自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

牛年勳章

我係每日帶餐具出外嘅,去呢類cafe我會多口問一句係咪可以用瓦杯,始終香港人環保意識未普及,好多食客未必接受,以前starbucks有一排聽到堂食都會主動問食客,但唔係每一間每一個店員都會,為環保,多做一步,亦唔好令其他人覺得環保人士好麻煩好討厭,係我宗旨

男爵府

回覆樓主:

其實唔係間間都安排到人洗杯碟
如果你想用陶瓷杯 何不開口request

水晶宮

ceciwong21 發表於 18-12-7 08:38
我已經講明我堂食,職員都用外賣杯裝杯咖啡比我。我問她,你不知道我堂食,她説知道。她說若客人不主動說要 ...

咁其實starbucks都係比外賣杯,凍飲仲要用膠,仲唔環保啦

子爵府

ceciwong21 發表於 18-12-7 08:38
我已經講明我堂食,職員都用外賣杯裝杯咖啡比我。我問她,你不知道我堂食,她説知道。她說若客人不主動說要 ...

樓主你咁環保
點解唔自己帶杯?

珊瑚宮

畀面勳章

Sumyeema1 發表於 18-12-7 08:49
你要用陶瓷杯,下次出聲要求。

Starbucks 唔要求,都係俾紙杯。

同意。
如果要用陶瓷杯真係要特別講明。
樓主之前試過堂食係比陶瓷杯?

男爵府

jumphigh 發表於 18-12-7 09:09

可以用咁你咪出聲囉, 你主動出聲要用瓷杯有乜問題, 點解 ...

認同
煩到死

男爵府

dennis_lkw 發表於 18-12-7 09:31
香港客越來越麻煩

正義L 又多,識少少扮代表又多
煩到死,以為自己啱哂

瑪瑙宮

大廚勳章

wing_tt 發表於 18-12-7 10:31
想知樓主是否不開冷氣 不食牛 不去旅行?
去一之旅行 搭一次飛機都唔環保
同一隻紙杯比起上來

柯屎應該不能用廁紙。。簡直毁滅地球。。。應該用布。。洗完循環再用。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆樓主:

如果我係個職員,我應該會好無奈,想反眼囉。
心會諗:唉又遇到傻人
打份工je,公司唔環保,我可以點做呀?你話我唔環保,你又知我平時唔係自備餐具餐盒杯出街????

男爵府

飲少杯咖啡, 我相信一杯咖啡由種植到你飲完之後洗埋隻杯所用的能源一定少過一隻紙杯所用的.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ceciwong21 發表於 18-12-7 09:03
我係堂食!大家去餐廳酒樓吃東西都唔會自己帶杯。堂食是可以用Pacific coffee 的陶瓷杯,陶瓷杯可以循環再 ...

有人都會話你咁會間接浪費水源,清潔劑沖入海洋又造成環境污染,你都可能唔環保

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ceciwong21 發表於 18-12-7 10:05
N 次。很久沒有來朗豪坊Pacific Coffee. 下次會主動要求要陶瓷杯。

你講左堂食,只可話職員唔得主動問你想要咩杯,話佢唔環保,佢真係硬食,呢啲係人地公司政策啫,職員表示無奈

瑪瑙宮

艾菲BB 發表於 18-12-7 09:58
樓主,等我分享下之前見到嘅一個case:
有一次我係間細車仔麵店食野,見到一位女仔攞隻保溫杯出來同店員姐 ...

睇完你故事,令我諗起之前有人去mc記自帶杯買㗎啡,職員用個新紙杯去量再倒入自携杯,然後掉左,真係啤一聲

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cindy618 發表於 18-12-7 12:11
睇完你故事,令我諗起之前有人去mc記自帶杯買㗎啡,職員用個新紙杯去量再倒入自携杯,然後掉左,真係啤一 ...

我見過有人帶個暖壼去買腸粉,個阿姐照樣用兩塊紙掃油放腸粉,連粉帶紙咁放落個暖壺度,係環保咗個膠袋

瑪瑙宮

stkyo 發表於 18-12-7 12:15
我見過有人帶個暖壼去買腸粉,個阿姐照樣用兩塊紙掃油放腸粉,連粉帶紙咁放落個暖壺度,係環保咗個膠袋:wa ...

咁我又明喎,可能係驚腸粉貼住個壼食會爛哂,這是腸粉店對腸粉品質嘅堅持

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cindy618 發表於 18-12-7 12:18
咁我又明喎,可能係驚腸粉貼住個壼食會爛哂,這是腸粉店對腸粉品質嘅堅持
...

我以為掃油會唔痴添,個女人個阿姐唔直接放暖壼都打咗個突

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你應該好少去starbucks, pacific. 依家要開聲要陶瓷杯架啦!下次去米知道,好少事。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Sumyeema1 發表於 18-12-7 08:49
你要用陶瓷杯,下次出聲要求。

Starbucks 唔要求,都係俾紙杯。
携 M 記的杯會點樣 ga? 唔敢試
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己帶杯最環保, 何必插個staff呀!! 佢都係跟規矩啫!

瑪瑙宮

cy101 發表於 18-12-7 12:41
自己帶杯最環保, 何必插個staff呀!! 佢都係跟規矩啫!

服務性行業人士話香港人最難搞,不無道理

首頁
23456...8

尾頁

跳至