自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

已刪除用户

男爵府

回覆 bhamcy 的帖子

搵得出嚟做題材,一定係有特別之處 ,因為係真實既紀錄片 ,可能主角自己都預計唔到成長既變化,回想年青既過去,有人係美好回憶 ,有人係唔想面對 ,終歸回憶係屬於自己,想分享同唔想分享都應該尊重主角

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

KUDOS 發表於 23-2-6 09:15
呢個我都唔明點解佢咁大反應,佢話如果知道係for拍戲會先化妝呢點都幾攪笑,紀錄片唔係紀錄真實嘅事咩,化 ...

其實馬同學都已經好有保留,好有禮貌咁話覺得雖然體院冇資源比佢,只係比晒重點培育嘅運動員,但係「都覺得係自己做唔到體院要求先至會有咁嘅待遇」,真係已經講到好得體。馬同學講完都可能會受到打壓,不過李小姐身在其位,可能壓力會大好多啦!

子爵府

ilovebb2019 發表於 23-2-6 09:04
係囉,間學校政府無資助?唔係津貼學校咩?

政府只係基本資助,大項目都要籌款,所以本身個記錄片係籌款黎重建校舍
可能見拍得好拎埋獎,就變咗放戲院,賺錢起泳池

珍珠宮

2024年龍年勳章

emzzzz 發表於 23-2-5 22:09
給十九歲的我|張婉婷哽咽致歉‎ 談為母校籌款:都仲係爭好多錢
https://www.hk01.com/article/863964?utm ...

你focus喺標題,就以為張導演只係顧住錢。其實係有記者同編輯有心誤導你,所以出呢個標題。

你呢類讀者最容易受傳媒洗腦,以後自己提防吓。

伯爵府

呢個我都唔明點解佢咁大反應,佢話如果知道係for拍戲會先化妝呢點都幾攪笑,紀錄片唔係紀錄真實嘅事咩,化 ...

因為人地有贊助商
唔好隨便同其實機構做訪問
而家更加係放左落套戲到
人地以前係比賽完新聞採訪呀

侯爵府

開心吸收勳章

吾講套戲, 一間津校點解要咁多錢, 好多學校都有籌款活動, 起泳池, 改善設施, 想問套戲賺錢最後有幾多錢落番學校到.

珍珠宮

2024年龍年勳章

mvshop8888 發表於 23-2-6 07:44
表哂態 錢最重要
人同電影不重要

你focus喺標題,就以為張導演只係顧住錢。其實係有記者同編輯有心誤導你,所以出呢個標題。

你呢類讀者最容易受傳媒洗腦,以後自己提防吓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

我都覺得李小姐反應好D奇怪。

珍珠宮

bhamcy 發表於 23-2-6 07:35
阿聆响套戲入面發生咩事?

佢讀書叻,但因為媽媽要照顧患有自閉症嘅細佬,而忽略咗佢,令佢感受唔到家庭溫暖,所以佢響外面參加團契聚會識得d男仔對佢好好,就好享受從中感受被照顧被喜歡嘅感覺。

珍珠宮

taiwoon 發表於 23-2-6 09:23
因為人地有贊助商
唔好隨便同其實機構做訪問
而家更加係放左落套戲到

贊助商只係一個幌子,唔通明正言順話體院小氣咩?!

珍珠宮

KUDOS 發表於 23-2-6 09:33
贊助商只係一個幌子,唔通明正言順話體院小氣咩?!

馬同學都有著住訓練衣同出場比賽,但係贊助商又唔話佢?

珍珠宮

tommyxsarah 發表於 23-2-6 09:07
如果係甘 賣飛果陣 應該註明英華籌款
仲有要通個李小姐 訪問被放入記錄片中同時會放公映..
沒有通知是因為 ...

講真如果拍完要將套片交比各位有份上鏡嘅同學、老師、運動員、甚至家長過目,睇咗final cut先上映,一定難過過電檢呢一關,甚至乎校內播放都唔批準。紀錄片就係紀錄真實,但好多人唔會想真實一面比人見到。

男爵府

回覆 KUDOS 的帖子

當時睇完,覺得佢好顧家,愛家人,由初中已經講會照顧屋企,到尾段(十年後)講如果離開香港都會顧及細佬,係一個好好既女仔

珍珠宮

hellohappy 發表於 23-2-6 09:50
回覆 KUDOS 的帖子

當時睇完,覺得佢好顧家,愛家人,由初中已經講會照顧屋企,到尾段(十年後)講如果離 ...

係,其實套戲已經好持平咁紀錄有反叛行為反叛行為嘅學生,佢地當中有乜嘢原因會令到佢地咁做,家庭、同學、老師嘅因素?紀錄片就係要令人反思,如果一味吹噓吹噓名校學生好乖、精英係唔同d、各人由小一到大學都順風順水、老師、家長都好好栽培愛護佢地、同學、體院之間完全冇競爭,咁大家又會點講?

子爵府

我信細路仔一面多d,呢個張大盜感覺好多大話

珍珠宮

佢學校出件咁嘅「極品」,想多啲人捐款都難啦!大條道理,妄顧他人意願!

大宅

學校成日籌款就將個波交比舊生,張婉婷老幾先,無錢應該係辦學團體既事。

侯爵府

錢錢錢。。開口埋口都係錢 ...
又斷章取義

張婉婷晚上現身《給十九歲的我》的映後分享會,記者問她當初開拍紀錄片的原意是為了替母校英華女校籌款,她提起興建泳池一事時欲言又止:「我哋學校啲女仔真係辛苦嘞,咁辛苦行咁長樓梯落去,游完又要行返咁長樓梯上嚟,但學校其實都仲係爭好多錢,我都係唔好講學校嘞⋯⋯起咗新校舍,其實仲有啲錢要畀嘅,」

記者再問這部戲否有經濟壓力,張導就話:「都唔係壓力嚟,其實學校,佢哋仲有好多籌款嘅方法,我哋呢個戲既然岀到嚟,所有收益都係畀返學校咁解啫,學校係完全唔會為咗籌款而犧牲任何嘢」。張導強調人係緊要過電影,以現時的情況來說,先要處理演員的問題:「尤其是錢啊、名啊、利啊,都係冇學生同人咁緊要,所以我哋而家好毅然咁決定停止放映⋯⋯」。

原文網址: 給十九歲的我|張婉婷哽咽致歉 談為母校籌款:都仲係爭好多錢 | 香港01 https://www.hk01.com/article/863 ... articlecopy&utm_medium=referral

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

給十九歲的我|張婉婷哽咽致歉‎ 談為母校籌款:都仲係爭好多錢
https://www.hk01.com/article/863964?utm己 ...
係有問題,張人地生活公開,點解佢唔公開自己

首頁
12345...10

尾頁

跳至