自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

天真B 發表於 18-2-7 20:30
明知帶菌就唔應該番學,餵藥服務唔係方便雙職家長帶個帶菌小朋友番學吧,有些小朋友係氣管,敏感/其他不會 ...

但學校又無勸喻話唔好返。
作為第一類家長,準則是小小鼻水咳,輕微的會照返。著唔夠衫又流下鼻水,食左糖果d又惹左痰,只要精神的,小病不大問題。最多咪戴口罩,正是口罩的用途。
以前大仔幼稚園真是一個月睇2次醫生,咁嚴謹的話已經半個月唔駛返學啦。
或者如果源頭發病果個肯咁自律,我個仔又唔會病嘅...
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

王國教室勳章

luckybaby2011 發表於 18-2-7 22:29
我都識個、自覺身體好健康、長期有鼻涕、而家仲約人去玩

佢仲dare 我地唔係唔去下?怕乜?
我勁想講怕你

男爵府

heidys 發表於 18-2-7 22:40
請問會自行停學幾日?
每學期出席率幾多?
是否會沿用呢個措施上小學?

我小朋友9月先開始番學,10月中請過一星期,12月聖誕假前1日病左,咁岩放大假,之後這個流感上星期三開始自行請假。
不過小朋友越大,慢慢抵抗力會好,上到小學唔會病咁多,試想想如果個個都帶病番學,只會增加大家互相傳染既機會,依家啲菌好惡,一個小朋友中左一種菌,再因為有其他同學同樣帶病番學,互相傳染又中多種菌,令病情更嚴重,唔係每個小朋友都受得到,高燒幾日引起埋拼發症就有生命危險或者造成永久相害

大宅

luckybaby2011 發表於 18-2-7 22:29
我都識個、自覺身體好健康、長期有鼻涕、而家仲約人去玩

咁恐怖的人仲同佢玩,絕交吧!

寶石宮

2023年兔年勳章

天真B 發表於 18-2-7 19:43
*歡迎對號入座*開左個post遇左你地不滿,但自私既的確係你地,做得出怕咩人講?
第一類係病都照帶番學,仲叫 ...

3類都係避之則吉

珍珠宮

天真B 發表於 18-2-7 19:43
*歡迎對號入座*開左個post遇左你地不滿,但自私既的確係你地,做得出怕咩人講?
第一類係病都照帶番學,仲叫 ...

預左萬箭穿心都敢講

大宅

heidys 發表於 18-2-7 22:49
作為第一類家長,準則是小小鼻水咳,輕微的會照返。著唔夠衫又流下鼻水,食左糖 ...

我小朋友間學校好嚴,返返下學有鼻水會即幫佢帶口罩, 然後打比家長叫佢立即帶看醫生。講緊唔係喊喊下流果d鼻水、係佢無喊過,又持續流唔停就要回家。 到第二日返學仲有就叫回家。直到無鼻水先返得。所以touchwood 呢次間學校無爆發

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實要老師餵藥真係好搞笑,老師唔係褓母囉,仲要照顧埋你食藥,完全唔覺得麻煩人,仲要食藥就係屋企抖啦,仲返學

男爵府

作為第一類家長,準則是小小鼻水咳,輕微的會照返。著唔夠衫又流下鼻水,食左糖 ...

咪就係啲人唔自律搞到互相傳染得咁緊要,其實學校係好多菌,好多病有潛伏期,你覺得已經流緊鼻水咳,身體弱都照番學,中左其他菌唔好怪人

子爵府

天真B 發表於 18-2-7 22:55
我小朋友9月先開始番學,10月中請過一星期,12月聖誕假前1日病左,咁岩放大假,之後這個流感上星期三開始 ...

最理想當然有病徵就唔好返,惹少d同學,做福不少人嘅。但尤其雙職父母靠長老/工人,無長老/工人就更無咁彈性。
上小學就半年都唔病一次了(touchwood)
雖然病果幾日都是戴口罩返學
1MTH 5.2KG

男爵府

如果家長唔自律,要學校出埋聲勸喻唔醜嗎

子爵府

天真B 發表於 18-2-7 23:05
咪就係啲人唔自律搞到互相傳染得咁緊要,其實學校係好多菌,好多病有潛伏期,你覺得已經流緊鼻水咳,身體 ...

咁講真未出鼻水都已傳緊架啦。防不勝防。
所以我控制唔到人,自己從增強抵抗力度著手囉,叫仔食多幾個奇異果。
1MTH 5.2KG

男爵府

heidys 發表於 18-2-7 23:05
最理想當然有病徵就唔好返,惹少d同學,做福不少人嘅。但尤其雙職父母靠長老/工人,無長老/工人就更無咁彈 ...

不過都明白有啲雙職家長都好難做,真係唯有小病就戴口罩,燒都未讓就真係唔好番喇 頭先講既野只係討論番你所講既野,冇心話你

大宅

回覆樓主:

真係好憎第ㄧ類, 食咗藥退咗焼就返, 班中ㄧ有呢類人就累死! 幾時都係健康重要啦!第二類都係癫嘅,小學學少啲嘢會誤入歧途咁!

男爵府

heidys 發表於 18-2-7 23:07
咁講真未出鼻水都已傳緊架啦。防不勝防。
所以我控制唔到人,自己從增強抵抗力度著手囉,叫仔食多幾個奇異 ...

控制唔到人,所以自己都唔好做自私果個囉

男爵府

黃二少奶 發表於 18-2-7 23:04
其實要老師餵藥真係好搞笑,老師唔係褓母囉,仲要照顧埋你食藥,完全唔覺得麻煩人,仲要食藥就係屋企抖啦, ...

原來也有家長以為餵藥服務係比啲帶菌小朋友番學

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天真B 發表於 18-2-7 23:13
原來也有家長以為餵藥服務係比啲帶菌小朋友番學

我見過學校根本冇餵藥服務,係家長要求老師夠鐘餵藥,老師係極唔願意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 18-2-7 20:30
你呢三類人都仲肯睇醫生。
我見過一種人,佢就點都唔肯睇西醫,小朋友發燒發到41.x ,反覆幾個星期,仲痾嘔 ...

拉佢哋打把!!!

男爵府

BABA124 發表於 18-2-7 23:11
真係好憎第ㄧ類, 食咗藥退咗焼就返, 班中ㄧ有呢類人就累死! 幾時都係健康重要啦!第二類都係癫嘅,小學學少 ...

係,病左仲要話自己小朋友都係比人傳染,人地都係咁番學 唔知係咪真係要搞到自己小朋友冇埋精神先肯停

大宅

回覆樓主:

其實餵藥係俾啲長期病患, adhd 嗰類, 傷風感冒真係咪攪老師啦!

首頁
23456...7

尾頁

跳至