自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

原帖由 123BB 於 10-2-25 11:26 發表
我有朋友佢自己搵萬幾,老公搵6萬以上,佢都話佢好窮!!!

上個禮拜新聞都有話一個家庭十二萬月入冇錢凈...的確如此...你有十幾萬收入...要供樓養車請工人上有老下有小...有番甘上下生活質素...一樣可以月月清冇錢凈架...這就是為什麽有人在講百萬富翁也算不上什麽一樣要為生活忙碌奔馳...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 123BB 於 2010-2-25 11:26 發表
我有朋友佢自己搵萬幾,老公搵6萬以上,佢都話佢好窮!!!

搵錢多的人,洗費亦多 (我有個朋友搵十萬一個月,住豪宅個個月要供樓供車,有兩個小朋友,每人每個月幼稚園學費萬二,仲要請兩個賓賓帶出帶入),所以個個階層都有人喊窮!

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對有需要o既家庭施以適當的援手, 相信很多中產都會包容, 但現實係政府把關做得唔好, 濫發綜援, 做就好多慵懶家庭, 好似一啲慈善團體, 佢哋扶貧唔係俾錢俾食物, 而係教佢哋謀生本能, 最終改善生活都係要靠貧民自己努力同勞力, 唔似得而家, 叫叫嚷嚷遊行下又可以爭取哩樣, 爭取嗰樣, 不勞而獲養懶人.

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 kk80400 於 10-2-25 11:25 發表

但係一方面 又成日有人話比你聽 你個仔女唔夠錢洗呢~
即係好多政客 成日話香港貧富懸殊 咪搞成咁囉

咪個仔女d同學走黎同你講,阿auntie,你知唔知呀,你個仔爭d連包場既錢都比唔起呀! 你有無反醒過,應該比多呀!

貧富懸殊 - 咪因為連隔離班唔識個d都走埋黎黐一份,話自己都無飯食 ~ 而你又好好咁請埋佢喎 ~ 咁你梗係好有先請啦!

我都知真係會有好需要既人,我覺得呢d人真係應幫,但唔該阿仔去真真正正去搵清楚,邊d先係知心友,邊d先係有需要既人啦! 唔係d 嘍囉晌度大叫龍蝦,你就比龍蝦佢,大叫鮑魚,你又去煮埋比佢食(佢地係話連煮都懶煮,話舐火,用碗碟食,話舐水舐精力洗 ~ 要你放埋入佢口呀!!)

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

事實好多所謂"中產"並不是你想像中咁好, 有間幾百尺細價樓, 要公一份婆一份先夠供樓, 供養父母及其他支出, 一有bb, 好無耐又要請個工人, 一家3口加個工人住400-500尺地方, 真係月月清, 無錢剩, 萬一是但一個失業, 開口問人借錢都無人信你咁慘啦, 話晒都中產喎
打工中產有失業危機,
做小生意中產會血本無歸,
攞綜援就唔使驚啦, 幾時會話政府無錢出綜援, 只有越攞越多
淡淡的來, 好好的去 ....

大宅

完全同意呀!
中產努力做野賺錢有好既生活係應份, 要交稅都是福氣因為代表我地搵到錢, 不過眼見d稅用黎養埋d好食懶非淨係靠政府養既人, 真係無名火起..... 呢d樂善好施我從來只會用在真正有需要既人身上, 依家好多拎綜緩既係咩人, 大家心知肚明, 呢d人貪得無厭, 不如樓主你開多個post 叫佢地覺得有小小綜緩幫下佢地已經好幸福, 唔好咁多多要求, 否則連政苦都唔養佢地叫佢地等吃c......
原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-25 10:53 發表
(希望唔好覺得太UN耳)其實有無唸過, 點解有人賺幾十萬一個月, 點解有人賺幾千蚊一個月, 撇除運氣因素, 就係睇下過去有無努力過, 我自己都係公屋家庭出生, 好努力咁學習至換黎今日算做穩定既生活, 著得靚D學費俾貴D養 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 54heima 於 10-2-25 11:31 發表

上個禮拜新聞都有話一個家庭十二萬月入冇錢凈...的確如此...你有十幾萬收入...要供樓養車請工人上有老下有小...有番甘上下生活質素...一樣可以月月清冇錢凈架...這就是為什麽有人在講百萬富翁也算不上什麽一樣要為 ...

