時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-28 09:21 靜靜話

原帖由 SillyU 於 15-02-28 發表
靜靜話你知,其實…………呢個是公開嘅mimi
我話係秘密就秘密,係人地鬼祟偷睇人講野

侯爵府

BK Milk勳章

小雄維尼 發表於 15-2-28 09:23
點解你講緊甘似某人
到淘寶交流睇下,就會見到某類人是何其多,又要閙又要買,難以理解

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-02-28 發表靜靜

原帖由 tonghomama 於 15-02-28 發表
唉!其實咁又有咩謂, 對事情無幫助嘅! 放大小衆嘅不文行為, 不如簡單啲講, 佢地人太多, 已經超過我地 ...
中國有13億7千萬人口,
一個掘起中國家,點可能所有人都咁文明,
香港人學識高教育好(可能自以為),
但佢地自己做法又真係文明咩?仲要每日無限loop,無限鬧,負能量爆燈,
確實政府係應該收緊1簽多行次數,
但係唔係需要每日不停開post去數中國人?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

QQdevil 發表於 15-2-28 09:54
到淘寶交流睇下,就會見到某類人是何其多,又要閙又要買,難以理解
甘我都憎d老套大陸人, 不過都有好人既. 係香港甘憎大陸會好辛苦, 食既用既有咩5係大陸黎. 唉...好煩呀

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

MsBusy 發表於 15-2-28 09:58
中國有13億7千萬人口,
一個掘起中國家,點可能所有人都咁文明,
香港人學識高教育好(可能自以為),
有個話針5吉到肉5知痛, 我好想講, 19區有咩區無影響(除左墳場火葬場之外), 大家都有點都有5同影響架啦. 不過講到一有咩不同聲音就話維穩, 其實係大陸A

侯爵府

BK Milk勳章

小雄維尼 發表於 15-2-28 10:14
甘我都憎d老套大陸人, 不過都有好人既. 係香港甘憎大陸會好辛苦, 食既用既有咩5係大陸黎. 唉...好煩呀:igiv ...
衰既大陸人,好既大陸人,週圍都有,但其實香港人也有好壞,只是香港人打正期號,大陸人係壞人,而香港人是好人吧,講真身為香港人的我,近年已不敢上大陸,怕被人討厭而發生衝突

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-28 09:58 中國有

原帖由 小雄維尼 於 15-02-28 發表
有個話針5吉到肉5知痛, 我好想講, 19區有咩區無影響(除左墳場火葬場之外), 大家都有點都有5同影響架啦. 不 ...
咪係,根本好多人都受影響,講句野就話維穩,5毛,但小撮大6人做嘅野,可以代表全中國13億7千萬人?
可能佢地覺得可以,所以周永康成日代表全香港人

水晶宮

QQdevil 發表於 15-2-28 10:27
衰既大陸人,好既大陸人,週圍都有,但其實香港人也有好壞,只是香港人打正期號,大陸人係壞人,而香港人是 ...
你帶多D錢上去消費, 肯定無人會討厭你(最多等你走左先鬧爆你)

水晶宮

MsBusy 發表於 15-2-28 10:33
咪係,根本好多人都受影響,講句野就話維穩,5毛,但小撮大6人做嘅野,可以代表全中國13億7千萬人?
可能佢 ...
講真, 我的確學佢地話5駛同人爭奶粉, 不過你估我出街好安樂? 佢地又嘈又打尖, 我成日夠媽叉佢地啦, 不過有d人都會守秩序. 真係停佢地落黎買野, 又會好多人失業

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-28 10:33 咪係,

講真, 我的確學佢地話5駛同人爭奶粉, 不過你估我出街好安樂? 佢地又嘈又打尖, 我成日夠媽叉佢地啦, 不過有d ...
係,但因為失業唔影響鬧果班人,所以停晒都無問題

