自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

講到個b 係奶奶生咁,你地好心過去幫輕佢

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都吾知邊個幫輕邊個?平時放假日同放緊產假都應該自己湊番先岩!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

唔明點解放緊產假都唔咪自己湊,要俾99湊

湊初生b係最辛苦,自己做返啦

珍珠宮

回覆樓主:

純外人睇:初生BB,媽咪又放緊產假,唔係應該媽咪長期係奶奶果邊幫忙凑B咩?掉低俾奶奶,自己真係放長假,間唔中孖住老公先去照顧下,咁先係自私呱!

你每日要返工,放工先過去睇下,幫下手,真係情有可原。

不過哩啲嘢係要兩公婆自己傾,唔知會否有其他原因,可能太太好想老公在身邊。

子爵府

New born 唔自己湊, 擺係阿媽度, 個老婆反而唔駛湊B? 反而係你地甘既安排先奇怪

男爵府

SabrinaR 發表於 18-10-11 07:29
傳送門

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21955123

如果樓主係同呢個產後媽媽講果個男主角, 咁真係好自私
你無講過原來老婆係在99 度坐緊月 , 佢已經同99 一齊湊緊 ,而唔係話只返去99 度瞓一兩晚
佢既感受你完全忽略 & 不理, 只顧自己有覺好瞓 ,唔使湊 B, 你咁想自由 ,咁生黎做咩 ??? 逃得過初生階段你逃得過一世唔接番小朋友返屋企住嗎 ???
作為父母 ,每人都會經歷新手階段, 點解唔比老婆在屋企坐月 ? 大不了照月子餐囉 , 唔放心咪叫99 得閒過去望望 , 老婆話有婆婆得閒都可幫手 ,有咩問題 , 佢已經承諾盡量佢照顧晒唔煩到你呢個作為爸爸呀啦 ,你仲想點 ? 你見到咁多人留言有無覺得慚愧

別墅

就算唔當樓主係隔離post 個老公,個b由出世開始都係奶奶湊,樓主只係放工去睇下同餵下奶,10點就自己返屋企休息。就咁睇都唔覺你好負責任同幫手囉。

男爵府

IamaSadman 發表於 18-10-11 00:06
回覆 heilok 的帖子

就係安排唔到 太太覺得我只諗自己....我今朝7am 起身

別墅

JoanC 發表於 18-10-11 08:28
純外人睇:初生BB,媽咪又放緊產假,唔係應該媽咪長期係奶奶果邊幫忙凑B咩?掉低俾奶奶,自己真係放長假, ...

樓主前面已經講咗太太有照顧,再加上有疑似太太post 話其實自己一直喺奶奶度坐月加湊b,老公唔俾佢帶b返屋企湊

男爵府

回覆樓主:

實不相瞞
我已經係兩女之母, 係ftm
我生大女時, 老公輪更幫手餵夜奶之餘,仲輪更幫手坐在廳抱阿女瞓 (因為當時大女痴身到暈, 一放低就會喊到全層樓都聽到 ,仲可喊足幾個鐘唔停, 所以我地無辦法之下唯有每人輪幾個鐘抱住佢在廳瞓)
我老公又咪又第二日照返工

生完細女 ,一樣如是 , 餵晒所有夜奶 ,等我夜晚可瞓下

佢放工之後仲接手幫我攪洗碗其餘家務& 湊 B 等我可以休息下 , 因為佢話我做ftm 已經辛苦左全日, 放工返黎佢幫手我先可以抖下。

佢有經歷過幫手湊佢就知道湊B 其實好辛苦 ,比返工仲辛苦 ,佢講寧願返工都唔做全職揍

見我既 case 後, 樓主有無覺得自己好不負責任, 連丈夫& 爸爸都不如 ?

