自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 miffymiffy 於 09-9-30 23:56 發表

不如你唸下 "前世因, 今世果 " 可能 你妹妹前世係債主, 今生黎向你父母拎債; 而你就係向你父母報恩

咪係..... 有一萬蚊都好過無啦....

咁計較做咩喎 ...

佢地做得唔好, 咪當係反面教材, 同自己講: "絕對唔會好似佢地咁對自己d仔女 "

佢地唔夠鍚妳, 有個好老公鍚妳咪夠囉 .... 要知足啊~

我又何嘗唔係毛都無條 ...一樣咁過 ~

男爵府

2023年兔年勳章

我係孻女, 咪又係被當透明, 仲有我坐月個陣, 老公仲要同我阿媽因為d極度無聊既事嘈, 我阿媽憎到佢死, SO WHAT!? 又唔係一齊住, 一年見幾次, he ho ha hea 食完返咪走囉. 最緊要同老公同自己d細佬開心. 其他咩到假!!!!!!!! 你e d 碎料啦.

仲有你阿媽知道你唔好心, 話買番隻比你, 你超幸福啦!

禁止發言

禁止發言

子爵府

原帖由 green1apple2000 於 09-10-1 09:27 發表
你係最細, 唔係應該最錫你先係咩?
我都係最細呀~不過我都係俾人當透明架喇~!!
你都真係叫好架喇~起碼仲有個阿媽錫~我係兩個都無之外~仲要怪我唔俾禮金~大佬~無點俾呀?唔食俾你好無~跟住都算啦~佢一樣野都無送俾我~拎哂阿公阿姨佢地俾我既金~話我老公一日唔俾佢~都唔會俾我囉~!
跟住前排仲話寫定遺囑~但係無一樣係俾我~但係就同我講邊隻邊度一定要俾阿哥同家姐架喇~佢有幾多野佢心知我都知~咁姐係我咩都無喇~我唔係介意佢果D野~而係佢對我係一份心意都無囉!
我同朋友呻~佢地都會安慰我~話我有本事可以自力更生..不過我就覺得~我地又唔係有錢人家~分既又唔係咩野~幫到佢地幾多丫~加上阿媽諗都唔諗就咁講~唉~我真係心淡~依家唯有自己睇化架咋~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我屋企2姊妹,但我家姐結婚既時候屋企環境唔系好好,所以我mummy daddy無咩野比佢,但到我結婚既時候屋企環境好左好多,所以我就有多好多嫁妝,而且我姐夫屋企都几有錢所以媽咪就對我偏心小小.....

禁止發言

禁止發言

琥珀宮

sorry, 覺得你小氣咗d!

原帖由 green1apple2000 於 09-9-30 23:44 發表
前日我阿媽知道大事不妙, 即刻叫我都買多隻, 我話唔要之收即cut線, 宜家算點呀可憐我呀, 唔洗喇! 今晚做節全家一齊食飯, 我成餐飯無同人講過野除左同阿仔, 然後洗碗後走人, 無人再講呢個話題, 呢一刻我自己好難下呢 ...

男爵府

2023年兔年勳章

原帖由 green1apple2000 於 09-10-1 09:27 發表
你係最細, 唔係應該最錫你先係咩?

不嬲都係錫個大仔, 我對上仲有兩個家姐, 不過不嬲都唔錫我, 我小學比阿婆湊o架... 我一出嚟做野就般咗出去, 一來屋企細, 成20歲都要同家姐孖舖, 不過我之後既生活都好開心, 特別係結婚生仔之後.

男爵府

醒目開學勳章

我父母都是偏心鍚仔的人....3姐弟中父母只幫弟弟買保險及教育基金, 樓又有他名, 供完他去英國讀書回來又馬上讓他結婚...到現在仲間中同人講弟弟細個好乖幫媽咪去街市拎餸, 提都冇提過我同家姐細細個都已經日日做家務如摺衫洗豌拖地倒垃圾之類...

有時真是不是想要求什麼, 只是想他們用心去欣賞一下我們做女默默付出的, 讚我一句都心甘命抵~

禁止發言

禁止發言

大宅

我屋企4女1仔,追到第5個先係仔,係人都以為父母會勁偏心,不過我又真係唔覺得,父母對個個都好似獨生仔女咁鍚,我細佬係群腳仔加奴隸獸,因為只有佢一個男丁,咩野搬搬抬抬都係佢,佢到而家一得閒都會同我媽咪去買菜,熟晒街市又識講價,而媽咪又無特別買d咩比邊一個,反正我同家姐都大個啦,有細佬陪下媽咪都唔錯呀,不過媽咪個個星期又會去我同家姐們屋企湊孫,個個孫都好like婆婆,比親家姐罵都係會搵婆婆鍚返...
以前細個都係咁, 玩具/衫一係就個個都無, 一係就一人一份,衫褲全部都有自己的記號唔可以打錯著,有自己一人一個抽屜仔,其他人唔可以打開,有自己的私隱,我都好慶幸自己有一個咁公平的環境長大...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 green1apple2000 於 09-9-28 12:28 發表
我阿妹出年要結婚, 我阿爸叫佢自己選擇隻rolex, 我自己結婚陣都係得一萬蚊俾我自己買野咋! 呢一刻我先知道父母真係有偏心唔偏心囉!

你都好,我一亳都無呀!我家姊就有成皮呀!不過我又無所謂!一向都知佢偏心啦!咁家姐又讀書好,自理能力高,又唔頂頸。偏佢都應該啦!最緊要係我哋感情好!

首頁

尾頁

跳至