2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

quinyou 發表於 12-1-3 16:06
我都有諗哩d問題,本身會一星期都去幾日街,會返吓playgroup,畫吓畫咁,都怕到時唔可以同佢去佢會唔開心:ba ...

我上胎都係餵人奶, 個仔又好生性喎, 妹妹一喊佢即大大聲嗌"媽咪, 妹妹肚餓喇, 你仲唔快d餵佢飲奶奶" 真係好鬼可愛, 但我識d媽咪話佢地大既小朋友好憎佢地掂細b, 一掂就狂嗌, 大叫大喊.....真係聽到都好擔心自己果個又係咁, so far, ok ar!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:quinyou+發表於+12-1-3+16:06+我都有

原帖由 yeeyeey2k 於 12-01-03 發表
我上胎都係餵人奶, 個仔又好生性喎, 妹妹一喊佢即大大聲嗌"媽咪, 妹妹肚餓喇, 你仲唔快d餵佢飲奶奶" 真係 ...
我就係驚會咁

我前2日買左對襪仔比bb,亞女見到就問我係比邊個,我話係比bb,佢就想喊,叫我唔好比bb,係佢嘅

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:quinyou+發表於+12-1-3+16:06+我都有

我上胎都係餵人奶, 個仔又好生性喎, 妹妹一喊佢即大大聲嗌"媽咪, 妹妹肚餓喇, 你仲唔快d餵佢飲奶奶" 真係 ...
之後我記得自己之前買左對襪比佢,但佢未見過,咁我比左佢話係送比佢嘅,佢先至冇再竹戈

男爵府

畀面勳章

冇再瓜瓜叫開心返咋

子爵府

quinyou 發表於 12-1-3 17:16
冇再瓜瓜叫開心返咋

小朋友係咁, 好鬼直接, 我到宜家都係慣性買嘢實會有大哥既份, 等佢知我冇忽略到佢, 始終佢呢d年紀太敏感得滯, 唔到我唔小心!

所以近排我老爺奶奶買多左衫, 褸, 啟發性既玩具俾佢, 我真係好開心, 始終個女情緒比較平伏同細d, 我唔使擔心咁多, 但個仔反而比較敏感d, 大家都要小心照顧下佢d情緒, 以免返唔轉頭呀~

大宅

quinyou 發表於 12-1-3 17:12
我就係驚會咁

我前2日買左對襪仔比bb,亞女見到就問我係比邊個,我話係比bb,佢就想喊,叫我唔好比 ...

係呀!!!我今日買左奶瓶俾細佬,家姐見到問我係比邊個,我話係比bb,佢都係想喊。。。 佢仲話佢唔鐘意細佬添呀!!!

我之前已經成日同佢講,有細佬點好點好,又會一齊照顧佢,。。。平時冇野時佢都話佢會鐘意細佬, 但原來可能係講下架咋。。。

唉。。。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:quinyou+發表於+12-1-3+17:16+冇再瓜

小朋友係咁, 好鬼直接, 我到宜家都係慣性買嘢實會有大哥既份, 等佢知我冇忽略到佢, 始終佢呢d年紀太敏感得 ...
我本身就唔會話成日買野比個女,唔想佢成日慣咗,但唔知到時會唔會好似你咁要買埋比佢...

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:quinyou+發表於+12-1-3+17:12+我就係

原帖由 sexymami 於 12-01-03 發表
係呀!!!我今日買左奶瓶俾細佬,家姐見到問我係比邊個,我話係比bb,佢都係想喊。。。 佢仲話佢唔鐘意細佬 ...
我個女之前都好鍾意有個細佬gar!本身亦都好鍾意bb,但宜家比人講得多,就冇咁鍾意,問佢鍾意細佬定細妹,佢都仲係話鍾意細佬,所以我諗佢都仲係鍾意bb嘅...

子爵府

quinyou 發表於 12-1-3 20:47
我本身就唔會話成日買野比個女,唔想佢成日慣咗,但唔知到時會唔會好似你咁要買埋比佢...

...

其實又唔使成日買既, 只係要小心照顧佢感受, 例如我呢排買好多nb嘢, 尿片, 浴巾, 沙巾, 奶咀, nb bb衫, 夾衣等等, 我又再買多條浴巾, 睡袋同手巾仔俾佢, 橫掂佢都係時候要換呢嘢, 咁我會講定佢一份, bb一份, 妹妹既仲好新唔使換住, 佢反而有少少鄧個妹唔抵, 仲識主動shared嘢俾妹妹當補償(例如: 手巾仔/玩具)~

放聖誕同新年假呢排, 我地多左機會一齊去買bb嘢同買要交換既禮物, 佢都開始投入多d, 佢見到bb鞋, 包被仔, bb褸仔等等, 都會問我係咪已經買左, 如果我話未買, 佢又會逐件拎起扮晒專家咁研究邊件啱弟弟多d, 有時見到d女仔款, 佢會話"媽咪, 呢個真係好靚喎, 但係呢d係咪俾bb女ga?" or "其實弟弟都可以着bb女衫ga, 靚咁多!" 有時見d紅色裙仔, 又會嗌佢妹妹埋去"妹妹, 呢件好靚喎, 不如叫媽咪買俾你着呀" 佢shopping真係投入過佢daddy n倍, 但就要成日制止佢既決定囉, 如果唔係, 真係弟弟當妹妹咁湊呀!

