自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

JoanC 發表於 17-4-13 13:43
最唔明“朋友”係咩意思。你朋友開宗明義話你知佢係做緊生意,你鍾意而因友情自動俾八折你。老實講,貨係佢 ...

絕對同意你嘅講法,我覺得人哋點樣都唔可以叫0成本,設計+ 落單+對稿+ 交收,呢啲唔係時間? 時間就係成本,至於樓主強調同事係用公司時間去做呢D野,一樣都唔係叫零成本,而家蝕既係公司,而且就算佢唔做呢啲嘢,佢可能都係坐係位度發下夢,玩吓手指,上下網休息下又一day , 呢個係佢同公司之間嘅問題,唔關樓主事喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我記得有一個(識咗好耐的)朋友買咗一個BB車

好平的...事後佢好後悔買,我好心咁問下有冇其他人要,用朋友買入的價咁買俾佢

最後果朋友居然話我買得平

(我同佢講,架車太大架,同埋送去人地度已經甩轆....同埋我唔覺得值果個錢)

呢個世界,講錢真係傷感情。

公爵府

一心一意 發表於 17-4-13 14:02
點睇錢睇得重....宜家唔係只係個人利益, 而且關乎到公司...
廠係唔收佢錢丫, 但會將成本轉移到我啲訂單... ...

樓主,我明白你感受,你當人朋友,人哋當你老襯咋!
你唔好開心係好正常,我唔明點解會變左你睇錢重、貪錢,宜家啲人嘅想法真係奇怪!
你同事嘅收廠嘅禮物,本質上同收回佣冇咩分別,公司揸正嚟做嘅根本唔會批準,佢仲要攞嚟賣俾同事賺錢!做法係好有問題囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

可能佢D貨根本唔憂賣, 宜家平咗賣俾你, 其實係佢變相賺少咗.

翡翠宮

回覆樓主:

我吾覺得有乜問題
佢0成本係佢本事
無可能期望佢0售價或平售價
你買因為你 like 而價錢亦可接受
同佢成本幾多有乜關係?

公爵府

2018復活節勳章

一心一意 發表於 17-4-13 13:35
如果佢果批貨係第度入返黎既, 我覺得咁生意唔係問題, 始終有資金投入
但而家叫我啲VENDOR免費做貨然後賣 ...

咁你咪同廠篤爆佢,話唔係送架,真金白銀買架,呀xx佢拎返嚟上網賣,我見佢
賣野咪幫襯下,原來唔使錢架,咁下次唔再幫襯佢

等廠先佢攞人著數都好,同埋可傳番去搵你笨果位同事

但我係你就算,當比錢佢賺下,不過無下次

大宅

回覆 一心一意 的帖子

明白, 我做開的公司送嘢俾同事都會分俾其他人, 未見過有人咁做, 好奇怪!

珍珠宮

newcomer550 發表於 17-4-13 15:03
可能佢D貨根本唔憂賣, 宜家平咗賣俾你, 其實係佢變相賺少咗.

agree !

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

一心一意 發表於 17-4-13 13:35
如果佢果批貨係第度入返黎既, 我覺得咁生意唔係問題, 始終有資金投入
但而家叫我啲VENDOR免費做貨然後賣 ...

嘩! 貪得無厭! 好老土! 仲要過百蚊! 拎完再拎 叫廠咪幫佢做喇!

cqwert    發表於 17-4-13 15:37
放下自在

珍珠宮

你好好, 雖然唔開心仍幫同事諗.

當用一本薄的價錢買料, 知道同事的價值觀, 處事, 你係同事心中的位置及待你的態度, 呢個價錢, 值了.
除開貨版可能涉及公司利益, 實在你同事無錯, 大家想法處事不同罷了.

子爵府

回覆 一心一意 的帖子

樓主我明白你,我唔覺得你思想有問題,我反而覺得你好好人,對朋友好好,直得交朋友的人,你出發點都是想支持朋友,但後來發覺原來那個同事用好有問題操手賺錢,比着我都會好唔開心,比我我唔會再當那同事是朋友,只當佢是一個普通同事,這件事巳睇清楚這個人的為人,佢人品都好有問題,我明白遇到一個啱傾的人是不容易,但明知佢人品差我唔會浪費時間維繫做朋友,其實我覺得那同事是無當你係朋友

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

一心一意 發表於 17-4-13 14:22
踢就唔踢啦...
就算唔係朋友都係同事...玩踢爆我做唔到.
係喇!就係咁諗喇! 咁你諗通啦!

大宅

cqwert 發表於 17-4-13 15:34
回覆 一心一意 的帖子

樓主我明白你,我唔覺得你思想有問題,我反而覺得你好好人,對朋友好好,直得交朋友 ...

現實話你知, 真係唔駛做好人...
出黎做事, 按道理做就好啦, 唔需要請感情..
當有一個情況, 你同人講人情 而人地同你講道理, 你就會有感覺.

咁多個回覆, 各有體會, 我感情定位出錯又好,
話我計較都無妨...知錯能改就好.

子爵府

回覆 littledot 的帖子

非常認同,樓主唔開心是正常,我同你諗法一樣,而家既人想法咁奇怪,那個同事操手好有問題,反而覺得那個同事是對,樓主無問題,但又變了樓主睇錢重,貪錢,好人變咗衰人睇,衰人變咗好人睇,真的奇怪

大宅

只可以講 佢當你普通同事

子爵府

回覆 一心一意 的帖子

明白你感受這件事如果比我我同你諗法一樣,我以前都是成日都做好,最終害了自己,好人難做,見回覆我都覺得奇怪,唔好嬲睇你少少事巳感覺到你是一個心地好,是一個直得交心的人,你會是好多人想同你做朋友的人

翡翠宮

位女同事點樣同廠deal, 點樣睇自己係公司職員向供應商攞著數; 係一個獨立issue. 有D公司明知都半閉眼; 理由各有不同. 做廠同行; 好多呢D踩界野.

不過作為消費者; 你O岩價O岩款就買, 如果你原意只係support下佢既; 亦已經表達左心意; 佢既貨來源及來價, 真係唔關事. 賊'藏'另計.

大宅

vincielau 發表於 17-4-13 14:05
我覺得你搵個機會同VENDOR講唔好再做畀佢,点知你個“好同事”下次又叫人做乜嘢,唔好以為你扮唔知就無事, ...

認同 vincielau 分析。

供應商有跟樓主提過此事,若日後公司從另一溝道得知事情始末,你可能被公司例為知情不報, 甚至懷疑你與這位同事係一伙。亦會猜測你倆究竟有幾多次假公濟私,從中取利幾多。因涉及公司利益問題,或許會影響日後個人聲譽及轉工前途,可以去到好嚴重架! 

所以你要想清楚呀!唔係同供應商諗私下解決問題,而係要通知公司管理層(當然係要搵個信得過架啦,否則你可能成為代罪羔羊);交番個問題畀公司思考及解決。如果公司知道後冇特別行動及反應,即係公司容許員工咁做啦。。。

還有,根據經驗,你跟同事傾得埋好friend,並不代表對方同樣有相同想法。往往對方只當你係一位普通不過嘅普通同事。

防人之心不可無呀!

大宅

你估我唔到 發表於 17-4-13 14:41
咁你求神拜佛呢單野唔好比你公司知.....因工廠果邊已經有同你講過.....即係你道理上知呢樣野...如果公司知 ...
agree

公爵府

回覆樓主:

佢只係想賺多些錢啫,
可能佢都等錢洗呢!

$1××你負擔得起, 算啦!

首頁
23456...8

尾頁

跳至