自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:4至5歲仍需用BB車嗎?

樓主,你知唔知開親呢個帖都會引起駡戰!你係街見到嗰啲亞媽唔覺有問題,自然呢度都會有呢啲亞媽。回頭是岸呀!!

男爵府

畀面勳章

今日見到個著住校服4-5歲既一路坐b車一路用奶樽飲奶

男爵府

我仔2-3歲就無坐,人地坐唔關我事,只覺得有點怪

男爵府

回覆:tom_s18 的帖子

我覺得吾需要、有腳仔的、攪到好以坐輪椅

伯爵府

引用:就黎6,7+歲都要用bb車代步

原帖由 suki9876 於 12-11-09 發表
就黎6,7 歲都要用bb車代步
上次見到個女仔都應該7,8歲,唔知係個阿嫲定阿婆推住b車,載住佢行街。。問心我覺得佢真係好怪囉~

大b駿逸細b駿晞

伯爵府

3寶2歲左右就無用b車,帶佢地出街通常叫佢地自己行~

大b駿逸細b駿晞

子爵府

遲下d bb車要越出越大, 就黎要好似垃圾車咁巨型, 唔係點夠d 7,8歲既bb坐.

禁止訪問

引用:我仔4歲仲有用喎有問題嗎?行好耐街佢周公到

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tom_s18 發表於 12-11-9 19:43
不知為何經常係街見到4至5歲幼兒仍被父母用BB車推行,我很不明白,幼時我不夠3歲已不再用BB車…… ...

可能驚佢地訓教要抱好重?
我個囡兩歲半如非去好遠好耐我都唔會推車
又或者放學要帶佢出去既話都會推車.
因為佢一定會訓晏覺

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

2歲, 車已經比左人. 只有士的車, 遠行先用

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

雖然大仔到2歲已經無用 但無人知人地係唔係非必要用
又影響唔到我 理人咁多做咩

男爵府

可能生得高大其實只得2-3歲呢 , 或者得媽媽一個帶出街吾用車仔既話小朋友訓著覺吾夠力抱所以拎車仔,都有好多原因既 , 都吾可以單看表面而覺得驚訝 ~

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我個仔兩歲果成日比人問點解仲用bb車,可能生得高成日要同人解釋好鬼煩,不過而家三歲推車我自己都覺得辛苦,所以索性唔用車,等佢自己行,訓覺就輪流抱,我一個人抱唔掂所以唔會一個人帶佢去好遠地方

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

要訓覺就要用
冇可能抱住個5歲既行兩個鐘街
更加唔可以起街等兩個鐘等佢訓啦
我冇工人,係靠架車架啦

伯爵府

4~5歲都有成4x 磅,好奇問下有bb車可以承受到咁重咩?

伯爵府

閒事莫理,否則係8婆,仲要係「死」嗰隻。事緣我好友成曰用揹帶,揹佢個女(細時)出出入入,到而家6、7歲仲要用大型BB車,響街度成曰比啲孖四指指點點,話佢地唔拖個女,比佢自己行,其實我嗰friend兩公婆自己心在淌淚,佢阿女呢世都唔會識行(機因缺陷),再大D先可以train佢用輪椅,唔通要週圍同人解釋咩

黑白豬    發表於 12-11-10 01:31

侯爵府

畀面勳章

一家唔知一家事

公爵府

好媽媽勳章

我女雖然都無用(3歲無耐,K1),但前排佢病左,但可以照返學(氣管問題),因為食左藥有d眼訓,所以我都照俾佢坐BB車(因為行路要15mins,叫我抱我會C),可能阿女係著住校服坐BB車,所以沿途都勁多人用d歧視既目光望住我,講真,你估我想既咩??好人好姐,我一定唔俾

另外又有d case我又覺得ok既,係有d小朋友係工人姐姐湊既,講真3歲真係唔係好大,會周圍走,好多時我見過d工人姐姐掛住傾偈/講電話,完全唔理個小主人,真係好危險,呢d我反而buy佢地坐BB車多d

侯爵府

畀面勳章

引用:閒事莫理,否則係8婆,仲要係「死」嗰隻。

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 12-11-10 發表
閒事莫理,否則係8婆,仲要係「死」嗰隻。事緣我好友成曰用揹帶,揹佢個女(細時)出出入入,到而家6、7歲 ...
agree

伯爵府

回覆:雪~bb 的帖子

請問邊隻牌子bb車,可承受咁重?
我小朋友就5歲,4x磅下月去旅行,佢返全日班,習慣午睡,老公一抱佢就腰痛,但如果佢扭眼訓,都要焗抱,所以好奇問你? Thx

首頁

尾頁

跳至