自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 可樂~ 於 10-7-20 20:40 發表
已經比原先的路線西行左, 相信大家既好夢會幻滅~
仲愈行愈西tim....近1小時向正西行左0.2.....
20/7/2010 20:00 HKT 18.4N 114.6E
20/7/2010 21:00 HKT 18.4N 114.4E

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 edea 於 10-7-20 20:20 發表
希希媽咪係我地天文台台長 謝謝!
不敢當...我都係睇圖直說咋

公爵府

2010年7月20日 星期二 20:00
一號戒備信號 生效;熱帶風暴 燦都,集結在香港以南四百三十公里,預料向西北移動,時速約十五公里,移近廣東沿岸。天文台 說,燦都過去數小時繼續移近本港,預料本港今晚開始受到燦都的外圍雨帶影響,風勢逐漸增強,晚間可能需要改發三號強風信號,估計燦都明晚或星期四早上最接近香港,在本港二百五十公里掠過,本港會有狂風驟雨,雨勢有時頗大。

澳門 懸掛一號風球,當地氣象局表示,燦都正逐漸增強,晚間會考慮改掛三號風球;廣東省氣象局啟動颱風三級應急響應,延長工作人員值班時間,密切監察燦都的動態,做好防風準備。當局預測,燦都可能會在後日,在廣東台山到雷州半島一帶沿岸登陸。<-----佢咁講係咪一定打唔成8號?我唔識呢D野

男爵府

我都唔係好想打風,因為我主成5x樓,次次打風都好驚,好似會吹爆d玻璃,驚到瞓唔著。

琥珀宮

時速15公里,移動得好慢喎,咁會慢慢增強,有可能好勁。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

睇天文台個圖越吹越西, 最多3號。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

就算掛都會係收市後先掛啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

希希 媽咪:
可否預測下會否掛八號, 因阿仔明天後天都有活動, 八號就唔駛去, 幣在3號仔都要去

王國長老

王國長老

原帖由 echoo 於 10-7-20 21:59 發表
希希 媽咪:
可否預測下會否掛八號, 因阿仔明天後天都有活動, 八號就唔駛去, 幣在3號仔都要去

萬一佢預測唔準, 可能會好似天文台長俾眾網友齊齊鬧喎!好大責任!
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 edea 於 10-7-20 10:03 PM 發表

萬一佢預測唔準, 可能會好似天文台長俾眾網友齊齊鬧喎!好大責任!

咁就真係制唔過
盡我一己之力,發放正能量!

公爵府

畀面勳章

原帖由 kitty0502 於 10-7-20 17:51 發表
雖然話打工仔會開心,但有d人手停口停架
我老公就係

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 edea 於 10-7-20 22:03 發表

依個簡直係豬頭骨位

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

點解會咁既???
http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/tc_posc.htm
熱帶氣旋位置及路徑圖
現時並沒有熱帶氣旋在北緯7至36度,東經100至140度的範圍內 *。

* 1. 當熱帶氣旋中心位於北緯7至36度,東經100至140度的範圍內,但在北緯10至30度,東經105至125度的範圍以外,香港天文台會在每天約中午及午夜在網上發放該熱帶氣旋分別在上午八時及晚上八時的觀測位置及72小時的預測路徑圖。
2. 當熱帶氣旋中心位於北緯10至30度, 東經105至125度的範圍內,香港天文台會發出為船舶提供的熱帶氣旋警告,而該熱帶氣旋的位置及預測路徑圖會每隔三小時更新一次。

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 hinwaimama 於 10-7-20 22:33 發表
點解會咁既???
http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/tc_posc.htm
熱帶氣旋位置及路徑圖
現時並沒有熱帶氣旋在北緯7至36度,東經100至140度的範圍內 *。

* 1. 當熱帶氣旋中心位於北緯7至36度,東經100至140度的範圍 ...

唯一解釋 " short 左"

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 洛婷 於 10-7-20 22:20 發表

依個簡直係豬頭骨位

你話我呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

估下jer, 天有不測之風雲,神仙都不會全中喇,上次天文台長俾人鬧,係因為垃圾桶都吹鬼走左,仲係掛緊三號仔

珍珠宮

好媽媽勳章

天文台都唔敢保證掛唔掛啦.....睇定d先啦,過埋今晚,聽日路徑會明朗好多....

以我個人黎睇,除非今晚個風增強得勁D,否則再係行西,T8機會會較細,但大前提係要睇埋今晚佢既發展!始終天有不測之風雲MA

公爵府

我都唔想8號.依家d風好少打足一日.上午掛,成日擔心幾時落要趕返工(老闆睇得好緊).下午掛,全世界一齊返屋企,隨時同平日差不多時間到屋企.仲未計出入時塞車,逼車,橫風橫雨全身濕.

首頁

尾頁

跳至