自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

李豆豆 發表於 17-5-16 22:04
朋友! 我同你一樣呀

困擾左我好多年了,就算我全面無暗瘡,但呢度泛紅好搶眼,顯得我皮膚好差,我都唔知點算好

子爵府

畀面勳章

spikenard 發表於 17-5-16 22:08
佢飲唔夠水

可以用呢個方法, 因小朋友的皮膚好嫩,先用化裝綿用溫水FULL係個鼻上5分鐘,打開左毛孔同軟化左 ...

請問係溫水full 鼻5分鐘之後,再用洗面用品加水chok起泡泡,揸在鼻上,再用乾淨毛巾輕力打圈嗎,之後再用清水過下就ok?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

rot99090 發表於 17-5-16 22:15
困擾左我好多年了,就算我全面無暗瘡,但呢度泛紅好搶眼,顯得我皮膚好差,我都 ...

我咪又係,鼻孔邊個位都好紅,好核突

伯爵府

spikenard 發表於 17-5-16 17:52
如果仲洗唔到的話別勉強,第2日用綿花再來,第3日會清到的,因為黑頭慢慢軟化清到出來的

過清水後,望住 ...

唔該晒你, 因我女由11歳開始鼻有好多細細點嘅黑頭(而家13歲)

水晶宮

心平如鏡 發表於 17-5-16 22:29
請問係溫水full 鼻5分鐘之後,再用洗面用品加水chok起泡泡,揸在鼻上,再用乾淨毛巾輕力打圈嗎,之後再用 ...

對,過水後,檢查仲有冇黑頭,有就用乾毛巾輕輕抹走,呢個時候最易捽走黑頭

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

spikenard 發表於 17-5-15 22:54
洗臉方法正確就冇黑頭,就咁用手和洗臉膏洗唔乾淨,清唔到油份

先擠1d洗臉膏和清水在保鮮袋中chok呀chok, ...
你個方法值得收藏!

水晶宮

rot99090 發表於 17-5-16 22:02
你好吖,我想問另一個問題係我個鼻周圍都泛紅,好多年了,懷疑以前細個唔識野成日用暗瘡針禁,之後就keep ...

呢個情況類似你跌損隻腳流血後結焦時附近的皮膚會泛紅1樣,咁點解隻腳會好,而鼻翼唔會?

因為隻腳傷左,你唔會成日整佢,掂吓佢,而擠黑頭,經常用暗倉針造成皮膚和毛孔受損,而每天的化妝,落妝,洗臉,抹面,印油等動作,經常磨損受傷的地方,傷口的皮膚變得薄弱而變紅及發熱

明左原因後,最簡單的是唔好成日掂佢,比佢休息慢慢地佢唔會再變紅

外在的方法,潔淨後鼻翼用綿花full金銀花加菊花焗的水,先將焗好的水放雪櫃雪凍,唔好太凍,涼就可以,只full發紅的位,目的是將皮膚鎮定,降溫,消炎,清毒

覺煩,可以用有鎮定,補濕的化妝水雪凍full也可以

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

minnie.mama 發表於 17-5-16 21:29
我最想知用完呢一塊嘢,要用咩嚟收毛孔係最好

其實我d黑頭表面睇係唔嚴重,但佢都連唔嚴重既情況下都可以蚊到咁我真係覺得佢好勁蚊完出黎毛孔唔明顯,睇唔出有窿窿,但我係即刻敷收縮爽膚水(因為睇唔再唔代表無窿)

分享另一位朋友,男,明顯黑頭如下圖(網上搵),用完黑頭貼蚊到表面睇唔到有黑點,但毛孔明顯睇到窿窿,我預先雪涷左收縮爽膚水,蚊完黑頭貼先倒小小沾哂個鼻,然後再用收縮水浸濕化妝棉敷到個鼻直到睇唔出窿窿

*呢個我自係用冷縮既原理去試,算偏方,因為我都唔太知會唔會話雪涷左收縮水用會唔好etc 所以大家衡量下先跟唔跟啦

都係果句,提大家唔好成日用黑頭貼

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

superkingdom 發表於 17-5-16 08:55
邊隻牌子貼

SNP

大宅

spikenard 發表於 17-5-16 23:25
呢個情況類似你跌損隻腳流血後結焦時附近的皮膚會泛紅1樣,咁點解隻腳會好,而鼻翼唔會?

因為隻腳傷左, ...

