自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Ononluk 發表於 24-2-23 21:43
父母新家客廳外接大約十呎露台,向西南,唔會晾衫,想種啲易打理、少蚊蟲嘅植物,有咩介紹?
種香草又得唔 ...

金錢樹,好易種,越嚟越茂盛

杜鵑花,粉掌,紫羅蘭可以種好耐

有時會種下綉球花

大宅

Ononluk 發表於 24-2-24 19:00
你係種大蕃茄定車厘茄?我以為蕃茄要種落地。

我當時左右角落各一盆紅色大蕃茄+一盆橙色車厘茄, 用兩個好大好深的盆, 夏天多太陽要家人中午淋水, 或你買果d下面可儲水的就防止無水, 蕃茄好食水的, 要人工授粉, 呢個我種完好有成功感, 我只留米水淋佢都生到蕃茄食唔停

水晶宮

Breadfruit 發表於 24-2-24 20:52
我當時左右角落各一盆紅色大蕃茄+一盆橙色車厘茄, 用兩個好大好深的盆, 夏天多太陽要家人中午淋水, 或你買 ...
咁勁? 用盆種蕃茄? 使唔使加竹枝扶住棵植物呀?
我之前種, 又要翻土, 又要落花生麩養肥塊田先至開始種, 你用米水就種到, 勁喎.

大宅

은우수호 發表於 24-2-24 21:13
咁勁? 用盆種蕃茄? 使唔使加竹枝扶住棵植物呀?
我之前種, 又要翻土, 又要落花生麩養肥塊田先至開始種, 你用 ...

要加竹枝或圓桶形企架, 我係買苗, 苗連根連泥移入大盆加泥種, 我唔係好識施肥, 用廚餘會招昆蟲有臭味, 我只識用米水, 有人柯尿+水稀釋淋, 睇下呢度有無人分享有機種植點做, 我貪方便無米水就買液體肥料稀釋淋我d植物, 而家我種緊龍脷葉及薄荷, 屋企附近有老鼠, 種蕃茄會引佢哋來, 所以而家只種有葉的植物. 龍脷葉用來煲湯, 薄荷煎蛋或沖茶飲.

水晶宮

Breadfruit 發表於 24-2-24 21:34
要加竹枝或圓桶形企架, 我係買苗, 苗連根連泥移入大盆加泥種, 我唔係好識施肥, 用廚餘會招昆蟲有臭味, 我 ...
花生麩係幾臭,
因為我之前係租田種, 但種蕃茄都覺得難, 所以有人提議樓主種蕃茄, 我就覺得家居種更難. 有人喺家居種到, 所以覺得利害.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

辣椒,應該無蚊,又可以食,我鍾意食

珍珠宮

Rainy 發表於 24-2-24 21:46
辣椒,應該無蚊,又可以食,我鍾意食

我都鍾意種啲食得嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