自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:真心請教:係乜嘢情況先會借錢比朋友?

未試過有人問我借錢,不過問我都借唔到幾多,太窮

之前有個舊同事,已經冇乜聯絡,問我老公借兩萬,冇借到

珍珠宮

我以前返插花班,成班人都識咗7,8年,其中有個太太週圍問同學借,又係二,三萬咁。啲太太個個都有錢(除咗我,所以無問我)
最後當然影都無

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有個好朋友信佢會還,借下借下一萬,之後失蹤,所以以後都吾會再借俾人。

子爵府

我c6同你case一樣。特然出現就問借錢。好彩佢同我講。
一蚊都唔借!我話,佢做乜問你,佢有姊父母。冇低b啦!
又唔係好friend. 仲要係自己都冇錢,你借條毛比人呀?
自己d仔女唔洗食咩

男人係咪咁stupid?

都唔洗一星期,尼个人冇揾過佢。

我話,自己屋企人一定要幫。佢冇得還都要幫佢。
係咁多。冇friend做就過主。

伯爵府

借左預無得收返,除非超好朋友,否則唔借,之前試過借錢無左個朋友

男爵府

summertown 發表於 14-4-14 19:11
其實係咁,有個我地夫婦從小到大的朋友(廿幾年了),以前好熟,大個左就少左聯絡,近年都無乜見咁滯。昨天 ...

一定唔借, 朋友不會主動還錢, 你追人還錢攪到自己好低的求人還錢。 你先問自己, 如她不還, 你會點 ???

大宅

親人會借, 及平時都好好朋友知道佢份人係點先會借, 其他免問!
最怕以前好朋友, 無見好耐又無啦啦出現問借錢果d, 我就係試過借左無好還, 仲要消失埋

子爵府

朋友就咩情況都唔會借,借錢容易,還錢難

自己兄弟姐妹就會借

如對本人內容有意見, 不喜勿插!!! 謝謝!!!

大宅

引用:Quote:原帖由 gomuicircle 於 14-04-14 發

原帖由 李豆豆 於 14-04-15 發表
咩事
c6啲老死,借完一次又一次每次都有新藉口最過份用死左既親人做藉口點知借錢黎掂啲衰野,當然一借無回頭,我地結婚時仲問我地借錢其中借黎封人情比我地

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+14-04-15+發表咩事

原帖由 gomuicircle 於 14-04-15 發表
c6啲老死,借完一次又一次每次都有新藉口最過份用死左既親人做藉口點知借錢黎掂啲衰野,當然一借無回頭,我 ...
借完一次已經夠囉,借完唔還仲借!呢d人為左錢乜野都講得出架啦,吸毒同賭係最衰既,乜大話都講得出

侯爵府

畀面勳章

真係好好朋友,有能力會借,會借鬆動嘅錢,但預咗佢唔還會((講真有幾多會有有借有還)

大宅

引用:Quote:原帖由 gomuicircle 於 14-04-15 發

原帖由 李豆豆 於 14-04-15 發表
借完一次已經夠囉,借完唔還仲借!呢d人為左錢乜野都講得出架啦,吸毒同賭係最衰既,乜大話都講得出

...
c6耳仔軟同真係好fd,佢講到自己好慘借過3次後先知中招仲要身邊啲人都同我地一樣

公爵府

C6 d朋友要借錢第一時間諗起佢,佢好少say no,有朋友借幾萬蚊擺酒,側側膊還少幾百,另一個仲借左幾萬蚊幾日後走左去外國,妯娌又試過話冇錢俾家用自己呀媽,問c6借錢,轉頭買左chanel同prada

大宅

如果你好珍惜呢個朋友就唔好借,借左之後錢又無朋友都會無,好耐無見都搵你地借錢,咁即係佢已經山窮水盡,身邊人都借晒,無人會再借比佢,先諗你,無錢還就會搞失蹤

男爵府

預左唔還先好借
我自己就呢一世都唔會借錢比人,亦唔會問人借

侯爵府

引用:其實係咁,有個我地夫婦從小到大的朋友(廿

原帖由 summertown 於 14-04-14 發表
其實係咁,有個我地夫婦從小到大的朋友(廿幾年了),以前好熟,大個左就少左聯絡,近年都無乜見咁滯。昨天 ...
自己鬆動,唔預還個時,我以前都幾多借錢比朋友,60%還哂,不過未還我又無咩,我成日諗除左個啲面皮勁厚外,我覺得要問人借錢都係無路可走,幫到就幫啦!

象牙宮

sorry ,no

侯爵府

預左佢唔還,送左比佢都唔赤,過到自己就會借

大宅

有恩於我(未必涉及金錢)的朋友,而個數目自己比得到,預左唔還.我借過比一個有恩於我嘅朋友,二十幾年前幾千元,最後佢一百,幾十咁還,佢自己記數,唔記得還左幾耐,都算還清

珍珠宮

引用:其實係咁,有個我地夫婦從小到大的朋友(廿

原帖由 summertown 於 14-04-14 發表
只得一個情況會借錢,就係你心甘情願送錢俾佢,佢唔還你唔會介意,只有有朋友同我友誼去到哩一步先會。其實唔係借,係幫。

首頁

尾頁

跳至