自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Mm233 發表於 22-8-17 12:24
我講下道理姐,咁你話台灣媒體老作,而家大陸媒體都有咁講,咁網易呢個大陸媒體係咪老作呢?
我地不如唔好 ...

我跟你都講下道理, 首先你個編網易報導係自媒體平台作者發報, 即係都係一位網民找網上資料綜合報導, 我地任何人都可以找到同類資料, 我都話KK園區已經成個星期前微博上大把資料講梗, 依個作者寫的內容根本唔係咩新鮮野

再睇內容, 寫係泰國警方拘捕左佘志江, 但無話係泰國警方証實佘係KK園區主辦人, 報導內仍然係話GASO指佘係主辦人, 你睇清楚下啦, 從來所有報導都只有GASO話佘係KK園主腦人, 無官方警方有証實過, 即係只係台灣用一個唔係官方小組織來源炒作囉

其實有KK園區唔出奇, 有販賣人口一定唔出奇, 不過未經警方証實就憑一個唔知咩組織講野就好似官方報導就係傳媒不知所謂, 你睇下我24樓貼新加坡報導先係負責任傳媒報導。當然有可能被警方遲D查下查下可能都會係佘或者唔知咩人, 但依一刻唔係官方查出事實, 台灣黑媒只想做話題唔理真假轉移視線

呆灣媒體每次有衰野第一時間就係賴大陸, 總之唔係自己錯係慣常做法, 因要幫呆灣無能政府轉移視線, 睇下今次販賣人口事件, 第一層一定係台灣人自己嘅人口販賣集團, 根本就係台灣人賣台灣人, 呆灣政府自己能力可以做就係打撃自己省內人口販賣組織, 你睇下政府無能到賣左幾千人都做唔到野, 自己呆灣人都鬧梗政府只識在機場舉紙牌叫人唔好受騙而已, 如果政府把關得好點會呃到幾千人先做野, 就算有什麼KK園都唔關呆灣人事, 呆灣傳媒唔鬧當地自己可控制打擊嘅販賣組織而走去鬧山高皇帝遠一個園區? 呆灣政府同傳媒想轉移視線掩蓋自己無能路人皆見

伯爵府

kuhs 發表於 22-8-17 12:43
總之有人一聽到台灣萍果出版,就暗示係老作

咁你都係一見毒果都要幫佢洗白, 但又洗極都洗唔清

伯爵府

Mm233 發表於 22-8-17 12:24
我講下道理姐,咁你話台灣媒體老作,而家大陸媒體都有咁講,咁網易呢個大陸媒體係咪老作呢?
我地不如唔好 ...

睇下啦, 台灣人賣台灣人, 賣左幾千人, 依家先拉到人, 可能仲有好多組織都未搵到, 一早拉晒班人, 有一千個大陸人攪嘅KK園都害唔到呆灣啦, 傳媒只炒作KK園又唔炒作自己地方販賣人口組織, 傳媒不如作故仔話省內有販賣人口組織可能更有效阻嚇力, 但要面子死唔認落後

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220817/bkn-20220817082420866-0817_00952_001.html

警逮人蛇集團在台女首腦 誘逾50人出境

首頁

尾頁

跳至