家庭理財

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

codeblue 發表於 14-4-25 23:12
我都好唔明, 點解會有人認為「提早退休」既錢, 係可以用份糧儲返黎架呢??
講左咁耐, 擺到明就係要 ...
知易難行,錢滾錢邊有咁容易,滾乾水大有人在

大宅

kazakaza 發表於 14-4-25 15:29
都算幾多wor.. 我有一個小朋友都未讀書, 屋企一個姐姐, 租港島一千呎單位, 養一架車, 要比2邊家用... 一個 ...

每個月 100,000 好似好多, 但其實都好容易洗的...

細數唔講, 大數主要係... 我俾四大天王每月共 $42000, 三個自用單位燈油火蠟差餉管理費 (唔計供樓), 手機寬頻交通費, 養兩架車, 兩個姐姐, 平民級的食飯買野娛樂, 冇買保險, 養一個未返學既BB .. 加加埋埋都已經 over 左啦... 仲未計偶然的旅行﹑送禮﹑醫療等非經常開支...

男爵府

codeblue 發表於 14-4-25 23:26
每個月 100,000 好似好多, 但其實都好容易洗的...

細數唔講, 大數主要係... 我俾四大天王每月共 $42000, ...

你都幾孝順,比咁多家用比父母, 我地比3大天皇只係12000/月. 好彩62自己有層樓, 佢同我地住埋所以我地2公婆對比家用既壓力唔大..

我e家擔心緊呀B 開始學野後要洗幾多$一個月先夠...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我都好唔明, 點解會有人認為「提早退休」既錢, 係可以用份糧儲返黎架呢??
講左咁耐, 擺到明就係要有「其他辦法」搵更多更多既錢, 你先有機會 35 歲前退休吧~~~

巛巛 你認為社會上普遍的投資,有幾多%係賺,有幾多%係輸?

。。。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

伯爵茶 發表於 14-4-25 23:17
知易難行,錢滾錢邊有咁容易,滾乾水大有人在
樓主其實只係問「要幾多」, 我只係以我當年的標準去答...

但係大家都好似比較關心「點去搵」...

男爵府

codeblue 發表於 14-4-25 23:41
樓主其實只係問「要幾多」, 我只係以我當年的標準去答...

但係大家都好似比較關心「點去搵」...
都正常噃,未搵到緊係要問吓點搵啦

大宅

大力大力 發表於 14-4-25 23:41
你認為社會上普遍的投資,有幾多%係賺,有幾多%係輸?
所以我一向都認為, 成功仍一分知識九分運氣,
如果人人可以唔駛 do, 對社會又未必係好事...

六合彩雖難中,但唔知點解成日都有人中~~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

所以我一向都認為, 成功仍一分知識九分運氣,
如果人人可以唔駛 do, 對社會又未必係好事...

六合彩雖難中,但唔知點解成日都有人中~~

巛巛巛 老實,好似佛计,有些懸,小弟不材,真係唔明~

。。。。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 14-4-25 22:05 但我又

原帖由 codeblue 於 14-04-25 發表
講左咁耐, 擺到明就係要 ...
因為我是一個踏實的人!

複式洋房

回覆:ac321 的帖子

覺得有好多古怪想法、我想弄清楚。

退休不是你覺得有錢、你想、就可以退、係你冇好大、不定負債、才可以退、

仔女未出身、開支仍然非常不確定、你不能休、

「退休的時候係你不會不斷引入新債務的」

另外、退休的錢係須要用投資手段、去保持持購買力、

單從儲蓄、以為某一數目夠用、係會遇到頗大風險而中途缺水、例如、通脹、額外支出都
須要用上投資所得的平均回報去平衡

最後、如果儲蓄得、社會就不須設立退休金。

男爵府

引用:覺得有好多古怪想法、我想弄清楚。退休不是

原帖由 nelshen 於 14-04-26 發表

退休不是你覺得有錢、你想、就可以退、係你冇好大、不定負債、才可以退 ...
誇張d, 假如有100個收租物業(當有,唔好理乜方法累積,或者類似資產價值,唔同配置),每個收一萬,咁對絕大部份家庭來講就可以退休,唔怕中間無水。

能夠年輕儲蓄投資,又撞正資產升值浪,其實提早退休唔係夢。不過做到呢樣既人當然唔多,唔係萬中無一,都千裡無一。

所以社會仍然要有福利網存在。

男爵府

話時話,紙上談兵退休要有一大舊錢至食無憂臨老過得到世,現實中,眼見身邊認識嘅老人家都係普羅大眾市井小民,咪一樣係開開心心,快快活活行山飲茶唱大戲過日晨

babysweetheart    發表於 14-4-29 07:33

大宅

伯爵茶 發表於 14-4-26 15:25
話時話,紙上談兵退休要有一大舊錢至食無憂臨老過得到世,現實中,眼見身邊認識嘅老人家都係普羅大眾市井小民, ...

