自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

你地講到好似周街都係葉繼歡,個個差人一返公就實死無生咁

其實我真係唔支持警察28/6個遊行,佢地成日都話自己個工種有幾特別幾危險同其他紀律部隊唔同!
咁消防員入火場唔危險咩?
監獄D犯人打交懲教員唔危險咩?
海關捉走私D關員唔危險咩?
個個都話自己部門有幾特別!幾唔同?幾危險?
咁日日都大把人要遊行。
警員個起薪點同頂薪點都已經比其它紀律部隊高,你地仲唔心足,仲要攪咁多野

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你講以下嗰幾個場合, 瓣瓣都要警察!

原帖由 lala82 於 09-6-24 23:47 發表

其實我真係唔支持警察28/6個遊行,佢地成日都話自己個工種有幾特別幾危險同其他紀律部隊唔同!
監獄D犯人打交懲教員唔危險咩? ...

複式洋房

原帖由 MANFUN2010 於 09-6-24 23:53 發表
你講以下嗰幾個場合, 瓣瓣都要警察!

咁多個紀律部隊,警察係人數最多,唔係請人做野唔通請佢地返黎食飯呀

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

警察人數最多, 由此可見, 佢地對社會嘅重要性, 係人都要食飯架啦, 唔通食香呀

原帖由 lala82 於 09-6-25 00:17 發表

咁多個紀律部隊,警察係人數最多,唔係請人做野唔通請佢地返黎食飯呀

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我支持警察遊行~
咁佢地都有權發表佢地ge意見,
咁d人成日話佢地唔應該係呢個時間出聲,
唔通等"正苦"減完人工,個個淡忘件事先來遊行,咁"教仔都要即時教啦"....更何況係要爭取自己ge褔利,佢地都係想表達佢地ge不滿,咁又有咩唔啱??

複式洋房

原帖由 lala82 於 09-6-24 23:47 發表

監獄D犯人打交懲教員唔危險咩? ...

以上都係叫紀律部隊........佢地在21-6-2009已遊行完

別墅

原帖由 vkk 於 09-6-25 00:24 發表
我支持警察遊行~
咁佢地都有權發表佢地ge意見,
咁d人成日話佢地唔應該係呢個時間出聲,
唔通等"正苦"減完人工,個個淡忘件事先來遊行,咁"教仔都要即時教啦"....更何況係要爭取自己ge褔利,佢地都係想表達佢地ge不滿,咁 ...

幾時話減???
減高人工果d之麻..

大宅

原帖由 MANFUN2010 於 09-6-25 00:21 發表
警察人數最多, 由此可見, 佢地對社會嘅重要性, 係人都要食飯架啦, 唔通食香呀

大宅

係啦佢地已經遊行左啦,畢有人唔知咩
原帖由 芝士cake 於 09-6-25 00:26 發表

以上都係叫紀律部隊........佢地在21-6-2009已遊行完

複式洋房

原帖由 ericbobo 於 09-6-25 00:45 發表
係啦佢地已經遊行左啦,畢有人唔知咩

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 wendy09 於 09-6-25 00:36 發表

幾時話減???
減高人工果d之麻..
咁之前係話要減人工ma,係呢個星期先話凍薪,
如果我好似班高官咁,減左個5.83%都多個我份人工,我都唔怕減....

子爵府

原帖由 ckat 於 24-6-2009 22:05 發表
唔滿意個D可以辭工架!
唔好做政府工!

同意!
佢哋梗係吾會辭工啦,出到去可以做D咩?而家咁嘅時勢,叫佢哋搵番一份同薪酬,同福利嘅工...睇怕都幾難!同埋佢哋警察工作文化同出邊D公司完全吾同,佢哋好難適應到!
再者,如果出面D公司同員工講要減人工,削福利,好多都一定要接受,你估自己係老細咩..!吾滿意/認為自己能力高於公司OFFER果D,真係有本事嘅.....走囉!

禁止訪問

複式洋房

21/6/2009遊行目的

舊年11月已完成左個職系架構檢討報告書,報告書顯示紀律部隊職系理應可以加薪,但政府一直拖住唔出呢份報告,以經濟有變數為由,點知政府完全唔理會呢一份報告。
依家個政府仲營造到公務員輸打贏要既不識時務形象,林瑞麟今日就呼籲紀律部隊要共渡時艱,事實係政府減快加慢,至會激到班紀律部隊咁興,佢地就係以為市民唔會同情公務員。呢個特區政府,可共患難,不可共富貴。

28/6遊行目的

4個警察員工協會認為政府未有實質措施回應設立警察獨立薪酬調整機制等3項要求,決定如期在周日(28日)遊行

班呀太得閒唔該多D留意事事新聞啦!!!!

21/6係有報告出左政府無做野!

28/6個遊行真係睇唔倒有什麼理據支持遊行!!

正如我所講做紀律部隊個個部門都有危險,唔好講到到警察返工個個一定一實死無生咁啦,唔該!!!!!

子爵府

無商不奸, 打工仔係焗住要比呢啲奸商壓搾~~

唔係個個都做到警察架, 警察工作文化當然唔同出面啲公司啦, 身家要清白, 體格要健全, 24小時on call, 你攬住C6嘆緊冷氣睇電視嘅時候, 出面隨時有警匪槍戰, 幾刺激呀!

應該掉返轉講, 係我地好難適應到警察呢啲咁艱巨嘅工作~~

話時話, 部冷氣今晚咁鬼凍嘅? 凍到打機都手震

原帖由 wife 於 09-6-25 00:55 發表

同意!
佢哋梗係吾會辭工啦,出到去可以做D咩?而家咁嘅時勢,叫佢哋搵番一份同薪酬,同福利嘅工...睇怕都幾難!同埋佢哋警察工作文化同出邊D公司完全吾同,佢哋好難適應到!
再者,如果出面D公司同員工講要減人工,削福利, ...

禁止訪問

複式洋房

原帖由 MANFUN2010 於 09-6-25 00:21 發表

果然係低質數

禁止訪問

別墅

嘩,份工咁荀,快D APPLY啦, 一哥好需要你地支持架,實請你地架

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至