自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

koko2000 發表於 16-9-26 23:14
樓價高並非單一香港問題,亦唔可以用以前想法去估高低!
息低係一個原因,冇可能可以加好多!
量寬問題,錢 ...

同意

珍珠宮

我愛Corina 發表於 16-9-26 22:46
有的,當元朗正常兩房單位賣緊600萬時,屯門咪推出studio under $3m 上車盤將貨就價
...

屯門新出細單位都住唔到人,唔計廚房廁所,只得七十幾呎,即係叫人唔好結婚生仔。但係咁細都賣到咁貴。樓價真係顛。

大宅

地產佬永遠都講,今日係入市好時機一樣

我哋的下一代,可能要訓一個個柜筒拉出來,好似停屍間咁.

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-9-26 21:04 買咗

原帖由 kkc886 於 16-09-27 發表
我想講早三十年前好少家庭有房產
普通打工仔係無可能買樓
銀行亦唔批按揭
其實我唔知以前d租有冇加得咁快

我又明點解咁多人要買樓,因為好多上一輩因為間樓致富。 而家公屋難申請都係

大宅

lovececing 發表於 16-9-27 08:00
宜家樓價係貴,但講到有100萬都買唔到樓就誇張咗d, 成日都有錯誤嘅訊息,買樓一定要俾3成首期,其實首置又 ...
根本出到50萬已經可以上車

子爵府

BK Milk勳章

上哂岸講風涼話大有人在, 講完又唔駛負責任…
先唔講主角心儀那個單位有幾好, 而家豆腐潤200尺賣你3球起, 真係值????

珍珠宮

我覺得而家係貴,供三百萬分三十年都供到扒響度
利申:C6已9年前買樓,

不過,如果真係有自住需要,佢都要屈就少少住遠D冇咁大型冇咁方便的。

我諗番起我以前睇過一個節目,好幾年前,有對夫婦夾埋月入三萬(男的做議員助理,女的做社工),當時沙田上蓋偉華中心190萬都話貴,都話供唔起

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1.我都覺現時樓價係好貴。

2.其實198X中至尾段時間,香港人買樓炒樓好瘋狂,當時仲有咬汽水管黨、白手

套黨排隊買樓,有d為排隊買樓花,排到打架係平常事。(89期間,當然樓價跌啦。)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

咁都要諗下, 三十年前, 普通打工仔普遍都可以申請到公屋, 無住屋煩惱唔需要去買樓架
公平 d 講, 對於而家大部分人年輕人黎講, 買樓係需要, 因無公屋住, 租樓又要捱貴租

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

環保接龍勳章

而家咁既樓價,
真係買唔起樓.
但係有需要自住想買既,
要自己做足功課, 量力而為.
我有朋友10年前上車, 佢主攻沙田物業,
佢話睇咗超過100個單位.
我仲笑....經紀無BLOCK你電話咩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 16-9-27 10:42
以前有租務管制既。
轉:http://stp.stheadline.com/columnist_pen/columnist_content.php?id=991&columnist_id=6

租金管制是前朝港英年代的產物,於1973年制定,當時私人租住單位嚴重短缺,租金貴,港英政府制定租金管制政策,規限部分戰前及81年以前建成的舊樓,租金不得多於市值租金90%,加上保障住客條例,不能隨意加租迫遷。

租務管制直至1998年,即亞洲金融風暴後撤銷,實施長達25年,而當時取消租金管制,對市場的租金表現影響不大,因為當時市道不景,業主不但不加租,反而要減租,以求將空置單位租出。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

上兩代上公屋容易,有間木屋又得,72家房客又得,60 70年代冇電腦系統,資產審核都好求其,幾叔姪又可以當一家人取一間。

而家大部份工作都要報足稅,根本兩人工作就一定超標,咁唔買可以點?一係皮幾租,一係劏房,兩者長遠都唔實在唔太可行。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-9-27 10:42 其實

原帖由 bik1229 於 16-09-27 發表
上兩代上公屋容易,有間木屋又得,72家房客又得,60 70年代冇電腦系統,資產審核都好求其,幾叔姪又可以當 ...
我姑姐以前教書都上到公屋,而家一家冇可能

別墅

引用:香港人好矛盾,前兩日先有個post,有會員問

原帖由 KT0603 於 16-09-27 發表
香港人好矛盾,前兩日先有個post,有會員問買荃灣樓,一講到over廿年嘅荃景圍,彈到無朋友。
但當後 ...
其實荃景圍幾好架喎,好似荃景花園咁,行去地鐵12分鐘,條天橋又有冷氣,吾想行又有班次好密小巴,巴士去到。 愉景新城係斜對面,入面又多餐廳,鋪頭,又多小朋友玩既地方。

利申,我係住荃景,除左樓齡快近30, 都幾好住呀

伯爵府

BK Milk勳章

得一間自住的,升幾多都冇用,仲要擔心下一代點上車。

伯爵府

樓價貴係現實
但睇唔過眼有部份人話依傢班後生懶所以上唔到車。
你早出世10幾年平價上到車好彩、唔代表後生依一代係懶。

首頁
23456...7

尾頁

跳至