自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆:tomatoMM 的帖子

我女也有學母語,我也贊成要學,所以才不去英普學校,免得她望住街名講普通話,又或者識普通話但唔識廣東話!不過學習真是看每個孩子不同能力,能力到可以學多少少,能力未到就集中母語和英文,如果不是,真是兩頭唔到岸

翡翠宮

畀面勳章

麻煩貓 發表於 16-3-14 16:34
佢小朋友學得好米得囉,係要話別人不應反對,真奇妙
樓主話:每間學校深淺不同,工課多小不同。入邊間學校接受邊種教育,家長有責任幫子女選擇,做人宏觀的,中國人學英文,外國人好多都學普通話。家長亦不能要每間學生遵從自己的教育方式去教自己子女。更不應莫視其他用家的選擇權利。」

我理解是每個人都有權選擇,無必要反對別人或學校的選擇,如果覺得普教中不好,選一間廣教中的學校便好。
日日是好日

珍珠宮

回覆:普教中用家

學好中文自古至今都係多閱讀,跟普教中沒關係。想學好普通話,有通話堂就得了。

珍珠宮

畀面勳章

引用:我女也有學母語,我也贊成要學,所以才不去

原帖由 lymchau 於 16-03-14 發表
我女也有學母語,我也贊成要學,所以才不去英普學校,免得她望住街名講普通話,又或者識普通話但唔識廣東話 ...

有人可以學7、8種語言
亦有人講英普發音都普普通通
但語言係溝通用
有必要學到連自己既母語都放棄咩

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女3歲已經普教中

幾好

去日本旅行

遇到同齡台灣混血妹妹

普通話英文我女都無問題

上到小學就唔知

但日常生活能運用返,我覺得幾好

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 16-3-14 15:56
我都覺得無謂爭拗。
真人真事,今年有人想考入我仔學校中學部,面試時校長話普通話同本校學生有距離,就算 ...
應該不太關連,我㨂廣教中,另學普通話。學校揀佢出外比賽普通話演講比賽,一樣贏到獎。
Bye

珍珠宮

睛靈勳章

而家係針對緊對“提升語文能力”冇幫助喎!亦經咁多白老鼠作實驗既結果引證。
利申:係用家親身見證

水晶宮

厚多士 發表於 16-3-14 15:42
我是大學時才學普通話,由北京老師任教,現能講流利普通話,工作時亦有人誤會我來自北京。
我自小受廣東話 ...
我普通話寫讀流𣈱,會考得c.
Bye

男爵府

小朋友普通話叻,唔代表小朋友在用普通話教中文學習上,中文科會學得好

珍珠宮

畀面勳章

學普通話和學中文應該分開學
兩者無抵觸架
普通話可以作為獨立學科學習
唔應該普教中
用最熟悉的語言學中文有咩問題呢
利申:我的普通話ok 就算寫普通話式的中文都ok

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

又想得正同反呀

乜教乜都好,係睇小朋友應唔應付到,佢地中意既自然會無問題
但如果因為普教中而令到個小朋友接受仲差左,就值得去研究下喇

珍珠宮

引用:我都覺得無謂爭拗。真人真事,今年有人想考

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-14 發表
我都覺得無謂爭拗。
真人真事,今年有人想考入我仔學校中學部,面試時校長話普通話同本校學生有距離,就算 ...
認同!

其實爭拗好無謂,亦浪費時間!

自由社會可貴之處,就係各有各選擇權利!

珍珠宮

畀面勳章

其實粵語在香港是法定語言吧!
証明粵語是香港的主流語言,亦是香港人最熟悉的語言,唔明點解要否定粵語教中文,而用普教中。
我無否定學習普通話
只是針對普教中
呢個現實的問題

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女間學校係全普通話教學,當然課堂上太難明白會用廣東話輔助﹐
雖然返學時間大部份接觸普通話,但始終都係唔夠廣東話咁靈活!
其實普中個範疇又唔係全港性喎,變咗出嚟效果可能廣教中成績好D,咁佢哋咪著數D囉!有點不公平!
我個女往往好多時都係中文聆聽拉低晒D分數!

大宅

子爵府

引用:想答單一問,其實教署有無個LIST,寫明邊間學

原帖由 Angel_Rose 於 16-03-14 發表
想答單一問,其實教署有無個LIST,寫明邊間學校係普教中,邊間NG係普教中GA?

THZ~ ...
冇。冇一個地方能讓你一目了然,甚至入到學校資料,你去開放日也搞到你糊塗,佢地可能安慰你乜都有,切合貴子弟需要。

但在微調政策下,選擇普敎中成廣敎中係資助上有分別。你感得呢?

而令人最反感的,莫過於叫人唔啱就轉校那班口水友,離地嘅弄權威,向人傷口撒盬

jolo    發表於 16-3-14 18:54

子爵府

引用:Quote:麻煩貓 發表於 16-3-14 16:34 佢小朋

原帖由 mother904 於 16-03-14 發表
樓主話:「每間學校深淺不同,工課多小不同。入邊間學校接受邊種教育,家長有責任幫子女選擇,做人宏觀的, ...
問題大多數人入學靠派彩,咁點算選擇?

男爵府

老師用粵教中,小朋友投入感大好多,而且在課堂內同學用粵語互動交流學習,興趣同主動都增多

翡翠宮

畀面勳章

dazzlelulu 發表於 16-3-14 17:28
問題大多數人入學靠派彩,咁點算選擇?
填表時有得揀,亦有好多人跨區、同區叩門,要揀一定有得揀,總不可能全區都是普教中。

當然,如果有一天全港學校規定普教中又另當別論,但而家唔係
日日是好日

珍珠宮

畀面勳章

dazzlelulu 發表於 16-3-14 17:21
冇。冇一個地方能讓你一目了然,甚至入到學校資料,你去開放日也搞到你糊塗,佢地可能安慰你乜都有,切合貴 ...
認同唔岩就轉校,好離地
轉校要考慮的因素好多
另外
唔系差到跟唔上
而是想他學得更好,更開心
作為家長咁諗又有咩問題呢

首頁
23456...9

尾頁

跳至