自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

esmehouse 發表於 22-10-23 11:33
唔放手只會跌得好慘,當然都要睇吓個小朋友嘅性格
去到我仔高中了, 我睇到有D情況, 父母係小學咬得幾緊, 中學就跌得幾慘... 當然當中有好多其他原因令到學生無心向學... 亦睇到父母係中學繼續跟足而學生又受呢一套, 成績係可以keep到... 不過係高中好多好成績嘅學生, 父母參與性係好低的...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lojo11 發表於 22-10-23 11:39
去到我仔高中了, 我睇到有D情況, 父母係小學咬得幾緊, 中學就跌得幾慘... 當然當中有好多其他原因令到學生 ...
呢啲情況我真係見唔少,小學係全級頭10 ,到中一中二都係頭30 ,到中三至高中已經唔見影
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

男仔,仲要你小六有跟開
開頭要你都要跟一跟
唔可以一下子放手

翡翠宮

esmehouse 發表於 22-10-23 11:40
呢啲情況我真係見唔少,小學係全級頭10 ,到中一中二都係頭30 ,到中三至高中已經唔見影
...
但我覺得依家嘅家長會跟到高中... 如果你仔女都係高中, 即我同你已經係"上一代"教法了..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lojo11 發表於 22-10-23 11:42
但我覺得依家嘅家長會跟到高中... 如果你仔女都係高中, 即我同你已經係"上一代"教法了..
...
剛剛入 U 了
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

esmehouse 發表於 22-10-23 11:44
剛剛入 U 了
恭喜恭喜...

子爵府

要準備測驗,冇時間,你要幫埋佢今次。
跟住 你就有計劃地功成身退,逐啲逐啲,唔係一下子

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

要慢慢放,唔係太深科目放手畀佢試吓,深就教吓佢。

寶石宮

lojo11 發表於 22-10-23 11:46
恭喜恭喜...
謝謝

伯爵府

回覆樓主:

中一要時間適應,轉變咁大,同佢講幫埋頭几次

水晶宮

回覆樓主:

放手要有個過程,你一路跟得咁好,佢想繼續依賴都好正常。

中一要逐步放手,因為升上去咁多科,d嘢又深,一般家長真係無能力幫小朋友。識一個媽媽,真係跟佢女跟到Dse,仲考得好好,個份心力唔係講笑。

翡翠宮

Jane1983 發表於 22-10-23 11:55

中一要逐步放手,因為升上去咁多科,d嘢又深, ...
真係好佩服個位媽媽

水晶宮

回覆 lojo11 的帖子

係犀利,科科掂,我自問唔得

珍珠宮

中一始終係一個過渡期,又唔使咁決絕嘅,佢需要你幫手嘅時候盡量都幫下佢,慢慢放手吧。

子爵府

一人之下 發表於 22-10-23 10:49
剛升中一,就來統測,叫佢溫習,一個小時過去,佢就只係查字典查左一個生字,不停話好深,想我坐係佢身邊, ...

反正已經中學,不用再擔心升邊間中學,就要放手。

現在出嚟工作年青人好易有這樣心態,然後容易養成不工作了。

子爵府

一人之下 發表於 22-10-23 10:55
我已經講左個溫習方法佢聽,但佢連自己試都唔試,就只想我講佢聽

you are not alone 我個仔又係咁,F.1 以為可以放手,點知1st UT 全炒,之後我陪足成個F1, 教哂重點,答題技巧!今年F2 以為可以放手,都係好甩漏,又要陪過,係比之前有改善,但仲未完全可以自己溫

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jane1983 發表於 22-10-23 11:55

中一要逐步放手,因為升上去咁多科,d嘢又深, ...

初中我都驚自己唔識,仲講高中

珍珠宮

2024年龍年勳章

一人之下 發表於 22-10-23 10:49
剛升中一,就來統測,叫佢溫習,一個小時過去,佢就只係查字典查左一個生字,不停話好深,想我坐係佢身邊, ...

我仔上中一時已經開始逐步放,中一下學已全面放手。
初上中一學生真係要時間適應,但唔可以再有依賴父母嘅心態,唔通陪你讀到上大學咩?!
你同佢講清楚,讀中學唔同小學雞,中學開始要學懂自主自立。
慢慢探索將來上高中想讀邊科,揀科睇成續,要揀自己有興趣先讀得開心。

大宅

我仔宜家中三,已經完全自己搞。記得以前小學逢考試都會跟下,所以考得都幾好。到了小六畢業試,由於佢果時已有學校收,咁佢要求自己溫哂,我咪放哂手。到上咗中一,當時因疫情停課好耐只上zoom, 所以我都有啲擔心,就會同佢解釋下d內容,尤其LS, History呢啲比較新嘅科目….慢慢地下學期佢明白啲又會少跟D,基本上去到中二已經唔使跟。
所以我諗一上中學第一個測考你都幫下佢少少,慢慢佢掌握到就可以放

珍珠宮

一人之下 發表於 22-10-23 10:56
我已經講左個方法比佢,但佢試都唔試,就不停話好深

你咪半陪半放呢個上學期。
其實唔明,睇書啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至