自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

JoannaD 發表於 23-3-2 08:34
路過一下
我仔從細到大都係發夢、遊雲,小二署假前我帶了佢去社區健康中心做評估(3仟幾蚊), 拎左封信比學校 ...

請問介唔介意講邊位醫生?如果唔方便公開可pm我。
我小朋友都係睇緊私家,而家每個月$2xxx,雖然有排緊政府,但其實我可能都未必到時跟政府,一來佢book時間撞返學時間,二來總覺得政府資源分配有限,我擔心跟得冇私家咁足。至少我有乜懷疑可以即打電話去診所問。

侯爵府

BK Milk勳章

fupigpig 發表於 23-3-2 21:56
請問介唔介意講邊位醫生?如果唔方便公開可pm我。
我小朋友都係睇緊私家,而家每個月$2xxx,雖然有排緊政 ...

要拎醫生紙去排期
attach0/tmp/phptG3HEi
attach1/tmp/phppLNrW4

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

opclk99 發表於 23-3-2 20:46
[quote]jojopingu 發表於 23-3-2 09:23
博士級又點呀! 就係去CAC做評估, 啊博士級心理學家同我小朋友做評 ...

我諗呢個唔關做人公唔公道吓嘩! 我睇得政府預左要付出時間, 但無預到會咁草率俾份錯嘅報告我囉. 以當中嘅錯誤係唔應該犯嘅錯. 講出黎都係想分享一下我地遇過嘅經歷囉.

又咁講, 我亦都好好彩. 好彩佢下晝睇其他CASE時發現到佢上晝做我地呢個CASE時自己出錯左, 仲親自打返黎同我解釋出錯原因同更正返份報告. 講真, 佢唔講我都唔會知份報告係錯, 仲一直攞住份錯嘅報告去做FOLLOW UP添.

珍珠宮

JoannaD 發表於 23-3-3 09:46
要拎醫生紙去排期

thx,原來喺天水圍,我又太遠。我以為你去開私家診所(易book),btw thanks so much

大宅

水草 發表於 23-3-2 09:11
瑪嘉烈的藥食左有冇副作用?

其實所有藥都有副作用,唔關邊度開嘅事

所以食藥初期要試藥試分量,就係睇下承唔承受到個副作用

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

早啲排期,因為排好耐。中間覺得嚴重就去私家,食咗藥會好好多。

隨時間功課越來越多,小朋友面對嘅困難亦會嚟越多,譬如上堂經常發夢,返到屋企唔識做功課,考試成績唔好,佢會好氣餒。或者原來佢已經好努力,不過因為上堂真係發夢,返到屋企個腦入邊空白曬乜嘢都唔識做。呢啲情況藥物可以幫助好多好多,自信心都返晒嚟!
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

大宅

opclk99 發表於 23-3-2 06:53
你認真既應先做一個全評(全面評估),
急既可去協康自費評估,
(評估後有社工follow up),

請問係咪睇普通私家醫生,直接叫佢寫轉介就得?thx

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我疫情前2019年排到2021年(由小五排到中一)才可以正式見精神科醫生,但已經過了最佳時期了。

珍珠宮

py84ko 發表於 23-11-2 16:30
我疫情前2019年排到2021年(由小五排到中一)才可以正式見精神科醫生,但已經過了最佳時期了。
...

咁而家你小朋友點樣?如果只係一段時間覺得佢集中力弱,會唔會只係青春期問題?

子爵府

wan_sosin 發表於 23-11-2 16:42
咁而家你小朋友點樣?如果只係一段時間覺得佢集中力弱,會唔會只係青春期問題?
...

篇幅太長,唯有分開寫出來。

其實小一至小四班主任都話佢專注力比較弱,但從來冇建議我帶佢去做評估,所以我冇理,直至小五轉了補習老師,補習老師就叫我仔食藥,佢話佢有啲學生有專注力弱症狀好似我仔,就叫我帶阿仔去做評估。咁我透過學童保健寫信去轉介去睇精神科醫生,但期間遇上疫情,小五下學期開始停課,多咗時間在家,我就多咗時間留意佢啲行為仲愈來愈明顯,不單止專注力弱,疫情期間冇得運動或去公園放電,我仲懷疑佢有過渡活躍症,但上到中一下學期尾才見精神科醫生,醫生已經問我想唔想比我仔食藥,佢話食藥快見效,醫生話其實上了中學食藥已經太遲了......續。

子爵府

wan_sosin 發表於 23-11-2 16:42
...

