自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

kitwil 發表於 20-11-17 23:29
剛剛捱完考試,終於放監了。今次小五買咗好多補充練習,記得以往只係買一兩半,本身從來冇補習,但眼見身邊家長 ...

我冇

男爵府

我仔仔小學都無補習,一向成績都中上,小三開始放手,只係考試比d練習佢做,唔識就問我地。呈一仲突然衝上級頭,所以平常心吧!
到中學一樣無補習,而且學校主張自主學習,更加理唔到

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

覺得唔需要就唔使去補習

琥珀宮

剛剛捱完考試,終於放監了。今次小五買咗好多補充練習,記得以往只係買一兩半,本身從來冇補習,但眼見身邊家長 ...

若無野唔識,咁做補充好啦補習啦
不過要keep頭三去band one,好難控制到,比著我,會盡量自行揀band 1 中至尾入到,或者考直資就算

伯爵府

回覆樓主:

講開補習,有一晚同老公傾開呢個問題,大家都覺得不要說小學,就算考DSE,亦都有人唔使補習都考得好好

珍珠宮

回覆樓主:

到高中都未補

珍珠宮

Ocean419 發表於 20-11-18 08:52
就算不外補阿媽都要自己在家勤力幫佢內補,今時今日我唔相信有學生係只做完學校功課便考到級頭
...

你講得好啱係要阿媽勤力,而家同早幾年又唔一樣啦。同班有幾個媽媽有大仔大女讀緊中學,都話以前小學啲嘢冇咁深同咁多。 我哋唔係讀名校,只係地區一線

回應返樓主嘅問題,睇下你求乜嘢。完成小學階段同派到好中學,前設已經好唔同

子爵府

頭3先可以band 1,補不補也沒所謂吧,唔小心錯一個標點符號已經不是band 1
我果個無補,band 1A-1B交界,因為去到級100都仲係band 1,我唸最差情況都係等抽獎

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我女都系小五無補習/無操卷,二線小學,我心態系順其自然,全級前30入band1英中(全級不到100人),只要保持到就可以了

大宅

題外話一問,其實依家補習老師去邊度搵好?問極身邊人都無介紹,但見朋友好彩的,直情搵到d老師係同一學校畢業,知道哂學校要求,又有pass paper。

但與此同時,見朋友在網上就咁搵,質素好參次,要睇彩數。

男爵府

多謝大家寶貴的意見,我會好好參考

大宅

問自己~~其實作為家長既想要d咩~~

珍珠宮

虎到金來勳章

要頭3名先入到BAND 1? 好大壓力喎

象牙宮

回覆樓主:

對成績有要求,緊係要補習!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔有補英文同中文,不過係教課外的知識的興趣班,唔係操卷班,每星期上1堂。平日放學後返屋企做功課,我再自己印練習比佢做下就算。試過暑假時每星期返2日補習社,佢好抗拒,會喊,唔鐘意返,而家一提返補習社佢就會發脾氣。所以我自己教就算了。。。唔想勉強,適得其反
佢成績保持在中上就算了,上年都考到全班頭幾名(全級就唔知啦,因為學校無顯示全級排名在成績表)

水晶宮

唔好意思!唔係好明?即係頭三名b1
考第四已經b2
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

複式洋房

其實我自己就覺得唔洗補既,我自己開補習社,當然補習社角度有學生有錢賺係開心啦,但其實可以講時代已經唔同咗,學校奉行小班教學,老師競爭越來越大,所以質素其實亦相應提高,小朋友如果跟到學校進度,上堂唔遊魂,又乖乖地做功課根本唔需要補習,因為依家學校課程編排同學校配套其實好完善,唯一問題只係小朋友聽唔聽話。

侯爵府

回覆樓主:

經驗所得,叻級頭的真係唔洗補習,唔叻的補極都唔叻。

有補習可以幫到小朋友進步,但真係100個可能都未必有一個。當然,唔係話補習姐姐/哥哥唔好,有時小朋友都要肯受教,我自問我小朋友係唔抵錫,所以,都唔好期望補習姐姐push到佢好多。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至