自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

almondo 發表於 21-11-19 09:25
話說星期三帶2歲女子到公園玩,遇到2名大約4歲的女孩霸佔了平台,當看到我女兒準備爬梯上去時說「這裡是 ...

邊個專家教你避?比我會行過去話佢地,不只幫自己小朋友出頭,而係所有公園使用啫都可受益

水晶宮

opclk99 發表於 21-11-19 13:53
只有閃,
最多鬧多2句再閃。
以前識個家長on車到用手車左依d惡童两巴,

冇需要動手丫,用口同佢講道理,用眼神兇佢地就得,正人出口笨人出手呀

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

cherrieloy 發表於 21-11-19 16:41
冇需要動手丫,用口同佢講道理,用眼神兇佢地就得,正人出口笨人出手呀
...

係囉,嚴肅啲同佢講道理,唔需要blahblahblah咁鬧,唔聽既,同佢講,你企圖傷人,問佢邊間學校,話要同佢老師講。

侯爵府

小華子 發表於 21-11-19 09:38
我唔會去玩,首先係要保護自己小朋友而非幫人教仔女。
有好多公園唔一定要玩呢個。

認同

珍珠宮

每個公園總有啲咁既細路...
早幾年我帶小朋友去公園,有兩姊弟好惡,仲鬧埋我,個家姐簡直係惡霸! 我湊住小朋友無同佢地嘈,但又無避開,不過個家姐係咁鬧...我望下係工人湊!兩隻惡霸無枉管! 呢啲真係極品,唔幫佢父母教仔,留返佢父母受返!

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我今日都遇到倆個幼稚園K3姐姐一左一右霸住樓下公園遊樂設施,唔俾我小朋友上去玩

我問佢哋講乜嘢?講多次?佢哋好似嚇親,即刻讓位比我個女上去玩

複式洋房

開不了口 發表於 21-11-19 15:04
我會好言相向一陣,佢唔受嘅,我就會嚴厲啤住佢加話佢,通常啲細路會驚 ,係咪你唔夠惡
...

係呀,你又估到嘅
我媽都覺得我話人唔似話人,似講嘢咋

複式洋房

crazypaper 發表於 21-11-19 16:54
每個公園總有啲咁既細路...
早幾年我帶小朋友去公園,有兩姊弟好惡,仲鬧埋我,個家姐簡直係惡霸! 我湊住小 ...

嘩,連大人都夠膽鬧嘅真係好惡喎

複式洋房

cherrieloy 發表於 21-11-19 16:38
邊個專家教你避?比我會行過去話佢地,不只幫自己小朋友出頭,而係所有公園使用啫都可受益
...

唉,我也覺得一來就避不好,其實我媽就係這種,甚至我弟弟小學時被屈偷東西,事後老師找到真兇沒當眾澄清,所以被欺凌到畢業(盆栽功課被摔、勞作被破壞)。所以我希望要教小朋友至少在安全情況下先理性反抗,而不是一來就逆來順受。
不過可能我個人就「林支支」,用了嚴厲的眼神去兇小孩也沒用

珍珠宮

almondo 發表於 21-11-19 19:05
嘩,連大人都夠膽鬧嘅真係好惡喎

係,佢鬧我同小朋友阻住佢玩! 工人姐姐坐係到無出聲...惡到我好想鬧爆佢,但佢係細路,我算數,但我無理佢地,亦唔會怕咗避開唔玩 ,有佢對空氣鬧 ...

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

https://mamidaily.com/article/14 ... -%E6%BA%BA%E6%84%9B

今次幾日至出

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

回覆 almondo 的帖子

你好淋善,比我會話佢無家教,同姐姐講話佢踢你個女,佢哋實驚,可以啤佢都work,試過有幾個小學生霸住公園滑梯話佢哋玩緊,唔比細啲嘅玩,叫細啲小朋友走開,比坐係櫈個媽咪聽到,爆到佢哋飛起,班小學雞即四散

首頁

尾頁

跳至