哩啲家庭表面風光ga咋, 揾得多駛得大, 又冇咩積蓄, 一個唔覺意冇咗份工, 就乜都冇晒.

大宅

對對對, 唔好淨係識派錢比班大食懶, 而係用呢筆錢去令佢地去搵錢謀生.... 長貧點顧?!
原帖由 DoReMi媽媽 於 10-2-25 11:35 發表
對有需要o既家庭施以適當的援手, 相信很多中產都會包容, 但現實係政府把關做得唔好, 濫發綜援, 做就好多慵懶家庭, 好似一啲慈善團體, 佢哋扶貧唔係俾錢俾食物, 而係教佢哋謀生本能, 最終改善生活都係要靠貧民自己努 ...

禁止訪問

男爵府

啱啱過左資格攞公屋既咪最慘囉~

補貼電費好過綜援出雙糧啦~

原帖由 foreverbb 於 10-2-25 10:29 發表
作為中產,今次預算案受惠唔多,而領綜援的一班又受惠多多,看似好唔公平,但撫心自問,自己的生活已算不錯,有得選擇,都唔想做領綜援的一班,領綜援的生活一定不會比中產好.

雖然有D領綜援的人又真係貪得無厭,但係仍有好 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我覺得最慘既係收入少,可能連稅都唔洗交。無得住公屋要租樓住呢d喎

本人好佢地少少,因我都交幾百蚊稅有少少公退下。

禁止訪問

象牙宮

原帖由 EVA222 於 10-2-25 11:53 發表

好似我女個上司,兩公婆月入廿皮,免不了對生活質素有要求,租樓有老有嫩,職場未必一定如意,高處不勝寒,一朝天子一朝臣,隱憂幾大,諗緊俾唔俾d仔女讀國際學校,行左就好難回頭. ...

係ga, 1個人揾十幾萬聽落好似唔錯, 但去到嗰個級數, 食住行來往o既朋友, 在在都要維持返咁上下水平, 結果駛o既都唔小, 如果只係打工仔, 哩啲錢只夠維持生活水準, 正如你話頭, 哩十幾萬月薪唔係白攞ga, 梗係有返一定咁上下壓力啦, 冇咗份工就乜都冇晒.

男爵府

原帖由 Kuri 於 10-2-25 11:27 發表
佢都七十有五,算係咁啦。

Hysan 既主席Peter Lee 好似係53歲過身架.

珍珠宮

原帖由 foreverbb 於 10-2-25 10:29 發表
作為中產,今次預算案受惠唔多,而領綜援的一班又受惠多多,看似好唔公平,但撫心自問,自己的生活已算不錯,有得選擇,都唔想做領綜援的一班,領綜援的生活一定不會比中產好.

雖然有D領綜援的人又真係貪得無厭,但係仍有好 ...

明白.

唔係要同佢地爭. 攞綜援一D都唔"興香". 但係政府如果只係每年咁越嚟越幫得佢地多(現兜兜派錢), 恐怕會令佢地無咗動力脫貧, 甚至鼓勵更多人加入此行列, 令社會既負擔越嚟越沉重. 其實係要幫佢地自力更新, 早日脫貧, 自食其力.

珍珠宮

好媽媽勳章

我受惠免差餉但唔係中產, 收入低交稅只係交幾百元, 住的係一層超過20年樓齡既舊屋苑, 有得免差餉已經好心足了.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

侯爵府

開心吸收勳章

中產既所謂幸福是自己爭取回來, 我相信佢地唔介意搵得多交稅多, 最重要是政府用得其所. 唔係淨係派錢咁叫幸福囉.

首頁
12345...7

尾頁

跳至