親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 yuensiu 的帖子

請問你吾係吾用港元付款, 我是1月訂台北, 宜蘭, 共6間房, 全部將會4月5日過數, 因我見付款係HK$998, 又寫住(您将会以HKD(等值于TWD 3,529.78)完成支付,汇率可能有浮动. 咁我係咪要打去呀! 吾該.

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

monreve888 發表於 17-3-29 19:13

請問你吾係吾用港元付款, 我是1月訂台北, 宜蘭, 共6間房, 全部將會4月5日過數, 因我 ...

我都係5/4先扣數,但如果當日扣數會用當時個對換價扣的。而且我見好多jm話agoda會對左美金再對港幣,個對換價會扣多$的,所以我先打去叫佢地扣數先,唔等5/4扣。
我個價係$2681.81(TW $10819.06)
你個價咁低既?我個時訂對到$4

男爵府

Copy 錯左,HK$884.89(NT3529)

男爵府

謝謝你!我明天打去先。

男爵府

樓主,謝謝你。

子爵府

yuyu.c 發表於 17-3-3 07:22
book延遲付款,到期付款前打去cs叫佢過數,咁就會計即時過數當日匯率。

即本身延遲到12/3付款,你10/3打 ...

我10月訂時,日元大概6.8的,假如延遲付款日是4月4日,我4月1日打去agoda cs叫即時扣数,如果4月1日是对7,咁即是貴左?我有冇理解錯?還是等4月4日先过數?兩者做法有咩分別??請指教

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

msmchan 發表於 17-3-30 01:14
我10月訂時,日元大概6.8的,假如延遲付款日是4月4日,我4月1日打去agoda cs叫即時扣数,如果4月1日是对7 ...

你4月幾時付款都一定貴佐,因你訂時是6.8,依家已經7算。

你係1/4打去叫佢扣數就會即時知扣幾多,如果到4/4等佢自己扣,就一定係多過1/4打去扣。其實上面有jm都解釋佐,如果自動過數,佢會將yen轉美金再轉港幣扣,所以一定貴d。

男爵府

上星期先係 agoda booked 左大阪酒店, 好彩睇到呢個 post, 之前 booked 左果 d 我都一直無 check 返 statement... 咁重要嘅野都可以留左無 check, 多謝分 jm 係到分享同提醒! 今次會小心留意付款價錢嘅變動. Thanks

子爵府

yuyu.c 發表於 17-3-30 06:53

你係1/4打去叫佢扣數就會即時知扣幾多,如果到4 ...

謝謝

男爵府

新年我地去日本 book agodX, 之後收到 statement 又係收多左, 打電話上 CS, 佢又係話先用日元對換美金, 再由美金對換港紙, 即時回覆話會7-10個工作天退回個差額給, 跟手仲有退款電郵給, 完全唔洗嘈.

男爵府

mimiso 發表於 17-3-1 11:57
唔可以取消通常係會平好多, 但風險高嘛

有咩風險?

珍珠宮

hilarychu 發表於 17-3-1 23:05
我曾經都打去Cs問有關出發前幾日先付款是否按當時日圓計返港紙定點!佢話係訂個日已由日圓轉左美金,到付款 ...

謝謝妳分享,真係唔識

珍珠宮

yuyu.c 發表於 17-3-30 06:53

你係1/4打去叫佢扣數就會即時知扣幾多,如果到4 ...

我終於開始明明地
即應該早過最後付款既日子打上cs付款。就可避免由美金轉匯率呢個差額。就可以平啲?

謝謝大家

水晶宮

迷人pinklady 發表於 17-3-30 13:02
我終於開始明明地
即應該早過最後付款既日子打上cs付款。就可避免由美金轉匯率呢個差額。就可以 ...
係啦, 不過依家差額可以追返, 但我覺得煩, 又要打去搞, 不如叫佢付款即時知收幾錢.

珍珠宮

yuyu.c 發表於 17-3-30 13:05
係啦, 不過依家差額可以追返, 但我覺得煩, 又要打去搞, 不如叫佢付款即時知收幾錢. ...

搏啲唔識既人唔會搞
例如之前既我

水晶宮

迷人pinklady 發表於 17-3-30 14:07
搏啲唔識既人唔會搞
例如之前既我
同埋D唔睇STATEMENT既人囉.

珍珠宮

yuyu.c 發表於 17-3-30 13:05
係啦, 不過依家差額可以追返, 但我覺得煩, 又要打去搞, 不如叫佢付款即時知收幾錢. ...

仲有一個問題

當我訂時個匯率係0.68
當我打去cs叫佢付款時個匯率係7

咁可以做到0.68嗰陣既錢付款呢?

男爵府

睇到呢個POST, 再睇返張STATMENT! 先發覺我經AGODA BOOK既台北酒店真係比佢當時個價收多左. 不過幾十蚊...不過為左幾草野又打去叫REFUND好麻煩

男爵府

好媽媽勳章

我暑假都經agoda 訂大阪7晚,當時匯率約0.682,如果過數嗰日多過港幣4278,即可以打去追返差額,對吧?

男爵府

畀面勳章

jk0925 發表於 17-3-30 18:47
我暑假都經agoda 訂大阪7晚,當時匯率約0.682,如果過數嗰日多過港幣4278,即可以打去追返差額,對吧?

...

應該咁講,理應以過數日當天exchange rate 計,但佢地个rate 特別高不跟正常rate, 所以可以打去同佢講,我个case 係佢用番我book 時顯示个价,退番个差额比我,可能咁做可減少佢地好多工作。我D錢已收番了!

首頁

尾頁

跳至