自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁方便我其實有d驚電話掉咗俾人拎去do

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

橙頭寶寶 發表於 23-4-6 14:59
我都係用返實體卡嘟

X 2

張卡放在手机背的膠套裡~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

deco99 發表於 23-4-7 09:40

綁落手機,你可以係octopus app設定每日交易限額。唔見手機,你可以遙控鎖機。
反過來說,實體卡無得設定上限,亦無得停卡。
如果怕唔見,俾人執/偷咗實體卡更係任人碌。我唔明點解你只對手機八達通有呢個擔心。

翡翠宮

木土土 發表於 23-4-6 22:32
交通津貼,係(每月total-$200) *1/3

所以除非你每月total 唔過$200,否則你total 搭少一程$10,就已經少 ...

交通補貼有$200門檻,雲閃無。

假設每月坐25日$10來回共$500
雲閃付優惠=$2×50程=$100
交通補貼=($500-$200)×1/3=$100

搭$500,優惠已睇齊,少於$500又每日唔多於3程係雲閃付較抵!

當然仲要考慮埋如經常尖沙咀/尖東換乘,以及有港鐵特惠站,咁就八達通抵。

雲閃付坐地鐵都唔好錯過MTR分,所以應該用MTR app揀雲閃付支付,就同時食到每程減$2兼賺MTR分。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

白毛毛 發表於 23-4-7 10:27
綁落手機,你可以係octopus app設定每日交易限額。唔見手機,你可以遙控鎖機。
反過來說,實體卡無得設定 ...

是,實體卡不需要密碼就do 到

反而手機八達通要用密碼先do到

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-4-7 10:41

計埋MTR積分⋯雖然我覺得計呢啲好煩,亦無心機記住故而無興趣,但我必須講你係我見過的人中得最厲害的,特別你仲係男士。

瑪瑙宮

大廚勳章

Hehehahagogogo 發表於 23-4-6 07:58
原來超方便 鎖咗機都用到 裝咗後就冇咩用alipay

小心買魚蛋

Pay錢時跌落湯。。。

有片在香港茶餐廳群組
attach1/tmp/phpjSzefw
attach2/tmp/php5WLgXL
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

用你example ,搭$500,優惠已睇齊,多於$500,交通津貼較抵!

要返工既人,好多交通費也多於500,放假去下郊外就更貴

雲閃付要抵過交津,其實要好多條件限制下先成立,每日車程不要多過三程(放工去下街,或者要地鐵轉巴士已經唔止)。真係要計過啱自己情況先得。若果個月超出預期,每坐多一程都覺得自己蝕左,感覺超不良好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

really?我就係唔知計唔計,唔用mtr app
放下自在

翡翠宮

木土土 發表於 23-4-7 11:28
用你example ,搭$500,優惠已睇齊,多於$500,交通津貼較抵!

要返工既人,好多交通費也多於500,放假去 ...

係,雲閃車費越低越抵!我呢啲每月$300以下就雲閃無走雞。

至於每日3程個問題,我可以用埋老婆大人個雲閃,就有6程優惠

珍珠宮

我睇返條款,第4條 - 合資格用戶每天最高可獲乘車賞3次,推廣期內最高享40次。
用唔到你講的50次,拎唔足$100優惠。

琥珀宮

lyh80115 發表於 23-4-7 11:33
係,雲閃車費越低越抵!我呢啲每月$300以下就雲閃無走雞。

至於每日3程個問題,我可以用埋老婆大人個雲閃 ...

每次坐車要開app show 碼已經煩,仲要用其他人手機開app,或者logout login 用其他ID 登入開app,真係暈

翡翠宮

白毛毛 發表於 23-4-7 11:38
我睇返條款,第4條 - 合資格用戶每天最高可獲乘車賞3次,推廣期內最高享40次。
用唔到你講的50次,拎唔足$ ...

係喎,巴士上限40次,無留意;但地鐵條款無寫上限。

翡翠宮

木土土 發表於 23-4-7 11:41
每次坐車要開app show 碼已經煩,仲要用其他人手機開app,或者logout login 用其他ID 登入開app,真係暈 ...

我當然有辦法,Apps係可以雙開登入不同賬戶
attach0/tmp/phpRFSYJJ

翡翠宮

我NFC長關,用八達通時先會開。人哋執咗我手機佢唔解鎖都嘟唔到八達通。

琥珀宮

白毛毛 發表於 23-4-7 11:38
用唔到你講的50次,拎唔足$ ...

即雲閃付每月最高優惠$80。
我除當月外遊離港,真係未試過交津少於$80

其實八達通坐地鐵有discount ,仲有轉乘優惠

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-4-7 11:44

係喎,地鐵無限次數。

琥珀宮

實體八達通,掉咗也會比人嘟。相信掉八達通機會應該大過掉手機好多。
而且手機一段時間無開過手機鎖,就要開鎖先用到手機八達通。其他人執到,再拎去其他地方消費,好大機會已經鎖上

琥珀宮

lyh80115 發表於 23-4-7 11:44

地鐵條款:推廣期內 乘車賞名額有限,先到先得。

即自己有冇都唔知

珍珠宮

木土土 發表於 23-4-7 11:41
每次坐車要開app show 碼已經煩,仲要用其他人手機開app,或者logout login 用其他ID 登入開app,真係暈 ...

要幾無聊嘅人先會搞咁多嘢嚟攞啲比八達通仲低嘅優惠

首頁

尾頁

跳至