烹飪搵食

跳至

首頁
12345...53

尾頁

伯爵府

uhtcl2006 發表於 11-11-23 21:51
好似5係幾啱喎.....
應該係除左油之外....所有材料一齊放入機搞.....
搞到麵糰大致均勻.....先再加牛油入 ...
喔 !!! 唔該你啊 !!!! 因我手搓都係最後先加牛油 宜家明白了少許.

呢個食譜 早前手搓ok (手搓時 係5g糖+50g水+4g酵母先開)

請問: 1/ 糖多了會有什麼影響?

2/ 酵母不用開水+糖拌好了才加入粉團中嗎?

3/ 你多數用哪度數攪 和 攪多久 ?有勞了

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yee2008 發表於 11-11-23 21:42
呢個係今日的早餐﹕牛奶方包

等下星期去買個方包模返黎,我都打算整方包,頂角好正呀,有冇食諎提供?

伯爵府

回覆 kayingivy 的帖子

你既資料好有用 等我下次跟你食譜試下 唔該哂啊

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ARTOH 發表於 11-11-23 22:09
喔 !!! 唔該你啊 !!!! 因我手搓都係最後先加牛油 宜家明白了少許.

呢個食譜 早前手搓ok (手搓時 係5g ...

1/ 糖係影响發酵功能, 一般我會將糖量CONTROL係麵粉總量既10%以內
2/ 我用既係INSTANT依士....5使開水....300G粉用1%既依士 (即3-4G)....其實用幾多....都要自己因....5同牌子既依士....存放既空間同時間....天氣....都會影响依士既活躍度....呢D真係要自己去做實驗....
3/ 我用KW既廚用機....通常落埋油之後....會用低速先打到油份大致被麵糰吸收.....再用高速打3-4 MINS致麵糰表面光滑無粒粒....手感摸落去好軟熟....因為打太耐....麵糰都會開始有熱度.....會開始發酵....
你問要搞幾耐....答你部部機5同...個個人手勢都5同....呢D你要自己做多D就會搵到答案.....

ARTOH  提點後 又學多左野 唔該你啊 唔該jm們  發表於 11-11-23 22:26

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我係用65度湯種麵包- 北海道牛奶吐司 (湯種)

材料:

A)
湯種 1(熱水 100g + 高筋粉 20g 拌勻後放涼備用),
B)
高筋粉270g, 45g, 4g, 淡忌廉30g, 牛奶30g, 依士粉 6g, 43g,
C)
牛油25g,

PS.我用高粉220g+低粉50g(因為我屋企有好多低粉,所以我改左少少用低粉)

別墅

回覆 ARTOH 的帖子

Bosch M5有兩隻, 你果隻係700W, 另一隻係MUM54230, 係900W!
我諗住買MUM54230果隻!

伯爵府

引用:回覆+kayingivy+的帖子 [size=16.0pt]我係

原帖由 yee2008 於 11-11-23 發表
我而家都係高低一齊用,不過湯種就未有時間去研究住,今晚又係整何師奶軟包,再整定中種聽晚返黎試下,好耐未整過中種,期待

yee2008  中種我都未試過,下次試吓先  發表於 11-11-23 23:07
yee2008  湯種好容易,整出黎的包包超軟熟  發表於 11-11-23 23:05

伯爵府

回覆 Fanshuma 的帖子

我買左700w果隻 mum52110

伯爵府

今日新機攪果啲甜包出爐了 雖然步驟錯哂 但整出黎真係好軟身 包有彈性

好開心吖

yee2008    發表於 11-11-23 23:02

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

而家日日整包包,每日都會有早餐食,

如果唔係,老公就要一早落街買面包

ARTOH  對丫 亞仔.老公和我 都鐘意食包 宜家d野太貴 自己整有益好多  發表於 11-11-23 23:25

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我仲未得閒去百記落單訂機,仲有麵包機又借左畀朋友試用。最慘係整親隻手,要停產一排喇!

uhtcl2006  好好休息, 好返再戰江湖  發表於 11-11-24 14:07
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

我未用過機搓粉, 覺得有條link幾值得參考, 雖然機種不同, 但道理都係一樣

機搓法參考
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

伯爵府

alfreday 發表於 11-11-24 08:29
我仲未得閒去百記落單訂機,仲有麵包機又借左畀朋友試用。最慘係整親隻手,要停產一排喇!
:igive ...

我都係買咗機先決定出讓部包機,如果唔係屋企會無包食,又唔想出去買

伯爵府

COCOKUNSUISUET 想請教按你的要求即係要几多分中, 因為我俾你地搞到中緊毒, 心CC 發表於 昨天 23:11
我都係睇心情同時間,多數都係變光滑唔痴手就收貨,大約20-25分鐘

伯爵府

uhtcl2006 發表於 11-11-23 22:21
1/ 糖係影响發酵功能, 一般我會將糖量CONTROL係麵粉總量既10%以內
2/ 我用既係INSTANT依士....5使開水.... ...

我想問你個方包模係邊買?幾大?好唔好用?放幾多G麵糰?幾錢?唔該晒

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kayingivy 發表於 11-11-24 11:50
我想問你個方包模係邊買?幾大?好唔好用?放幾多G麵糰?幾錢?唔該晒 ...

方包模係烘焙店有....我係YL買架....
幾錢? 5記得左.....大概6X咁上下啦.....
好5好用.....我覺得一般囉.....我做咁多次都做5到頂角既.....試過有次係麵包模搽油....5用牛油紙墊底....點之出事....包包出爐時....個包黏到實....出左模之後, 個包都爛晒啦
放幾多G麵糰 ? 我無研究過喎.....不過我做好既麵糰大約係540G......

大宅

回覆:買咗/想買mixer嘅媽媽,一齊分享吓呀

我訂左km010, 本來去睇m5, 但見到佢個接位係膠之後老公就話買km, 全不銹鋼好似耐用啲,好期待部機嘅來臨

uhtcl2006  弓起  發表於 11-11-25 08:54

伯爵府

minihk12586 發表於 11-11-24 20:06
我訂左km010, 本來去睇m5, 但見到佢個接位係膠之後老公就話買km, 全不銹鋼好似耐用啲,好期待部機嘅來臨:fu ...

收到貨記得分享成品呀

禁止訪問

回覆:買咗/想買mixer嘅媽媽,一齊分享吓呀

珍珠宮

畀面勳章

琴日在油麻地上海街334號新達廚x工程見到有吐司模賣~~

金色有蓋有斜紋 450g $180~~

首頁
12345...53

尾頁

跳至