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+yeeyeey2k+於+12-1-4+09:43+編

原帖由 yeeyeey2k 於 12-01-04 發表
佢好似好鍾意女仔咁bor可能佢覺得妹妹可愛d

其實你囝囝都好識諗,可能佢大d,又識多d表達自己感受~我都希望我個女之後都可以學多d分享~我見佢宜家都係一時時肯將d玩具同其他人一齊玩...不過我諗佢返咗學會好d掛...

做媽咪真係難~日日都要同d細路鬥志鬥力

子爵府

quinyou 發表於 12-1-4 11:09
佢好似好鍾意女仔咁bor可能佢覺得妹妹可愛d

其實你囝囝都好識諗,可能佢大d,又識多d表達自 ...

佢係超like佢妹妹ga, 見到人地d b喊或扭計, 佢就會話"點解佢唔似以諾咁乖既!"

講分享, 我個仔唔係咩都肯ga, 例如: 佢鍾意lego (佢有中型同細型2款, 細型既其實係for大d既小朋友玩, 但老公想玩, 又買埋同個仔一齊癲), 可以由醒果刻玩到瞓前一刻都得ga, 佢妹妹想攞黎玩下, 佢都要考慮好耐, 兼且仲要講明"俾你玩一下咋"....有時真係頂佢唔順!!!!

或者佢早識講嘢, 佢歲半已經同我地用句子溝通, 相對起妹妹宜家又係歲半, 佢都仲係2個字, 或最多3-4個仔咁講, 哥哥果時真係叻好多~ 所以我地同個仔溝通一早已經可以全面d, 我老公又比較注重教佢分享感受既, 所以佢對喜惡及深層感受既分享, 意見既表達方面都做得比同齡小朋友好~ 老公話"男人, 好多都唔敢/唔識表達自己真正既一面, 比你地女人輸蝕好多, 同埋宜家太多人自殺左都唔知咩事, 我地要教定仔女做好分享感受工作"

男爵府

畀面勳章

引用:我上胎早咗幾日+39週2+出世。 +

原帖由 tobeypig 於 11-12-15 發表
我上胎早咗幾日 39週2 出世。
你宜家都第二胎?

我上胎早一日咋,39週6

其實你上次生之前有冇咩蹟象覺得自己會就嚟生得?我上次真係未做冇,冇特別腫,又冇人地話咁特別多分泌...只係瞓瞓吓覺就穿水見紅,咁就入院嘞...

男爵府

畀面勳章

引用:我上一胎因為穿左水加上發燒,所以先開刀,

原帖由 angeldumbo 於 11-12-15 發表
我上一胎因為穿左水加上發燒,所以先開刀,呢胎PWH醫生比我擇開刀or順產,我選開刀。

...
其實話第一胎開刀第二胎都係開刀好d!冇咁辛苦同對子宮好d~

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:quinyou+發表於+12-1-4+11:09+佢好似

佢係超like佢妹妹ga, 見到人地d b喊或扭計, 佢就會話"點解佢唔似以諾咁乖既!"

講分享, 我個仔唔係咩都肯 ...
其實我個女講野已經算幾好!佢都好早就可以講到句子,不過我認冇你囝囝咁快囉但係我覺得佢有時係專登唔想同我地講,因為有d野佢知道講左就一定要做,佢仲成日會專登講反話tim ar佢知道佢自己一咁講我地就冇佢辦法!

所以我都知其實佢好多野都明,不過做唔做又係另一回事囉

子爵府

quinyou 發表於 12-1-4 14:50
其實我個女講野已經算幾好!佢都好早就可以講到句子,不過我認冇你囝囝咁快囉但係我覺得佢有時係專 ...

係, 有時專係同我地作對, 我地話一, 佢專係話二, 激死人, 真係EQ低d都死....

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:quinyou+發表於+12-1-4+14:50+其實我

係, 有時專係同我地作對, 我地話一, 佢專係話二, 激死人, 真係EQ低d都死....
我EQ一直都唔高囉

不過宜家對得個女多,真係EQ都比佢鍊到出嚟~

大宅

回覆:quinyou 的帖子

哈咩蹟像都無,瞓瞓下晏覺就穿咗水啦(其實係漏水咋未穿哂)~~入到醫院又無漏同老公on居居等到第二朝先生得

男爵府

畀面勳章

引用:哈咩蹟像都無,瞓瞓下晏覺就穿咗水啦(其實

原帖由 tobeypig 於 12-01-04 發表
哈咩蹟像都無,瞓瞓下晏覺就穿咗水啦(其實係漏水咋未穿哂)~~入到醫院又無漏同老公on居居等到第 ...
同我咁似嘅

子爵府

tobeypig 發表於 12-1-4 16:51
哈咩蹟像都無,瞓瞓下晏覺就穿咗水啦(其實係漏水咋未穿哂)~~入到醫院又無漏同老公on居居等到第 ...

我反而生2胎都係見紅入院, 到產房姑娘人手同我穿水, 所以生左2胎都仲未知羊水到底係咩樣....

大宅

回覆 quinyou 的帖子

我第一胎係41wk1day, 過期居留催生出來...
如果第二胎要遲, 咁都唔知再遲多幾多呢!

我同你一樣, 大囡現在2歲8個月, 細b出世就未足3歲...
超級癡身!原則上都接受左有細b, 有時分野, 都已經預左爸爸、媽媽、自己&細b, 但唔知出世後係點lu...

首頁

尾頁

跳至