咁唔同, 一來佢地果代可能一生人都冇點享樂過, 對生活本來就冇乜要求;
二來, 人在冇選擇既時候其實係會自我調節, 慢慢降低要求...

如果 55+ 歲先退休, 仔大女大, 又冇乜野可以 wet, 當然唔需要好大舊錢啦...
但係如果 35 歲考慮退唔退休, 情況就好唔一樣, 父母兒女都要養, 可以玩可以洗錢既地方多好多...

侯爵府

好媽媽勳章

引用:覺得有好多古怪想法、我想弄清楚。退休不是

原帖由 nelshen 於 14-04-26 發表

退休不是你覺得有錢、你想、就可以退、係你冇好大、不定負債、才可以退 ...
退休金(年金),也是儲蓄的一種!
是現在全世界最多人採用的方法。

大宅

ac321 發表於 14-4-26 15:48
年金係set左幾時退休,如60 ,65
所以不能早退
如果退完休矣,就真係慘

大宅

回覆:大力大力 的帖子

其實我都好慳搵二萬幾,供兩層樓,比錢自己父母,只係希望自己老左唔洗攞綜援,有錢飲下茶就已經好開心…希望再努力有第三層

複式洋房

引用:Quote:原帖由+nelshen+於+14-04-26+發表覺

原帖由 ismandy 於 14-04-26 發表
誇張d, 假如有100個收租物業(當有,唔好理乜方法累積,或者類似資產價值,唔同配置),每個收一萬,咁對絕 ...
其實你假設咗人生得一個𢥧望、剩係退休、這當然如你所說的情況是可以。

但記著唔同財富的人、有唔同消費模式、

擁有一千萬的人的平曰花費、會俾一佰萬的人多好多

有錢的人會有好多玩意、會「放膽」去投機、去做生意、

以你上述所構思的人、多半都會是上述的、那可來「休」

最後、我想提擁有大㧗物業的、並非理想的退休模式、因為它帶來潛在大批負債、

只要想想維修費用、樓市向下週期、你所想的必然回報就變得空空如也。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+nelshen+於+14-04-26+發表覺

原帖由 ac321 於 14-04-26 發表
你攪錯了、退休金背後是運用投資方法去滿足負債需要、它並不是儲蓄、

一般人只不過是想信退休金工司的投資是好過自己罷了

複式洋房

回覆:boris2600 的帖子

今天的退休金已不再豐厚、它只能補貼、多半不能維持你的生活、如果係mpf更是必然

所以退或不退係你幾時弄夠錢、同幾時拿退休金無大関係

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 14-04-26 發表退休

原帖由 nelshen 於 14-04-27 發表
你攪錯了、退休金背後是運用投資方法去滿足負債需要、它並不是儲蓄、

一般人只不過是想信退休金工司的投資 ...
是你攪錯了!
年金的定意,是指以一期作單位(如每月某一日),作為供款日(如每月1号供5000),之後在銀行以比存款高少少(一般是定期高少少)的複利率(如每月供款,複利率期數是每月計,以供款1号那一天計),去run 呢蓄定期的錢。
至於供款期數、日子、金額,全是供款人自己決定(當然,你供20元一個月,錢行可以吾做你生意!)。
到最後,供款人可以在某一個時間起,每月從這畢儲蓄中取回某一數目(如8000一個月),餘下的積蓄也會以每月取錢日作複利率計算,直至你打這畢積蓄和利息全數取回。當然,你也可以一次過取回所有供款,以作為一畢儲蓄去運用(如結婚、買車、買屋、供仔女讀大學、或退休、、、等等)

但,由於香港政府的無能,許多金融機構,以“年金”之名去賣自己的基金產品,從中賺取暴利
為什麼那些金融機構要“掛羊頭賣狗肉”?
因為年金所賺不多(根本就是複利率的定期產品),但,當查一查書本,年金是屬於與定期同一類的低風險穩定投資產品,所以用“年金”比較容易騙到客户去買。如果,你直接話係基金產品,再蠢既人都意識到屬高風險啦!!

p.s.
年金這topic是我當年讀大一必修的基礎課程。

首頁
23456...7

尾頁

跳至