在職全職

跳至

首頁
23456...18

尾頁

別墅

栗子媽,

係! 我都覺得要小朋友清楚知道自己錯係邊先有用, 要知點解比人罰! 但係我個女仲細,叫佢講翻自己做錯左嘜,現階段有d難度.我依家只可以見佢一錯就話佢,重覆再錯就再話再罰!

別墅

我仲有件煩事呀! :-| 上星期五,我去廣華產檢時(33weeks),醫生問我: 你想今胎開刀 / 順產? 我即時口啞啞. 因為我一心諗住醫生會睇住我嘅情況而幫我決定, 我無諗過有得揀.

上胎我要開刀係因為阿女無轉頭仔. 今次阿仔已經轉左頭仔啦, 比schedule大兩週.
醫生講 : BB都唔係好大件,你可以試順產,傷口爆裂嘅機會率係1/200.
我話 : 吓! 都有1/200.
醫生答 : 開刀都有風險格.
我話 : 你會唔會幫我再照us, 詳細評估我舊傷埋口惰況,再比recommendation我架?
醫生答 : 唔會! 其實兩年時間,傷口埋好晒ga la. 你必須於下次產檢時決定(36weeks)

我知道順產對我同bb都係好d,但又驚風險大! 但其實我都唔知邊個風險大d 真煩!!!

侯爵府

sorry
no idea, 答5到你

原文章由 inkink 於 07-7-30 17:03 發表
我仲有件煩事呀! :-| 上星期五,我去廣華產檢時(33weeks),醫生問我: 你想今胎開刀 / 順產? 我即時口啞啞. 因為我一心諗住醫生會睇住我嘅情況而幫我決定, 我無諗過有得揀.

上胎我要開刀係因為阿女無轉 ...

侯爵府

笑話一則
栗子5記得做學琴功課跟住老C問佢典罰
答案係........................一次再冇做就冇得睇電視LA

原文章由 inkink 於 07-7-30 16:54 發表
栗子媽,

係! 我都覺得要小朋友清楚知道自己錯係邊先有用, 要知點解比人罰! 但係我個女仲細,叫佢講翻自己做錯左嘜,現階段有d難度.我依家只可以見佢一錯就話佢,重覆再錯就再話再罰!

男爵府

好媽媽勳章

HIHI~~~SORRY...咁遲先搵返到依個TOPIC呀~~
係呀....依家我日日都返工等放工.....返工就係睇網頁..MSN~~呵呵
咁你又忙唔忙AR?

原文章由 cway 於 07-7-22 17:04 發表
咁你阿姐都對你5錯姐, 5駛等你跟到生得

珍珠宮

原文章由 栗子媽媽 於 07-7-29 00:03 發表
信我啦,要佢地重申一次自己錯咩好有用同印象深刻架
我仲發現有時傻paul咁罵完佢,原來佢5g自已錯咩
當然,佢自己講出自己錯咩通常係cry得至慘既時候
好啦, 好啦, 盡量試下啦:lol

珍珠宮

原文章由 inkink 於 07-7-30 17:03 發表

咁如果你想開刀生, 醫生會5會 say no 先

珍珠宮

原文章由 栗子媽媽 於 07-7-30 18:35 發表
笑話一則
答案係........................一次再冇做就冇得睇電視LA
對於栗子係咪已經係大呈罰呀:lol :lol

珍珠宮

原文章由 happy_yuenyuen 於 07-7-31 10:59 發表
HIHI~~~SORRY...咁遲先搵返到依個TOPIC呀~~
係呀....依家我日日都返工等放工.....返工就係睇網頁..MSN~~呵呵
咁你又忙唔忙AR?
我一向都5係太忙. 不過呢幾個月, 人手上有d 問題, 再加上公司轉 system, 要上training course, 所以變得好忙, 忙到上5到黎bk

男爵府

好媽媽勳章

嘩))))好耐無上黎喇,忙到嘔呀,其實仲未忙完,大家好嘛?

別墅

原文章由 栗子媽媽 於 07-7-30 18:35 發表
笑話一則

別墅

唔會! 因為佢依家將個波拋左比我, 要我下次產檢時, 覆實醫院揀開刀 / 順產. 如果揀實開刀, 即時要約埋期.

原文章由 cway 於 07-7-31 13:41 發表
咁如果你想開刀生, 醫生會5會 say no 先

珍珠宮

原文章由 carykwok 於 07-7-31 15:17 發表
嘩))))好耐無上黎喇,忙到嘔呀,其實仲未忙完,大家好嘛?

近排大家都幾忙呀!

珍珠宮

原文章由 inkink 於 07-7-31 16:25 發表
唔會! 因為佢依家將個波拋左比我, 要我下次產檢時, 覆實醫院揀開刀 / 順產. 如果揀實開刀, 即時要約埋期.
因為我5知喺廣華都可以約開刀生 , 咁你自己究竟想自己生定開刀生呀?

侯爵府

HELLO

別墅

Good morning

cway, 我其實想順產lor! 但一齊以安全為原則, 最緊要母子平安

其實我一直有睇c+, 但我個c+醫生2/8 - 16/8放大假, 而廣華又要我17/8覆實開刀 / 順產. 我依家book左另一個c+醫生, 希望攞個專業意見先決定.

Anyway, thanks for your feedback!:)

原文章由 cway 於 07-7-31 22:12 發表
因為我5知喺廣華都可以約開刀生 , 咁你自己究竟想自己生定開刀生呀?

珍珠宮

原文章由 inkink 於 07-8-1 12:06 發表
Good morning

cway, 我其實想順產lor! 但一齊以安全為原則, 最緊要母子平安

其實我一直有睇c+, 但我個c+醫生2/8 - 16/8放大假, 而廣華又要我17/8覆實開刀 / 順產. 我依家book左另一個c+ ...
其實我一d 意見都冇比過 ! 不過我都覺得無論想自己生 or 開刀生, 都以安全為大前提囉!

大宅

今年除左quota之外, 乜都貴哂, 而家落緊年尾d單, 牙血都出埋.

原文章由 栗子媽媽 於 07-7-29 00:05 發表
晚機,你5係坐亞差airline亞化

有冇off shore牛仔好廠介紹呀
e+d quota太貴,頂5順啦,真係好開發下其它地區

大宅

inkink 恭喜哂!
我覺得, 政府醫生通常會要你順產, 比你揀得可能係想將个波拋番比你. 如果你仲想生第3 or 4個bb 時, 開刀就有 limit 啦.

別墅

Hi everybody

barneywong,
多謝呀! 係lor, 我都唔expect有得揀, 估佢一定要我試生, 點之又比我揀喎! 我book左兩個c+醫生, 集齊專業意見先決定.

我唔會再生啦! 其實我好鍾意細路, 不過發左達都應該唔會再生喇! 因為自己身體麻麻地, 佗bb & 照顧小朋友都覺得好吃力.

首頁
23456...18

尾頁

跳至