自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+sumlam+於+15-10-25+發表由得

原帖由 Danidog 於 15-10-25 發表
我唔係唔比佢地去,如果係參加旅行團完全冇問題,因為覺得1個人拖兩老兩B仲要自由行唔容易。加上老公份人一 ...
由得佢去到自己解決。到時自己la手唔成勢就唔會再有下次

大宅

引用:Quote:原帖由+Danidog+於+15-10-25+發表因

原帖由 pumpumpurin 於 15-10-25 發表
做你老公都幾大壓力…一句你話唔想人地就唔可以做。
我冇話唔比佢帶佢父母去,亦可以帶埋小朋友,我咁唔開心係
1. 我寧願佢地跟團,一切有安排。佢唔會响東京hae,又想去箱根,仲諗住自己揸車。
2. 小朋友請假去旅行我地六月試過一次,結果比阿囡話返我地轉頭咁樣唔啱。佢原本諗聖誕假去,而家又自己改日期

水晶宮

回覆:我好嬲

我覺得小朋友唔應該養成請假去旅行嘅習慣

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Danidog 發表於 15-10-25 03:09
因為我唔想同6299一齊去旅行,老公一意孤行自己報咗自由行,帶6299同一對囝囡去東京玩7日,囝囡得3同5歲, ...

機票都買左,5歲前請假問題又不大。
我係你,我會自己一個係香港風流快活,等老公一個人自己攪掂,遲d返到香港,佢必定知你係幾咁重要

你最好開開心心咁幫先生、小朋友執行李,開開心心咁送佢地上機,最好比個goodbye kiss老公,你老公必定覺得你好識體諒,返到黎更覺得冇左你唔得,到時實鍚晒你。

amazingbb123    發表於 15-10-25 11:33

子爵府

老人家仲有幾多年可以同個孫去下旅行,我係你會忍讓下,都係幾日,唔值得為呢件事同老公攪到唔開心,如果掉轉你老公咁對你父母,你都會唔開心。如果做到愛屋及烏,另一半一定會更加開心。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lileikam 發表於 15-10-25 09:07
其實問題係你唔中意62,99同去,如果換轉係你自己阿爸阿媽係咪又OK。62,99都年紀大可以享同孫去旅行機會都 ...
同意,呢d事其實好難得,三代同堂一起去旅行,為小朋友制做開心既回憶
樓主請放鬆心情,讓先生、小朋友去玩得開開心心。

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:老人家仲有幾多年可以同個孫去下旅行,我係

原帖由 sweetcandychan 於 15-10-25 發表
老人家仲有幾多年可以同個孫去下旅行,我係你會忍讓下,都係幾日,唔值得為呢件事同老公攪到唔開心,如果掉 ...
其實樓主應該介意尊重的問題,又擔心小朋友太細又兩老一拖四。如果小朋友有咩事點算?樓主有說如果是跟團她不反對

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

老實講,帶老人家去旅行要預左冇得玩,因為佢地易攰,行一陣就要坐,相反帶得細路去,又要預左去主題公園同親子景點,呢兩代人要enjoy嘅嘢係完全兩回事,而樓主c6嘅角色係要照顧兩老兩嫩,分分鐘要一人拖三個喼都吾出奇,到時兩個細路喺前面跑,又要顧住老人家慢慢行,總之EQ體力缺一不可,不過既然已經比左錢,就比佢去感受吓,去完應該冇下次。學樓上jm話齋,佢有佢去,你有你去,不知幾爽!

男爵府

玩具勳章

今次算數,但你一定要講明唔可以再有下次!個重點係唔可以養成小朋友請假去旅行的壞習慣。下次都係咁,你當住6299面前講明話唔比細路去,你老公都唔好怨。
樓主,放鬆些。可能你老公經過今次咁辛苦,佢以後都唔敢咁勇呢!有些人,你唔比佢試過佢係唔心熄的!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

唔報都報咗, 咪由得佢地去, 但如果俾我, 我死都跟埋去, 自己要睇住小朋友

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 fuhk 於 15-10-25 發表3歲同5

原帖由 seaheart88 於 15-10-25 發表
首先,老公要孝,比我不會理佢,兩老70吾去將來更難去,但70自由行,佢老公會自駕?如不會,話就話3大照顧 ...
去東京搭車咁方便。。。根本說唔駛自駕,搭鐵路邊處都去到啦~有老有嫩,行程唔會好似年輕人咁急趕啦~去吓台場,淺草,睇吓紅葉 hea 遊吓都唔知幾爽~ 其實佢地3個成年人帶兩個小朋友,有咩好擔心? 至於學校請假,小學就真係唔好請喇,所以襯幼稚園時唔請仲等幾時?

寶石宮

好辛苦喎

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 sumlam 於 15-10-25 發表由得

原帖由 Danidog 於 15-10-25 發表
我唔係唔比佢地去,如果係參加旅行團完全冇問題,因為覺得1個人拖兩老兩B仲要自由行唔容易。加上老公份人一 ...
唔駛驚吖,東京即興矛問題嘅~我下星期六上機,帶埋個3歲女去6日,行程都未plan吖

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你唔會一起去?

明白你好嬲,但係咪由得佢咯,中伏了咪冇下次咯

複式洋房

引用:老人家年紀越大越想同孫仔去旅行,可以理解

原帖由 Goodiew 於 15-10-25 發表
老人家年紀越大越想同孫仔去旅行,可以理解。你先生有孝心亦係正面身教, 不如放低自己想法一次,一家人開 ...
agree

我每年都同老爺奶奶媽咪叔仔等,全家總動員去一個 trip, 第一次去的時候真係要磨合,但係當你諗,可以一家人齊齊整整去旅行,都係一種福氣,自然大家都可以放下。

又調轉諗,今次同老爺奶奶,下次要同返你daddy mummy去, 個心係咪舒服返呢 😊

開心啲啦,準備一齊去!

翡翠宮

如果係我,我唔ok
一來去旅行一家人要夾
二來去旅行係想一家上下一齊開心
三來雖然話自動放棄同6299 去,但係咪也要尊重對方大家夾下,當我冇到而家?
四來兩個小朋友話大唁大話細唔細,三歲痴媽媽正常過正常
五來我會她掛住佢地,而7日係幾耐下

總結你c6 冇尊重你,從來媽媽也是安排子女的主角,你老公完全skip 左你,我會嬲佢,係尊重的問題

SUMSUM_88    發表於 15-10-25 18:33
seaheart88    發表於 15-10-25 13:21

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 ninjarabbit 於 15-10-25 發

原帖由 eemm 於 15-10-25 發表
well said

樓主,你要諗下係吾係你自己有問題引致你c6吾問下;又或者佢覺得你吾尊重佢父毌?!

樓主自動棄權
同埋3個大人點會睇吾掂2個細路
仲要係東京吾係北京囉

佢地plan到興高采烈你條氣吾順遮

禁止訪問

引用:因為我唔想同6299一齊去旅行,老公一意孤行

男爵府

問題係6299都年過70,間中湊一兩日就話無問題姐,而家7日都要周圍去又自由行,真係會擔心搞唔掂。
但既然你c6都買左package,唯有同c6講清楚點解唔同意佢咁做,但會幫佢地準備好旅行d嘢,等你c6唔好以為你對人唔對事。同意樓上jm話齋,分分鐘去完返黎無下次,咪由佢試下先。我倆公婆湊一個去旅行都攰到cc下,何況佢有老有嫩。

子爵府

回覆:Danidog 的帖子

1拖4,你老公似乎系鬥氣,但搞到兩個小朋友唔返學又好唔應該

首頁
23456...9

尾頁

跳至