一般小學已經要食藥,去到中學開始建議減藥甚至停藥。但我沒有比我仔食藥,是因為我冇收過投訴話佢佢行為影響到其他同學,所以現在過了2年了,即而家讀中三,專注力依然比較弱,但過動活躍症沒有那麼明顯,也許可能多咗運動去放電。今個月尾覆診見精神科醫生了,睇下到時點樣啦!

珍珠宮

py84ko 發表於 23-11-2 17:09
一般小學已經要食藥,去到中學開始建議減藥甚至停藥。但我沒有比我仔食藥,是因為我冇收過投訴話佢佢行為 ...

咁我明白啦!
咩精神科醫生話中學食藥無用?
我仔由BB開始,已經比人笑佢係過度活躍,咁事實都係,4歲去評估,活躍加反叛!佢幼稚園,小學一直有投訢,但佢成績唔差,一直無比佢食藥,而且我FTM極力教住佢!加高運動量!
直至佢小六疫情爆發,無得返學,又青春期,情況就開始嚴重,佢自己都要求食藥,中二食返藥後個人醒返晒,知自己做乜,成績有進步!

... 續

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-11-2 17:20
咁我明白啦!
我仔由BB開始,已經比人笑佢係過度活躍,咁事實都係,4歲去評 ...

你話你小朋友活躍情況少咗係正常嘅,人大咗點都唔會做返小朋友嘅事情跳下跳下,佢哋嘅活躍會變成另一個模式,例如一啲玩筆之類小動作,有啲輕症嘅會直情同一般人一樣,只餘下專注力弱,唔講唔覺!我仔仍然大量運動,就咁睇佢唔會再似小朋友咁樣活躍。
但佢話我聽佢仍然係想郁嘅,只係控制得到自己。

子爵府

wan_sosin 發表於 23-11-2 17:20
咁我明白啦!
我仔由BB開始,已經比人笑佢係過度活躍,咁事實都係,4歲去評 ...

醫生冇講話上到中學食藥冇效,只係我覺得我仔啲行為冇影響到其他同學,亦冇因為咁影響社交,所以係我唔想我仔食藥,正正因為而家踏入青春期發緊育,亦知道藥物副作用會影響佢胃口繼而影響佢身高。

珍珠宮

py84ko 發表於 23-11-2 17:29
醫生冇講話上到中學食藥冇效,只係我覺得我仔啲行為冇影響到其他同學,亦冇因為咁影響社交,所以係我唔想 ...

當然你同你仔可以選擇食唔食藥,如果覺得無必要,ADHD都可以0投訢,咁真係未必要食藥!
我仔一直大量投訢,只係我幫佢頂住,可以唔食藥,我頂住就算。

但我仔大個佢對自己有要求,佢叫我帶佢返去睇精神科(之前已停咗覆診), 咁佢想我就配合佢,我仔開始食藥嗰時已高夠咗,所以精神科醫生都話就算胃口差都對佢影響唔大,而且有開埋開胃藥比我仔,所以接受食藥,而家佢都只係有需要先食藥,唔係日日都食。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

侯爵府

2024年龍年勳章

timmybb 發表於 23-3-1 23:19
小朋友小三,之前評估係專注力不足輕微,請問是否都需要食藥?
請問排政府精神科一般要多久?流程是如果做?
...

我仔小二,有睇開政府精神科,醫生話輕微專注力不足,問需唔需要食藥,我問有冇食藥以外方法。醫生出了封信叫我俾學校,學校SENCO為小兒作出一系列調適,包括坐第一行中間,在他書枱上貼一些視覺提示,暫時都可以跟到老師授課。我仔話班裡有些比他更唔專心的男仔被老師鬧。我當輕微處理。

民房

最近學校老師叫我帶仔仔去做add評估。佢話阿仔讀小一,響某一科目成日放空,講十次好似接收唔到咁,但其他科目老師又話係還可以。但我自己在家留意,佢自己做到功課又可用合理時間完成,考試溫書坐響度3個鐘都ok。問話興趣班老師,又話冇發夢嘅情況。不過佢的確係成日唔記得野,問佢樣樣話唔知,又成日漏野。

咁情況,我應該帶佢去做評估嗎?還是直接帶去精神科醫生?還是其實係冇野呢。阿仔剛進小一果次考試考到全班頭幾名,唔知係咪因為簡單所以仲應付到,怕到高小就會唔分吃力。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