事情,又磨鍊出另 ...

正向面對,保持心靈健康都好重要,今年學懂將小確幸更放大,珍惜多一點

大宅

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-54367676

在這個十月,中國或許是全球最活躍的旅遊市場。如今新冠病毒仍在全球肆虐,本周全球死亡人數剛剛突破百萬,大多數國家確診病例依然高企,採取地區封鎖等強力防疫措施,然而在最初的疫情中心中國,「十一」小長假期間將見證旅遊市場的復蘇,以及數億人次的人員流動。

中國文化和旅遊部下設的中國旅遊研究院預測,8天的「十一」黃金週期間,中國國內旅遊人數將達5.5億人次。

在疫情出現以前,周偉和女友原本計劃等休假時前往香港旅遊,但由於現在兩地邊境封鎖,他們只能選擇在中國國內景點遊玩。

珍珠宮

回覆樓主:

免費全民測試,都大把人陰謀論而唔做啦! 最簡單直接搵出隱形患者嘅方法,啲人都唔去做?!

伯爵府

我覺得有人有心播毒, 希望唔係!

伯爵府

全民檢測後,班黄人周圍宣揚浪費咁多錢,只搵到咁少患者,完全係浪費金錢,依番說話仲係對外國同事講。佢成日話自己睇完毒果會分辨是非黑白。浪費全因唔強制全民檢測,大部分香港人唔合作唔自律

子爵府

回覆樓主:

跟本黃人唔想香港好,佢哋最希望政府畀人鬧,越多人埋怨政府,對佢哋越有利,所以佢哋唔想抗疫,甚至希望疫情持續落去

琥珀宮

畀面勳章

咁武漢疫情又比香港嚴重多啦,我覺得即使唔係即時斷晒傳播鏈,但幾百萬人檢查左,計比例應該可以百零個隱形患者,到時都斷了大部份,再加埋追蹤同隔離,應該唔難斷晒所有傳播鏈,問題係咁多人無去做檢查,部份人心態係萬一確診要隔離好麻煩,又令家人都要隔離,有些不是顏色人都咁諗,香港都係死係香港人手上

琥珀宮

畀面勳章

MICLOH168 發表於 20-10-3 22:52
我覺得有人有心播毒, 希望唔係!

唔出奇,睇有幾個確診者一日去十幾個地方又食好多餐就知,人在做天在看

MICLOH168    發表於 20-10-4 19:30

首頁

尾頁

跳至