我尋日錯誤示範哈,原來成個鼻損曬,今日結焦先知點解咁痛覺得自己好傻仔,咁鬼大力,以家又紅又結焦
亦都可見毛巾比磨沙膏仲勁,哈

男爵府

spikenard 發表於 17-5-16 14:42
會痛証明你用力過渡或洗得太耐時間,毛巾的原理同磨沙膏一樣,用力過度都會痛架
,今晚唔好再試,要等一星期後 ...

請問用你嘅方法深層潔面完之後, 可唔可以即刻敷mask?

大宅

開心吸收勳章

spikenard 發表於 17-5-15 22:54
洗臉方法正確就冇黑頭,就咁用手和洗臉膏洗唔乾淨,清唔到油份

先擠1d洗臉膏和清水在保鮮袋中chok呀chok, ...

多謝分享

男爵府

如果用網袋來起泡又得唔得呢? 因為我係用手工皂洗面。

公爵府

秘書妹妹 發表於 17-5-17 10:58
其實我d黑頭表面睇係唔嚴重,但佢都連唔嚴重既情況下都可以蚊到咁我真係覺得佢好勁蚊完出黎毛孔唔 ...

爽膚收縮水, 有冇咩牌子介紹

子爵府

畀面勳章

spikenard 發表於 17-5-16 22:52
對,過水後,檢查仲有冇黑頭,有就用乾毛巾輕輕抹走,呢個時候最易捽走黑頭
...

我試下先
另想問小朋友可以用洗面膏/gel, 奶嗎?
如果改用沖涼液整到起泡又再洗面又可晤可以呢?
太多問題,晤好意思呀

男爵府

BK Milk勳章

spikenard 發表於 17-5-16 21:01
11歲額頭出的暗倉處理方法有d唔同,唔可以用毛巾的方法,因出暗倉皮膚的位易受損同易敏感

洗面奶對佢來說 ...

明白,請問金銀花加菊花係咪唔駛煲,用熱水焗就得? 想知你介紹嘅洗臉可以在哪裡買?

另外,我面上有暗粒,係咪都係用chok泡泡+毛巾嘅方法洗臉可以清除佢? 同埋之前你提及用化妝綿洗臉,請問係咪即是用來落妝那種?

謝謝!

水晶宮

taifat 發表於 17-5-17 17:44
請問用你嘅方法深層潔面完之後, 可唔可以即刻敷mask?
可以,最吸收就係呢個時候,死皮,黑頭都冇左,冇野再遮住毛孔,FULL MASK 時直接吸

水晶宮

心平如鏡 發表於 17-5-17 19:03
我試下先
另想問小朋友可以用洗面膏/gel, 奶嗎?
如果改用沖涼液整到起泡又再洗面又可晤可以呢?
每人皮膚唔同, 你同小朋友的皮膚一樣都會唔同, 洗面膏/gel, 奶一樣的功能,
就算相同產品,用相同份量,相同方法使用,只是遇到唔同皮膚質地的人就出現唔同潔淨程度的差異

所以一定要試, 唔試你都唔會小朋友合適的產品是膏/gel定奶?

唔好用沖涼液,唔可以用的,因為沖涼液含菌量高,消委會有一期有講同列明邊D超標,不過我唔記得邊期,點解會有菌是有原因

男爵府

spikenard 發表於 17-5-16 21:01
11歲額頭出的暗倉處理方法有d唔同,唔可以用毛巾的方法,因出暗倉皮膚的位易受損同易敏感

洗面奶對佢來說 ...

有G6PD的不可食金銀花,渣應該都不可?

有人教用苦瓜汁敷喑瘡位,是否得呢?

水晶宮

每日媽媽 發表於 17-5-17 19:11
明白,請問金銀花加菊花係咪唔駛煲,用熱水焗就得? 想知你介紹嘅洗臉可以在哪裡買?

另外,我面上有暗粒, ...
用忟燒杯焗,將一定的金銀花和菊花放入茶包袋內,置入杯中加熱水,半個鐘左右就OK
每天日日要做的野,一定要簡化同方便先會有持久力同恒心去做。

要睇你的暗粒屬硬定係奶油花,奶油花難D,因佢比較屬閉口性的暗倉

落妝綿, 但有2隻, 一種比較重纖維, 一種綿花成份重D比較軟淋淋D,要用呢隻

泡泡式洗面膏係韓國買的, 不過,買韓國的化妝品店都有類同技術的洗面膏

首頁
23456...7

尾頁

跳至