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-02-28 發表講

原帖由 MsBusy 於 15-02-28 發表
係,但因為失業唔影響鬧果班人,所以停晒都無問題
我5信點都無影響

大宅

引用:Quote:原帖由+tonghomama+於+15-02-28+發表

靜靜話你知,你知好啦!唔好話比人知
有唔少黃c,憎大陸,鬧大6人黎香港買野,黎旅遊,
但係 ...
好趣致

侯爵府

回覆:毒果post無時無刻都係公海出現

公海而家變晒質,就算無毒果新聞,只要一句唔啱聽就圍插。霸街事件真係好分化香港人,心淡,係公海都係回下公仔算。

翡翠宮

引用:搵到一個,關於財爺嘅文章珍貴食水 白白流

搵到一個,關於財爺嘅文章

珍貴食水 白白流大海週三 2014-04-02
曾俊華網誌談海水化淡

2014年03月30日

財政司司長曾俊華

我在今年和去年的財政預算案皆有提及海水化淡這個議題,而政府正在積極研究在香港採用海水化淡技術的可行性。香港現在有穩定的食水供應,市民很容易忽略了長遠淡水供應的風險。 已故美國總統約翰‧甘迺迪曾經說過︰「若我們能夠有效地以低成本將海水轉化為飲用水,將為人類福祉帶來比任何其他科學成就更偉大的貢獻。」事實上,食水資源極為珍貴,現時世界上約有43個國家、七億人面對食水短缺的難題。 氣候變化令極端天氣的出現越來越頻密,正如天文台台長在3月17日指出,近年全球多處頻密出現反常天氣,清楚顯示我們已經受氣候變化的影響,預計香港在21世紀仍然會出現極端乾旱的情況。在2011年,全年降雨量1,477毫米,但是於集水區收集的水量僅為本港多年平均集水量的35%。 極端天氣除了影響本港的集水量,同時亦會影響供應本港七至八成原水的東江水源。這個水源對整個珠三角地區舉足輕重,況且廣東省其他日漸富裕的城市包括河源、惠州、東莞、深圳等對東江水資源的需求日益增加,香港作為珠江三角洲經濟區的一員,不應過分依賴東江水,應該負責任地探索其他新的水源,以應對未來供水的挑戰。 較為年長的一輩應該還記得位於屯門的樂安排海水化淡廠,該廠於1975年開始運作,當時採用的是40多年前的高温蒸餾技術,但其後燃料價格大幅颷升,令產水成本過於高昂。有關設施已於1982年停產,海水化淡廠的組件於1991年被拆卸,賣到其他地方。 近年海水化淡技術發展迅速。新的逆滲透技術亦趨成熟。逆滲透技術是用高壓使海水中的淡水穿過逆滲透薄膜,而鹽分和其他雜質則被薄膜所阻隔(見圖)。 

根據國際海水化淡協會的資料,2012年全球約有16,000個海水化淡設施,總日產量超過7,000萬立方米,分布在內地、新加坡、澳洲、中東、美國、西班牙等地方,其中約60 %以上採用逆滲透技術,而有關設施的數目亦持續增長。 水務署一直有密切留意有關技術的發展,並早於2007年完成海水化淡技術的先導研究,確定在香港採用逆滲透技術的可行性,生產的食水能符合世界衞生組織所定的飲用水標準。 近年,隨著逆滲透海水化淡技術的迅速發展,生產成本相應下降,每立方米成本價由上世紀70年代中約HK$35下降至現時約HK$12,雖然仍較其他水源略高,但大致上已經可以接受。

我亦相信科技在將來的發展會令成本價再進一步減少。 所以,水務署在將軍澳137區預留了一幅約10公頃的土地,以興建海水化淡設施,並適時在2012年年底展開為期兩年的策劃和勘查研究。研究範圍主要包括興建海水化淡廠和其相關食水輸送設施工程的可行性和成本效益,以及工程對環境、交通、排水和其他相關的影響評估,初步設計,策劃和制訂實施策略和時間表。 在過去一年,水務署就海水取水口、海水化淡工序和濃鹽水排放等技術方案作出了評估和初步擬案。而海水化淡廠的初步設計、海水樣本收集和化驗、環境影響評估、造價估算和成本效益等研究工作亦正在進行中。

預計策劃和勘查研究將在明年年初大致完成。海水化淡廠可望於2020年投產,屆時將可提供每年5,000萬立方米食水,相等於全港食水用量的5%,並可進一步擴建至年產9,000萬立方米食水。 香港淡水資源缺乏,但三面環海,有無限的海水資源。興建海水化淡廠能夠為我們提供一個不受氣候變化影響的穩定水源。我們需要作好準備,不要臨渴掘井,使海水化淡長遠可以成為香港一個重要的水源。 

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-02-28 發表其實

我四隻眼打開晒黎睇

仲有, 我要請教, 南區d水5係大陸黎架咩?
南區唔知,見有c兄話香港有3成水係來自水糖,唔係全部由東江水供應的

翡翠宮

引用:公海而家變晒質,就算無毒果新聞,只要一句

原帖由 Lulu0820 於 15-02-28 發表
公海而家變晒質,就算無毒果新聞,只要一句唔啱聽就圍插。霸街事件真係好分化香港人,心淡,係公海都係回下 ...
係呀!
有班人好惡,唔啱聽就話人係打手,5毛,大媽

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Lulu0820 於 15-02-28 發表公

係呀!
所以我又睇多回少

水晶宮

MsBusy 發表於 15-2-28 16:13
南區唔知,見有c兄話香港有3成水係來自水糖,唔係全部由東江水供應的
甘都係一半都無, 都係要靠外來喎. 人地5放水...甘香港飲咩 , 又玩制水? 雖然我未試過, 但係天熱去旅行未返屋企, 都感受到無涼沖個種辛苦

水晶宮

MsBusy 發表於 15-2-28 16:15
係呀!
你漏左:仲會話你根本就黎大陸落黎

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-28 16:13 南區唔

甘都係一半都無, 都係要靠外來喎. 人地5放水...甘香港飲咩 , 又玩制水? 雖然我未試過, 但係天熱去旅行未返 ...
咪嘈唔應該買東江水囉
到香港嘅水唔夠自給自足,要限製用水,睇下有無人會嘈

補充內容 (15-2-28 16:43):

首頁

尾頁

跳至