子爵府

至愛朱古力 發表於 18-10-11 00:17
簡直攪笑,媽咪放緊產假都唔自己照顧bb, 就算將來返工,點解唔自己湊,最多辛苦啲日頭同嫲嫲交收囉,你揸車 ...

agree

男爵府

回覆樓主:

況且揍初生餵夜奶階段真係1-2個月既事 , 通常 2個幾月三個月前都已一覺瞓天光唔使再餵夜奶

辛苦同老婆一齊頂幾個月都唔得 ?? Bb 係大家既
點解要老婆辛苦晒 ,自己就舒服晒 ??? 佢已經陀足10 個月都唔夠 ,生完已經完氣大傷 , 顧下佢感受 & 聽下佢意見好喎 。。。
你地夫妻有無做到 "同行" ???

伯爵府

IamaSadman 發表於 18-10-10 23:54
背景: 我同媽住得好近
我地放左b係媽到照顧 佢有工人 好方便好細心
太太都知奶奶好好

你自己屋企請工人可以嗎?

我諗你個case...今日就算無問題,遲早都唔掂。除非你老婆完全任你舞,你有絕對say on everything... 有邊個女人會想對住奶奶? 仲要老公唔在場喔⋯⋯

個bb係你同太太嘅,所以湊嘅責任自然係你同太太度,無理由話因為要返工而擺bb係麻麻度,累都要頂硬上,生得bb你地嘅生活就要有所調整,訓少d係預左架啦,都係捱幾個月,bb大d會好d

男爵府

初生頭幾個月根本無覺好訓,難為了嫲嫲,個bb係你地架,坐完月湊返自己屋企啦兩個都自私

男爵府

回覆樓主:

你地一家真心覺得無問題就ok..

老實講,就咁睇你2公婆都好自私,最自私係你,做銀行無精神大晒?
同99住得咁近,就算老人家肯幫手,夜晚都應該帶bb返屋企啦,你地既屋企先係bb既屋企。況且老人家夜晚唔駛好好休息?有工人都係咁話啦,老人家醒訓,夜晚bb喊點都會起身睇下啦。你老婆寧願係99度訓兩晚都唔帶bb返屋企真係唔明咩心態!仲有你呀,有能力請個工人係屋企幫手啦,日頭99有時間幫手睇下,夜晚有工人幫輕下你兩個咪得囉!咪講到放工返去睇下bb餵下奶果一兩個鐘就幫輕左老人家好多至得架!果小小時間唔知休息到乜野

水晶宮

回覆樓主:

真心話,點解要生?生前冇預備?咁無時間,資源的話。

我好討厭假日父母,個b係你地的,再忙都要回家訓掛,點解晚上唔帶番去自己湊,你都講你家離媽媽好近,初生b日間好湊過晚上,晚上嗰關先最吃力,呢度9成媽媽無論雙職或全職父母,照顧初生b全日加埋最多訓3個鐘,
再忙再辛苦都要想辦法增加親子照顧時間,你地都係為左愛先生佢係咪,這個甜蜜的負擔值得委身的去照顧的,新手爸媽加油吧~

男爵府

JoanC 發表於 18-10-11 08:28
純外人睇:初生BB,媽咪又放緊產假,唔係應該媽咪長期係奶奶果邊幫忙凑B咩?掉低俾奶奶,自己真係放長假, ...

擬似係個老婆想揍BB返自己屋企住,但個老公吾想無覺好瞓,迫老婆同BB返奶奶度住,#54樓有link睇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

IamaSadman 發表於 18-10-11 00:12
回覆 小森 的帖子

住得近都要渣車計埋拎車都30分鐘一程

計埋拎車、揸車30分鐘一程。其實真係好近。
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

NatalieTY 發表於 18-10-11 09:09
你地一家真心覺得無問題就ok..

老實講,就咁睇你2公婆都好自私,最自私係你,做銀行無精神大晒?

做銀行有乜大件事到唔湊得B 真係日理萬機嗰d就請埋日夜陪月,响屋企都有覺好瞓

男爵府

Jnam 發表於 18-10-11 09:21
做銀行有乜大件事到唔湊得B 真係日理萬機嗰d就請埋日夜陪月,响屋企都有覺好瞓
...

咪係囉,生b係佢地2公婆自己既決定, 有錢咪請日夜陪月,少d既請個工人,再無既咪麻煩下老人家幫手,自己頂硬上囉!

首頁

尾頁

跳至