自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

樓主

其實你小朋友係幾點放學架? 5:00可完成功課? 我同意, 你小朋友的字係有可進步空間, 但相對地, 如果佢寫好左D字, 可能又無咁快可以完成功課啦喎, 你要有心理準備, 到時又唔好話佢做功課做得慢左!

註: 同埋個位老師的字體都唔見得好好, 小朋友見得多, 手字唔知會唔會跟埋佢 老實講, 我今次都係第一次見到中文老師手字係咁...............

水晶宮

如果第日大個都係咁既字,又幾肉酸.
我做人事既,睇職位申請表,呢d肉酸字都見唔少.

小朋友,ok啦!

最緊要唔好寫錯字姐.

水晶宮

如果睇番d字,咁樓主既要求都唔算好高,因為真係有好大既改善空間.
不過,樓主千萬不要因這些事而動氣,一嬲,小朋友就唔理你係咪要求合理,都會覺得媽咪好惡,又會覺得做功課唔開心架啦.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

過份箝制, 只會扼殺創造力同應變能力, which is 將來出o黎做人處世最緊要o既能力...

樓主要睇高一線同埋睇遠一o的呀...

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

你已經係一個好盡責,又努力既好媽媽,第時佢地大左就會知道你既苦心架啦!
比個叻你!

禁止訪問

子爵府

Yes
您大壓力我相信您仔仔仲大壓力

寫字唔靚唔整齊不是大問題, 寫得一手靚字又如何? 難度將來靠寫揮春搵食嗎? 現在的小朋友工課煩多我覺得無謂的抄寫可免則免,用有限既時間來同小朋友作重點溫習活動教學,用佢地有興趣既話題/事物入手學習於娛樂一定事半功倍.

原文章由 kleinpunkt 於 08-12-20 12:43 發表
過份箝制, 只會扼殺創造力同應變能力, which is 將來出o黎做人處世最緊要o既能力...

樓主要睇高一線同埋睇遠一o的呀...

珊瑚宮

原文章由 joanne831 於 08-12-20 11:56 發表
你地點睇????以下要求合理嗎???

我已經打小左個

http://f20.yahoofs.com/hkblog/618ejlSaBRnHhZGELUxUZHiCuca5_5/blog/ap_20081220115126787.jpg.jpg?ib_____DdmncL7pehttp://f20.yahoofs.com/hkblo ...

可能因為你d小朋友係優異呀,所以你唔接受佢地寫得咁核突呀
等於我,3個囡,孖女因為有視覺空間問題,佢地d字比你囡囡絕對係差,(仲要係好恐怖)至於細囡,佢咩問題都無,我對佢要求一樣高番,佢寫得唔好,我之前都好似你咁,不停要佢改,攪到開學兩個月,日日做功課好似打交咁,攪到佢又喊時,我又惡,最後,我同佢d老師傾過,因為我已經可以用心力交瘁形容自己,最後老師幫左我一個大忙,就係叫我唔好改佢,提一提佢,等佢自己決定擦唔擦,佢唔擦無問題呀,不過返到學校,如果過唔到老師過關,就要係lunch 食完之後,同學仔有自由活動時間,佢無,佢要去寫過d功課,最後試左幾日,最後反而而家阿囡要求我幫佢擦過d唔靚ge字呀

所以有時,你試過你自己方法唔work,就要試下第二個方法,唔係,到時唔係你din就係小朋友傻呀
mouth: mouth: mouth: mouth: mouth:

男爵府

我只要求阿女每日完成功課,不要我三吹四請,大家11點前睡,
已經好ok.
但都未掂,我都好大壓力.

子爵府

樓主, 頭先漏左唔記得講 ~ 其實您仔仔d字唔係太醜, 有個真實例子給您, 我親戚對仔仔手字要求好嚴格, 由k2起每次做工課都需要比別人多2-3倍時間因為寫得肉酸媽咪就會擦晒去,再三就鬧. 小朋友從k3起已經抗拒寫字做工課, 可以講係嚇怕左.

好多專業人士d字都唔靚架, 您有冇見過邊個醫生寫d字係整整齊齊架? 街邊寫揮春d亞叔手字就真係好靚喇, 但又如何呢? 有學識修養同d字靚唔靚係完全兩回事...放鬆d啦

原文章由 joanne831 於 08-12-20 11:20 發表
唉......但我總覺得有學識修養嘅人d字唔會太差

男爵府

我覺得樓主對子女有要求,而又肯勞心勞力去教,無咩唔好吖

我細個屋企要求都好嚴格,唔止樓主D要求啦,寫每個字之間停一停諗一諗都即刻間尺咯落來添; 但係家人都無教我好耐就送走咗我去寄宿喇

我覺得樓主都唔係好軍訓式,最緊要佢肯花心機落去嘛

樓主加油
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.
tamtamtam 該用戶已被刪除

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唉~我仔都係永遠做唔到要求..有時見佢d野係新學既..教佢..同佢做一次(口講)..之後先叫佢返埋位寫..結果..寫字慢就一定架啦..重要做錯先激氣..明明之前同佢做過一次,佢答我既都係岩既..點解返埋位做又會錯晒..
每日做功課同溫習..如果我唔係坐住係佢身邊...牛咁眼咁睇實佢..佢可以5分鐘都寫唔出一個字...根本就係度夢遊,係度發呆係度玩...
就算我睇實佢..我唔出話佢佢都會玩架..有時睇住佢..個人真係會越黎越炆.. 唔睇佢呢..10幾分鐘佢望下佢既..重火滾... 對住阿仔真係花好多精神...
老公重要阿芝阿佐話我教得唔好..大佬..你要阿仔聽先得架..話我冇耐性..又唔諗下佢放工返黎前..我教左幾耐..真係講到喉嚨痛..阿仔都係get唔到...佢根本就左耳入右耳出

男爵府

樓主, 你講的情形好似我阿仔, 佢d字好醜, 不過成績ok架, 我之前都好嬲, 不過而家算啦.....叫極都唔肯改, 重唔肯擦......我而家直頭唔check佢d功課, 如果真係老師睇唔倒, 佢都要改正......會受番個后果......

我知你好辛苦.....不過有d小朋友係叫唔倒, 阿仔幼稚園d字重靚過而家架.....佢三年級試過想寫靚d字, 不過唔夠時間做份卷, 佢拿筆手勢唔好, 都無法.....
tamtamtam 該用戶已被刪除

男爵府

我唔check佢d功課, 係想知佢錯邊d, 佢如果上堂有聽書係唔會錯好多, 考試我就會同佢重點溫習番佢d錯處, 小朋友好得意, 成日都會犯番同一個錯誤, 如果佢明白番加上番check, 測驗或考試就會做得好好......

有d小朋友係本身視覺空間問題, 佢地係好難寫好d字, 亦有d小朋友有好好的創意天份, 亦會有呢個情形發生架.....如果太壓制, 係會suppress左佢地的創意.......其實最緊要係明白個原因, 佢係咪真係無心機寫, 定係點......

原文章由 tamtamtam 於 08-12-20 18:38 發表

妳又可以用咁消極的態度....唔可以直頭唔check...家課刪要簽名架喎...唔通唔check就去簽..妳都唔緊張d小朋友仲會緊張咩....

妳好似放棄晒...靠晒學校...唔得架...家校一定要合作 ~~ ...

首頁

尾頁

跳至