自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

花菲 發表於 19-10-18 12:30
這條政策是畀供得起樓但冇足夠首期的可快一點上樓,不用存得首期嚟樓價又再升。如果自己供唔起800萬的樓, ...

極度同意你講法 一向政策係吾同人受惠,有就有冇就冇

子爵府

全心全意 發表於 19-10-20 19:34
咁就當然啦!我仲以為你唔知!香港邊度有咁多間山頂獨立屋買呀。成個山放盤都少
...

我唸你誤會咗我之前的post的意思.
我並不是話我個客買了山頂獨立屋

侯爵府

coolalalala 發表於 19-10-17 11:54
其實我都有朋友係按返父母層樓套現做首期(同雜費)再買樓....係要供兩邊囉, 但總算捱得過
一定有辦法o既

依家啲業主因為林鄭個新政策反晒價
原本我都已經儲夠錢買 最後把心一橫買一手樓 費事同人講價又反價

侯爵府

澳門媽媽 發表於 19-10-17 16:50
因為工作關係先租個地段貴d,並非質素好d,到買時就一定要將就住平d殘d甘
...

其實你俾得2萬租都唔一定租新樓222呎
睇黎你都係租商業區或者港島區
總會有舊樓面積大啲掛
每個人總有佢買唔起樓既理由
睇送食飯啦

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

iamlazy 發表於 19-10-20 08:41
有jm 話兩個做機師200k per month 都買唔到樓

200k per month 都買唔到又要賴人就抵死。問埋個jm 同機師近排疴唔疴到屎仲實際啦!

子爵府

好媽媽勳章

其實樓主係咪入息有限,但又怕樓價升高而供唔起,先要喺BK度唱大檔呢?

如果有高收入人士,呢班人應該唔怕供樓喎,就算裁員都唔關樓主事㗎,又唔係要你埋單找數,個個買得起樓,計過度過先入市,又唔係小學雞要人教點供樓

伯爵府

nwchan 發表於 19-10-16 18:42
其實首置係一個好多人上唔到車既原因,好多人唔係供唔起,係真係冇入場既一舊錢。
...

無錯,其實真係識人係有用

侯爵府

flori 發表於 19-10-20 22:09
其實你俾得2萬租都唔一定租新樓222呎
睇黎你都係租商業區或者港島區
總會有舊樓面積大啲掛

吾係新樓!係港島區。不過又如何?我已經話我夠知長洲梅窩夠平啦,工作內容吾容許我租甘遠丫嘛!仲有,而家吾係話萬幾蚊租金吾貴丫嘛?!我覺得租金應該實施管制添丫!買樓貴,吾通而家租萬幾蚊就吾貴咩?而且邊個話我一開始就二萬?租金會加架,越租越貴甘就正常?而且我又冇話完全一蚊都儲唔到,只係儲錢追吾上升幅!而家邊個敢話自己儲錢追得到升幅!邊個已婚又生b又冇人支援下又租屋都仲可以追到個樓價升幅先?如果有,甘佢都一定吾係普通基層市民,而家喺d基層市民想有個安樂窩啫,仲乜要一味挑骨頭呢?我又吾係要政府做嘢,只要樓價平穩我二年左右就可以上車而家發夢啦

禁止訪問

伯爵府

sharonchung 發表於 19-10-20 22:41
其實樓主係咪入息有限,但又怕樓價升高而供唔起,先要喺BK度唱大檔呢?

如果有高收入人士,呢班人應該唔怕 ...

覺得幫地產商業主推高樓市都係好政策,令市民買貴樓,都無野好講

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-10-21 07:52
其實點解你唔儲錢買樓先結婚生B呢?我未買樓真係唔敢生B。難道你好年輕?一般3x先生,咁大學畢業到生B都有 ...

其實我年紀大,而我老公就細過我,所以我再吾生就冇得生了,女人有生育年齡限制。

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-10-21 08:01
咁呢啲係你哋個人問題啫!我無能力,我會選擇唔生,而唔會因此而怨天尤人,對自己對自己仔女都唔係好事。
...

甘其實都吾係怨政府,只係覺得已經吾望政府壓抑樓價,只係希望個市平穩,但係而家個政府係將個市推高,原本可以上車的變左冇得上車,甘吾怨政府,甘怨邊個?而家又冇吾努力,而係努力完比人推高個價之後變失望喎。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

澳門媽媽 發表於 19-10-21 07:58
其實我年紀大,而我老公就細過我,所以我再吾生就冇得生了,女人有生育年齡限制。
...
如果我係你,既然決定姐弟戀咁結婚,又不是富二代,就要省錢去生活。二萬元租樓,我不會啦!如只有二公婆,租套房仔住啦!幾千元都有。
我在港島區做野,我有幾個同事係住離島,再在中環轉地鐵或電車返工,係要早起身坐船。做人能屈能伸,離島樓都不是平好多。
我當年好彩那時政策仲有95%按揭幫手上車!其實而家10%首期都可上車,已經幫了好多人。起碼早點開始供樓,早點脫離做租樓一族。你量力而為啦!看下近你哋工作、仔女讀書區域,再在呢個區份搵合你們收入供到的樓。

不好成日咁多借口點樣做不到啦!等於,我話,叫你一下子拿十多廿萬,你會覺得難;但我如果叫你每個月儲2-3000元,儲足三年,你又會覺得易好多。供樓都係同一道理。我當年都想一買就買三房架,但我沒能力,只負擔到二房;我都照上車架。過幾年,樓升人工升,時來運到就換到三房了。做人不好一步登天!記住:上車追車,省點時間;好過你不斷係個站到白等。你白白呆儲,點儲都快不過樓升值;點都買間細價樓仔,再加繼續省儲,先得。

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-10-21 08:18
仲有,想樓價平穩好易,你睇下其他國家,包括中國,都係用政治手段限制買賣樓宇來減低樓價波幅。但香港正 ...

甘其實自住又冇話想吾想既,有需要就要買。

侯爵府

Astra00 發表於 19-10-21 08:20
如果我係你,既然決定姐弟戀咁結婚,又不是富二代,就要省錢去生活。二萬元租樓,我不會啦!如只有二公婆, ...

其實我已經有一個小朋友了,所以冇得住劏房了,我以前都係住劏房嘅,呢幾日都有同我老公講下買樓,我又真係再仔細硏究下個印花稅個d,我老公個擔心反而係接火棒,又怕入錯市,老實說,你覺得而家係咪真係可以入市?會唔會好易call loan?如果買450萬內的,我預鬆d,要預多幾多?因為聽過銀行吾批甘長年期,要加大首期。其實我老公已經好叻仔,得27歲,肯做肯承擔責任,又幫手湊仔買餸煮飯,一個甘好的老公同爸爸,我其實係好幸福。

侯爵府

Astra00 發表於 19-10-21 08:20
如果我係你,既然決定姐弟戀咁結婚,又不是富二代,就要省錢去生活。二萬元租樓,我不會啦!如只有二公婆, ...

其實我昨晚都睇到d細兩房都係4百頭萬,有260尺已經間到二房細細地,只係想問下有經驗嘅人入市ok吾Ok?不過就係吾知銀行會批幾多同供幾耐,我怕臨時要加大首期

首頁

尾頁

跳至